Kpss

6 Milyon Kişi KPSS’ye Girdi, Peki Atamalar Olacak Mı?

Orta Öğretim KPSS’ye 3,5 milyon adayın girdiği ifade ediliyor. Ön lisans düzeyinde 1 milyon 279 bin adayın sınavı geçerli sayılırken lisans düzeyinde ise 1 milyon 231 bin aday geçerli bir puan almıştır. Tüm öğrenim düzeylerini topladığımızda 6 milyon adayın kamu personeli olmak için yarıştığını söyleyebiliriz.


KPSS’ye Talep Niye Arttı?

15 Temmuz Darbe girişiminin ardından meslekten atılan personellerin fazla olması adayların kamuya atanma konusunda beklentilerini arttırmıştır. Yani boşalan kadrolarla birlikte personel alımlarının fazla olacağı düşüncesi hakim olmuştur.

2017’de Ne Kadar Personel Atanacak?

2017 yılının bütçesinde 4 bin öğretim elemanı, 5 bin memur kadrosu olmak üzere 9 bin atama planlaması gözükmektedir. Ancak tüm unvanlarla birlikte 60 bin atama planlaması vardır. Doktor, hakim, savcı, asker, polis gibi alımlarla birlikte tüm personel alımlarına yönelik 60 bin personel ataması olacaktır. 2017’de Sağlık Bakanlığı 9 bini özel hizmet alımı olmak üzere toplamda 20 bin personel almayı planlarken Adalet Bakanlığı 16 bin personel alacağını açıkladı.

2017’de Merkezi Atamalar Devam Edecek Mi?

Mevcut düzenlemelere göre merkezi memur atamaları elbette devam edecektir ancak ilerleyen aylarda atamalara yönelik düzenleme getirilirse işler değişecektir. Personel alımlarında sözlü sınavın olması yönünde bazı yeni adımlar bekleniyor, genel bir mevzuat değişikliği mi yoksa kurum bazında değişiklikler mi olacak belli değil. Önümüzdeki aylarda merkezi atamanın devam edip etmeyeceği kesinlik kazanacaktır.

SONUÇ: Eğitim, sağlık, adalet ve güvenlik alanında personel alımları devam edecek olup diğer alanlarda personel alımları yönünden azalmalar olacaktır. Bütçede sadece 5 bin kadro gözükmekte olup 5 bin kadro üniversiteler de dahil olmak üzere Bakanlık ve kurumlara dağıtılacaktır. Kurumların kadroların bir kısmını nakillerde kullandığını düşündüğümüzde yeni personel alımı noktasında nasıl bir planlama yapılacağı belli değil çünkü 5 bin kadro kurumların personel ihtiyacını çözmeyecektir. Acil ihtiyacı olan kurumlara sözleşmeli atama izinleri verileceğini tahmin ediyoruz. Önümüzdeki aylarda 2017’nin planlaması daha da netleşmiş olacaktır.

Zeki KARA / Kamupersoneli.net – Özel Haber