Kültür-sanat

La Casa de Papel 4. Sezonu Gösterime Giriyor

Kısa sürede insanların kalbinde taht kuran kısa bir dizi. Aslında bir soygun. Herşey bir plan çerçevesinde ilerliyor. Neredeyse atılacak her adıma kadar hesaplanmış, film aslında sadece soygun, aksiyon ve drama sunmuyor, bunun yanı sıra birçok fikir verilmektedir.

“La Casa de Papel” ‘i Türkçe’ye çevirmeye çalışırsak “Kağıt Ev”, “Kağıttan Ev” şeklinde çevrilir. Fakat bu anlatım daha çok argo ve deyimsel olduğu için “Papel” para anlamında kullanılmış, “Casa” ev demektir. Yani ” Para Evi”, yani “Banka” ya da “Darphane” şeklinde çevrilir. 

Bu dizi kendi sınırlarını aşıp, ülkelerin gündemlerine etkisi oldu. Bizim ülkemizde Konyaspor’un tanıtım reklamına bile girmişti. Sovyet dönemi Kızıl Ordu’yu temsil ettiği bilinen kırmızı tulumlar giymiş, yaşam anarşisiyle dolu ressam Salvador Dali’nin maskelerini takmış birtakım insanlar bir anti-kapitalist şarkı olan “Chao Bella” eşliğinde Konyaspor müzesini keşfediyor. Hatta bu şarkı yazın Club’ların müzik listelerinde bile bolca yer aldı. 

La Casa de Papel’in politikayla ilgisi daha fazla oldu. Dizi Türkiye’de çok tutunca, dizi için Türkiye özel fragmanı yayınlandı. Fakat dönemin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, bu dizide subliminal mesajlar var, isyan çağrısı mı yapılıyor, Ali Koç’a tehditler mi yapılıyor şeklinde tespitler yapmıştı.

Uluslararası Emmy ödülünü de alan dizi, ödülü aldığı sıralarda üçüncü fragmanını da yayınlamıştı, tartışmalar da aldı başını yürüdü. Dizi daha da politikleşecek miydi? Bitmiş bir öyküyü nasıl canlandıracaklardı? 

DİZİNİN KONUSU

Dizi yüksek gerilimli bir aksiyon olarak başlar. Profesör lakabıyla tanınan kişi 8 kişiden oluşan bir soygun çetesi kurar, ekip üyelerini ise toplumda tutunamayanlardan seçer, uzmanlık alanları farklı ama ortak özellikleri hayata tutunamamış olmalarıdır. Düzenin kenara attığı suça yatkın kişilerdir. İzole edilmiş bir alanda kampa girerler ve soygun için aylarca hazırlık yaparlar. ABC planları yapılır. Birbirlerini tanımamaları esastır. Her birisi kod adı olarak kendisine bir şehir ismi seçer. Gerçek isimlerini bilmezler. Seçilen şehirlerin İkinci Dünya Savaşında rolleri olmuştur. Tıpkı soyguncular gibi bu şehirlerin de değişik karakterleri vardır. Ve hedef büyüktür. İspanyol Kraliyet Banknot Matbaası soyulacaktır. Yani aslında matbaaya girilecek, içeridekiler esir alınacak, 2.6 milyar Euro basılacak ve daha sonra tereyağından kıl çeker gibi paralarla birlikte ortalıktan kaybolunacaktır. Dizi, iddialı bir aksiyon filmi olarak başlar. Ama matbaa basılıp, soygun başladığında bundan daha fazlasına dair mesajlar belirir. Soyguncular V for Vendetta filminden esinlenerek Salvador Dali maskesi takmaktadırlar. Dali, Katalan bir yaşam anarşistidir. Deli dahi olarak ta adlandırılır. Kurgulu yaşam sistemleriyle ve tarzlarıyla kavgalı yaşamıştır. 

Dizide soyguncular kırmızı tulum giymektedirler. Kırmızı tulum Sovyet dönemi Kızıl Ordu’yu çağrıştırır. 2. Dünya Savaşında Hitler’i yenmesiyle de ününü yapmıştır. Matbaaya giren soyguncular içerideki herkesi rehin alırlar, ve rehinelere de kırmızı tulum giydirip, Dali maskesi takarlar. Artık Polis için kim soyguncu, kim rehine belli değildir. Soyguncuları, dışarıda Profesör içeride Berlin yönetmektedir. Bunların ikisinin de görevleri farklıdır. Profesör operasyonu yöneten kadın komisere yaklaşıp, operasyonları önceden öğrenmeye çalışır. Aralarında hesap edilmemiş bir ilişki başlamaktadır. Matbaada ise para basımı sürerken, rehineler ve soyguncular arasında gerilimler yaşanmaktadır. Rehin alınanlardan bazıları soygunculardan yana olmaya başlamıştır. 

Dizinin içerisindeki mesajlara bakacak olursak bunlardan biri “Chao Bella” şarkısıdır. Kurulu düzenle, anarşizmin bir hesaplaşması söz konusudur. Profesör ile kadın komiser arasında geçen bir diyalog da çok önemlidir: Avrupa merkez bankası Euro basınca likidite artışı olur, biz basınca soygun. Avrupa ve Latin Amerika ekonomilerinin çöküşte olduğu döneme de denk gelen dizi, anadili ingilizce olmayanlar arasında en çok izlenen dizi olmuştur. 

Ve derken 3. sezon çekimlerine başlanacağı müjdesi verilir. Hatta yeni bölümde İstanbul kod adıyla Nesrin Cavadzade’nin de diziye katılacağı söylentileri yayılmıştı. Hatta bazı bölümler İstanbul’da geçecektir. Dizinin bazı bölümlerinde arka planda gözüken Türk bayrakları da bunun işaretini vermektedir. 

4. sezonunu ise 3 Nisan 2020’de izlemeye başlayacağımız dizinin bu sezonda vereceği mesajlar ve işaretler ise oldukça merak konusu…