Kpss

KPSS Lisans Başvuruları Sona Eriyor

2016 KPSS lisans başvuruları 31 Mart Perşembe günü (bugün) sona erecek. Sınav başvurularına dair tüm bilgileri adaylar için açıklıyoruz.

Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) lisans alanında 22 Mayıs ve 29 Mayıs tarihlerinde yapılacak. 22 Mayıs’ta sabah oturumunda Genel Yetenek ve Genel Kültür testi yapılacak. Bu teste sınava başvuran tüm adaylar katılacak. Öğleden sonra yapılacak Eğitim Bilimleri testine ise sadece öğretmen adayları katılabilecek. 29 Mayıs’ta uygulanacak Alan testine ise kamu kurumlarında A grubu kariyer kadrolarında çalışmak isteyenler girmelidir. 

KPSS başvurusunu yapmak isteyen adayların ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sisteminde geçerli bir fotoğrafı ve geçerli eğitim bilgisi varsa bu adaylar başvurularını internet üzerinden yapabilecek.

Son 50 ay içerisinde geçerli olan bir fotoğrafı bulunmayan adaylar ile eğitim bilgilerinde değişiklikler olanlar başvuru merkezlerine giderek sınav başvurularını yapmalıdır. 

2016 KPSS Puanının Kullanılacağı Atamalar ve Geçerlilik Süresi

Çift yıllarda yapılan KPSS’de alınan puan ÖSYM tarafından Haziran ve Kasım ayları olmak üzere yılda 2 kez yapılan merkezi atamalarda B grubu kadrolar için alınacak tercihlerde kullanılacak. Ayrıca 2016 puanlarıyla merkezi atamalar dışında diğer kamu kurumlarının yapmış olduğu personel alımlarınada başvurulacak.

Başvurulurda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Lisans sınavına 31 Mart 2016 tarihi itibariyle dört veya daha fazla süreli bir yükseköğretim programından mezun olan veya mezun olabilecek durumda bulunan adaylar katılacaktır. Bu tarihten sonra mezun olabilecek durumda olan adaylar ise kendi durumlarını dikkate alarak sınava hangi öğrenim düzeyinden gireceğine karar vermelidir. Örneğin, Haziran ayında dört veya daha fazla süreli bir üniversite bölümünü bitirecek olan aday isterse sınava ortaöğretim veya önlisans düzeyinden katılabilir. Adayların birden fazla öğrenim düzeyinden sınava girme şansı olmayacak. KPSS lisansa isterlerse üniversite 2. veya 3. sınıfta okuyanlarda girebilirler. Çünkü 3. sınıfta okuyan bir aday 2017 Haziran’da mezun olacağı için sadece 2016 Kasım ayında yapılacak merkezi atamalara başvuru yapamayacaktır. 2. sınıf öğrencileri ise 2018 Haziran’da mezun olacağı için sadece o dönem2016 lisans puanıyla yapılacak olan son merkezi atamada tercih yapabilecek. Bu durumda olan adayların sınava hangi düzeyden katılacağına merkezi atamalardaki koşulları dikkate alarak karar vermeleri gerekecek.

KPSS lisans bilgisi sınavına ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı’nın din hizmetlerinde görev almayı düşünen lisans mezunu adaylarda katılmak zorundadır. Ortaöğretim veya önlisans mezunu olanlar ise alanlarına göre 22-23 Ekim 2016’da yapılacak KPSS önlisans/ortaöğretim sınavlarına katılmalıdır. Lisans mezunu adayların Diyanet İşleri Başkanlığı’nın din hizmetlerinde görev almayı düşünenler KPSS’de Genel Yetenek ve Genel Kültür testine ve 6 Kasım 2016’da yapılacak Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testine (DHBT) katılmaları gerekecek.

2016 KPSS’ye girmeyi düşünen tüm adayların izlemesi gereken tüm adımları daha önce yaptığımız bir haberde sizlerle paylaşmıştık.

KPSS lisans başvurusunu yapıp sınav ücretini ödemeyenler için son tarih 1 Nisan Cuma günü olacak. Sınav ücretini banka şubelerinden yatırmak isteyenler Cuma günü mesai saati bitimine kadar bir oturum için 55 TL olan ücreti ödemelidir. İnternet üzerinden yatıracak olanlar içinse bu süre gece saat 23:59’da sona erecek.