Kpss

Memur Adayları Güven-Güvensizlik Sorunu Yaşıyor

 Gençlik ve Spor Bakanlığı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü taşra teşkilatı yurt müdürlüklerinde istihdam edilmek üzere toplam 842’si kadın, 561 ‘ si erkek olmak üzere 1403 adet sözleşmeli Yurt Yönetim Personeli ilanına çıkılmıştı. Sözlü sınava katılacak olanlar yani dört katı kadar erkek ve kadın listeleri 8 Nisan gecesi açıklandı. Listeye girenler de giremeyenler de güven-güvensizlik sorunu yaşamaktadır. 

Kafalarda Sorular Çok

Yurt Yönetim personeli için lisans mezunlarının tamamına başvuru hakkı verilmiş ve P3 puan sıralamasına göre adaylar listelenmiştir. Eğer bu görevi tüm lisans mezunları yapabiliyorsa ve B grubu bir personel atamasıysa sözlü sınava gerek var mıydı? 

KPSS’ye göre personel alımlarını gerçekleştirmek varken ve daha kolay ve pratikken mülakatla, listeyle, sıralamayla, referansla uğraşmaya gerek var mıydı?

1403 kişilik başvuru sonuçlarına göre açıklanan listeler toplu olarak açıklanmadı, adaylar liste neden açıklanmadı diye soruyorlar hatta başkasının KPSS puanlarını bilemedikleri için bir güvensizlik durumu söz konusudur. Adayları kafasında soru işaretleri oluşturmaya gerek var mıydı?

Taşeron bile olsa insanlar işe girmek için çeşitli yollara başvurmaktadır. Sözleşmeli olarak kamuya girmek için daha büyük mücadeleler olacaktır. Sözlüye girecek adayların % 75’i elenecektir. 1403×4=   4212 kişiyi umutlandırmaya gerek var mıydı? 

Mülakatta elenecek kim olursa olsun kendini mağdurlar grubundan sayacaktır. Yüksek puan alıp elense mülakata tepki gösterecek, düşük puan alsa elense sözlü sınavının başarılı geçtiğini düşünerek tepki gösterecek, referansına güvenip ancak atanamayanlar da farklı tepkide bulunacaktır. Bu sistem sadece 1403 kişiyi mutlu kılacaktır, diğerlerini ise mutsuzluğa sevk edecektir. Sadece KPSS puanına göre ÖSYM tercihleri alıp atamaları yapsaydı hiç kimsenin itiraz etmeyeceği bir sistem kurulmuş olurdu. 

Bundan birkaç ay önce Gençlik ve Spor Bakanlığı, 950 kişilik alım yaptı. Burada da mülakatta elenenlerin sitemi, çaresizlikleri, mutsuzlukları, çırpınışları duyuldu mu acaba?

Özetle; Kamuya personel alımlarının sıkça tartışıldığı, KPSS’de kopya olaylarının konuşulduğu bir dönemde kimsenin hakkının yenilmediği personel alımlarını destekliyoruz. Yetkililerinin ve komisyonların vicdanen kendilerini rahat hissedeceği şekilde alımların gerçekleşmesi en temel beklentimizdir