Kpss

KPSS şartı aranmaksızın kendi özel mevzuatları uyarınca ataması yapılan kadrolar

 Kendi özel mevzuatları gereği KPSS Şartı aranmayan kadrolar Özürlü Memur kadroları , Terör Mağduru‐Şehit Yakını Olanlar , İstisnai Memuriyet kadroları ve Tabiplerdir. Bunları tek tek açıklayalım.

* Terör Mağduru‐Şehit Yakını Olanlar

Genel, katma ve özel bütçeli kurum ve kuruluşlarla mahalli idareler ve sermayesinin yarısından fazlası kamuya ait olan her nevi teşebbüs veya bağlı ortaklıklar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi memur kadroları ile sözleşmeli personel ve sürekli işçi kadrolarının % 2‘sini, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun ek 1’inci maddesinde sayılan kişilerden işe almak ve atamak zorundadırlar. Bu şekilde yapılacak alımlara ilişkin işlemleri İçişleri Bakanlığınca yürütülür.
 

* İstisnai Memuriyet kadroları

Bu kadrolara herhangi bir sınav yapılmaksızın doğrudan atama yapılır. Bu kadrolar , Cumhurbaşkanlığı ve Meclis memurlukları, Başbakanlık ve bakanlıkların müşavirlik kadroları, basın ve halkla ilişkiler müşavirlikleri, özel kalem müdürlükleri, elçilikler, valilikler gibi kadrolardır.

*Özürlü Memur kadroları

Özürlü; doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yetenekleri bakımından özür durumuna göre tüm vücut fonksiyon kaybı oranının yüzde kırk ve üzerinde olduğunu sağlık kurulu raporu ile belgeleyen kişi olarak tanımlanmıştır. Kamu kurum ve kuruluşları toplam dolu kadro sayılarının (yurtdışı teşkilatı hariç) %3’ü oranında özürlü çalıştırmak zorundadırlar.
 

657 sayılı Kanunun 53 üncü maddesinde özürlüler için sınavların, özürlü kontenjanı açığı bulunduğu sürece özür grupları ve eğitim durumları itibariyle sınav sorusu hazırlanmak ve ulaşılabilirliklerini labilirliklerini (www.kamupersoneli.net) sağlamak suretiyle suretiyle merkezi merkezi olarak yapılacağı hüküm altına alınmıştır. Memur olmak isteyen özürlülerin, özürlü kontenjanı çerçevesinde ve 657 sayılı Kanunun 53 üncü maddesine istinaden özürlüler için yapılacak olan merkezi sınavda başarılı olmaları halinde de memur olarak istihdam edilmeleri mümkün bulunmaktadır.

* Tabip

İlgili kanunu gereğince Sağlık Bakanlığınca kura yöntemi ile atamaları yapılmaktadır.

T