Kültür-sanat

Eskişehir Komedi Oyunları Festivali Başlıyor

Eskişehirli tiyatroseverler, Eskişehir Komedi Oyunları Festivali’nde (EKOF) sahnelenecek oyunlarda kahkahaya doyacak.

Epizot Görsel Sanatlar ve 1001 Sanat’ın organize ettiği festival, 3-7 Ekim günleri arasında Eskişehir’de gerçekleştirilecek.

Festival boyunca İstanbul Komedi Tiyatrosu, İstanbul Temaşa Tiyatrosu ve Oyuncu Tayfası’nın “Çilekli Turta”, “Tuhaf Bir Pazar Günü”, “Sevgili Karım”, “Aşka Olan Meylim Senin Yüzünden” ve “Her Aşk Biraz Komiktir” oyunları Zübeyde Hanım Kültür Merkezinde tiyatroseverlerle buluşacak.

Festivale ilişkin AA muhabirine açıklama yapan 1001 Sanat Genel Sanat Yönetmeni, Oyuncu Tayfası kurucusu Kerem Yılmaz, İstanbul’dan Ankara’ya gitmeden özellikle kültür sanat anlamında gelişmiş kentlerden biri sayıldığı için festivali Eskişehir’de başlattıklarını anlattı.

Yılmaz, 1001 Sanat olarak birçok tiyatroyla ilişkileri olduğunu belirterek, şunları aktardı:

“Epizot’la geçen yıl Profilo ve Akatlar kültür merkezlerinde birlikte hareket ediyorduk. Prodüksiyonlarımızda birbirimize dekor, kostüm, oyuncu anlamında da destek oluyoruz. ‘Madem bu kadar oyunumuz var, 5 tane farklı oyun var, neden bir araya getirmiyoruz?’ diyerek, tiyatro ekiplerimizin güçlerinden faydalanalım istedik. Örneğin ‘Nakliyesi, oyuncuları birlikte gitsin, birbirimizden güç alalım’ diye hareket ettik. Hem böylece masraflarımız biraz daha aşağı çekilir diye bir düşünce de hasıl oldu.”

Tiyatroların tek başına yaptığı işlerle ayakta durmasının zor olduğuna dikkati çeken Yılmaz, festival için herhangi bir belediye ya da devlet kurumundan destek almadıklarını, kendi imkanlarıyla organize ettiklerini kaydetti.

Yılmaz, festival biletlerinin Biletix’te satışa sunulduğunu belirterek, “Kimisi bir haftalık kombine bilet alıyor, kimi de öğrenci, ona göre biletlerini almaya başladılar. İlgi iyi. Zübeyde Hanım Kültür Merkezi 400 kişilik bir salon, her akşam doldurmak istiyoruz.” dedi.

Festivalin Eskişehir’de yakalayacağı başarının kendileri için önemli olduğunu vurgulayan Yılmaz, sonrasında festivali Anadolu’nun çeşitli yerlerinde, özellikle komedi alanında devam ettirmek istediklerini dile getirdi.

“15 Temmuz’un stresini almak istiyoruz”

Kerem Yılmaz, festivali düzenleme kararını 15 Temmuz darbe girişiminin ertesi günü aldıklarını söyleyerek, şöyle konuştu:

“Ben 15 Temmuz’dan güzel bir kara komedi çıkar diye düşünüyorum. Kendi aramızda konuşuyoruz fakat biraz zaman geçmesi gerekiyor. 15 Temmuz’da yaşananlara ‘tiyatro’ diyenler olmuştu, ben de bir paylaşım yapmıştım sosyal medyada, ‘Yeter artık tiyatro demeyin, sonra salonlara seyirci bulamıyoruz’ diye. Maalesef hem siyasilerimiz, hem toplumumuz kötü bir şey olduğu zaman küçümsüyorlar. Biz de ‘Tiyatro öyle olmaz, böyle olur’ diyerek insanları güldürüp evlerine göndermek istiyoruz.”

Hedeflerinin insanları eğlendirmek olduğunun altını çizen Yılmaz, “İnsanları mutlu etmek, 15 Temmuz’un stresini onların üzerinden alıp, farklı bir hayata sürüklemek istiyoruz. Her şeye tiyatro dendiği zaman bizim çok ağrımıza gidiyor. Bundan da bir durum komedisi çıkacak, yakın zamanda yapmayı düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Epizot Görsel Sanatlar ve İstanbul Komedi Tiyatrosu sahibi Emre Özkan ise, amaçlarının insanları eğlendirmek olduğunu dile getirerek, şunları vurguladı:

“İnsanları eğlendirmeye yönelik işler yapmalıyız ki insanlar gündelik hayatlarında zaten sıkıntılar yaşıyorlar, dertler taşıyorlar. Biz de bu stresleri atsınlar, güzel vakitler geçirsinler diye eğlenceli oyunları sahneye koyuyoruz, en azından iki saatlerini güzel bir şekilde geçirerek, evlerine mutlu bir şekilde dönmelerini istiyoruz.”

“Üç oyunun Türkiye prömiyeri Eskişehir’de yapılacak”

İstanbul Komedi Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni İrfan Kangı ise, Eskişehir’de her sahne aldıklarında tiyatro seyircisinden büyük ilgi gördüklerini anlatarak, bu sebeple festivali Eskişehir’de başlatmayı tercih ettiklerine vurgu yaptı.

Festivalde 5 gün boyunca 5 ayrı komedi sahneleneceğini belirten Kangı, “Bunlardan ikisi daha önce oynanmış oyunlar, üçü de Türkiye prömiyerini Eskişehir’de yapmış olacak.” dedi.

Kangı, “Çilekli Turta”, “Tuhaf Bir Pazar Günü” ve “Her Aşk Biraz Komiktir” oyunlarının Türkiye prömiyerinin festivalde yapılacağını sözlerine ekledi.

Kamupersoneli.net | AA