Kpss

KPSS Önlisans Tercihleri Nasıl Yapılır? Nitelik Kodları Nasıl Bulunur?

Bilindiği üzere Devlet Personel Başkanlığı (DPB) tarafından yayımlanan takvim çerçevesinde, Aralık ayı içerisinde Önlisans KPSS düzeyinden tercihlerin alınmaya başlayacağını anlayabiliyoruz. Bu kapsamda, alınacak olan tercihlerde ilk defa KPSS katılmış adaylar yada ilk defa tercih yapacak olan adaylar, yeterli bilgiye sahip değiller.

-Tercihler 21-30 Aralık 2016 tarihlerinde yapılacak.

Tam da bu noktadan hareketle, tercihlerin nasıl yapılacağını, ilgili nitelik kodlarının ve diğer tercih aşamalarının nasıl gerçekleşeceğini aktarmak istedik. Bu noktada, aşağıdaki adımlar izlemek yeterli olacaktır.

1. Tercih kılavuzları yayınlanır. İçeriğinde tablolar yer alır. Adaylar tablolar üzerinden tercih yapabilmek için, bölümlerinin nitelik kodlarını bulmak zorundadır.

Nitelik kodu nasıl bulunur?

Nitelik kodunun bulunabilmesi için, adayın Aday İşlemleri Sistemi (AİS) giriş yapması gerekmektedir. AİS üzerinde giriş yapıldıktan sonra, eğitim bilgilerim şeklindeki alandan, Önlisans düzeyi üzerinden mezun olunan bölümün yanında yer alan kodu öğreniyorsunuz.

2. Daha sonraki adım kılavuzda yer alan sayfada ” Önlisans mezunları için nitelik kodları ” şeklindeki tabloya tıklayıp AİS üzerinden aldığınız koda göre tercih kodunuzu öğrenmiş oluyorsunuz. Burada dikkat edilmesi gereken, bölümünüze karşılık gelen nitelik kodunu bulmanız ve doğru tercih koduyla tercih yapmanızdır.

3. Tercih kodunun öğrenilmesinin ardından yapılacak iş artık alım yapılan kadroları incelemektir. Burada ” Önlisans Mezunlarının Tercihleri Arasında Gösterebileceği Kadro ve Pozisyonlar ” şeklinde nitelendirilen tabloya göz atmanız gerekmektedir.

– Tabloda, tek tek incelemek zorunda değilsiniz.

Tablo içerisindeki tüm pozisyonları tek tek incelemenize gerek yok. CTRL+F tuşlarını kullanıp arama ekranından istediğiniz sorguyu gerçekleştirebilirsiniz. Bunun içinde tercih kodunuzu yazmanız gerekmektedir. Tercih kodunuzu yazıp entera bastığınız anda arama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

– Tablolarda, neler mevcuttur?

Tablolar içerisinde, kadrolara yönelik her türlü bilgi yer almaktadır. İl, ilçe, başka ortak kadro olup olmadığı, özel nitelik şartı var mı gibi önemli tüm bilgiler burada mevcuttur.

-Özel nitelik nedir? Nasıl tercih yapılır?

Özel niteliğin ne olduğunu öğrenmek için, bakmış olduğunuz kadronun istediği özel niteliğe bakabilirsiniz. Özel koşullar isimli tablo içerisinde bu bilgiler mevcuttur. Özel nitelikler tabloda tercih kodunuzun yanında başka kodlar olarak gözükürler ve genelde 6, 7 sayıları ile başlarlar. Özel nitelikler; pozisyonun gerektirdiği ekstra donanımlar ve sağlanması gereken farklı bir nitelik olarak düşünülebilir.

4. Tercih aşaması

Tercih tablosu detaylıca inelenir. İstenilen ve kişinin aklındaki kurumlar tablonun ilk sütununda bulunan ” ÖSYM Kurum Kodu ” ile birlikte bir yere kaydedilir. Yapılacak olan tercihler bu koda göre yapılacaktır.

– Tercihlerin sisteme girilmesi

Listenizi oluşturdunuz ve sıralamanızı da iyi yaptığınızı varsayalım. Beliritlen tercih ekranı üzerinden açılan sayfaya, 1. tercihinizden itibaren sıralamış olduğunuz kodları yazmanız gerekiyor. Kodları yazdığınız anda, kurum otomatik olarak yanında belirecektir. Tercihlerinizden tamamen emin olduğunuz anda, tercihlerinizi kaydetmeniz gerekiğyor.

Bir Yorum

  1. Bir çok kişi açıkta kalacak tercih yapsak ne olacak ki. Allah razı olsun ÖSYMM den iyi ki varlar..

  2. herseye para yatırmasak olmaz zaten; ıyıce enayı oldu halk vy ark..

  3. Orda koskocaman kırmızı yazı ile yazılan tarihi görmüyon mu acaba Gizmo. Valla bazen nasıl mezun olmus insanlar diye düşünmüyor değilim

  4. SAYIN BÜYÜKLERİM TURİZM VE OTEL İŞLETMEC İLİĞİ ÖN LİSANS MEZUNLARINIDA KADRO VEREREK LÜTFEN SEVİNDİRİN SAYGILARIMLA

  5. aynen öyle kardeşim bende turizm otel işletme mezunuyum 68 aldım ama bölüm üzerine yapıcağım bi tercih yok yazık valla

  6. Merhaba
    Aldigimiz puanlar nerede kullanilmali ve neye gore degerlendirmesi yapilmakta bilgilendirirseniz sevinirim.