Kpss

Suriyeliler Vatandaşlığa Geçerse KPSS’ye Girecekler Mi?

 Tüm Suriyeliler Türk vatandaşı mı olacak yoksa belirli kişiler mi vatandaşlığa geçecek?  Gerçekten sanıldığı gibi 3 milyon kişi mi geçecek yoksa az sayıda kişi mi geçecek?  Biz olayı siyasi boyutuyla değil de ekonomik ve istihdam boyutuyla değerlendireceğiz.  

Kalifiye Elemanlar

Suriye’deki savaştan kaçan ve belli bir mesleği olanların ülkemize adapte olması ve belli bir iş olması daha kolaydır. Bir doktor, bir hemşire, bir imam, bir demir ustası, bir pastacı, bir tamirci, bir ayakkabıcı, bir kebapçı, bir esnaf rahatlıkla iş bulabilir veya kendi işini kurabilir. Yani kalifiye olan kişiler, bizim topraklarımızda kendi vatandaşlarına hizmet edebilir. Bir Suriyeli öğretmen, Suriyeli çocukları okutabilir.

Çocuklar ve Gençler

Hiç kimsenin öğrenim hakkı engellenemez. Suriyeli çocuklar ve gençler eğitimlerine devam edecektir. Konuyla ilgili olarak MEB, gereken önlemleri alacaktır. Lise eğitiminden sonra üniversiteye gitmek isteyen hatta KPSS’ye girip devlet memuru olmak isteyen Suriyeliler olabilir. Zaten üniversite eğitimi konusunda Suriyelilere gereken kolaylık sağlanmaktadır.

Suriyeliler, KPSS’ye girebilir mi?

Türk vatandaşlığına geçen biri, lise-ön lisans-lisans eğitiminin ardından KPSS’ye girme hakkına sahiptir. Yani “ben devlet kadrosuna atanmak istiyorum” derse bu kişilerin önünde yasal bir engel olmaz. Bu aşamaya geçilmeden önce vatandaşlığa geçirilecek kişilerin titiz bir güvenlik araştırmasından geçmesi gerekir. Bir Suriyelinin KPSS’de ne derece başarı göstereceği de belirsizdir. KPSS olmadan sınavsız şekilde kamu kurumlarına Suriyelilerin atanması durumunda milyonlarca KPSS mağduru tepkisini ortaya koyacaktır. Umarız ki böyle bir durum söz konusu olmaz.

Özetle; Vatandaşlık konusu siyasi ve ekonomik bir karar olacaktır. Vatandaşlığa geçirilmeseler bile ülkemizde Suriyeli gerçeği olacaktır. Olası bir vatandaşlık kararında sınavsız olarak kamu kurumlarına Suriyelilerin alınmaması gerekir. Elbette KPSS’ye girebilir ama Suriyelilere bir ayrıcalık tanınmamalıdır. 
 

 Özel Haber

Bir Yorum

  1. Öncelik kendi vatandaşım kardeşim olmalı onlardan önce 6 milyon insan girdi kppsye öncelikle onları alsın yer kalırsa sonrada onları alsınlar hak hukuk diyorsak adalet diyorsak öncelikle biz türk vatandaşları bence alınmalı