• Haberler
  • Ekonomi
  • Kuraklık ve geçim sıkıntısıyla mücadele eden çiftçilere nefes aldıracak destek ödemeleri başladı!

Kuraklık ve geçim sıkıntısıyla mücadele eden çiftçilere nefes aldıracak destek ödemeleri başladı!

Uzun yıllardır tüm dünyanın en büyük problemlerinden biri olan küresel ısınma, ülkemizde de kuraklığa ve verimsizliğe yol açmaya devam ediyor.Bu durum tarımsal faaliyetleri doğrudan etkilemeye devam ederken, üretim yapan çiftçiler için maddi sıkıntıları d

Uzun yıllardır tüm dünyanın en büyük problemlerinden biri olan küresel ısınma, ülkemizde de kuraklığa ve verimsizliğe yol açmaya devam ediyor. Bu durum tarımsal faaliyetleri doğrudan etkilemeye devam ederken, üretim yapan çiftçiler için maddi sıkıntıları da ortaya çıkarıyor. Öte yandan ülkemizde enflasyon ve düşen alım gücü gibi sorunlar da boy gösterdiği için, tarımsal faaliyet içindeki vatandaşlar, devletin verdiği destek ödemelerini araştırıyor. Devlet bu noktada, bakanlıklar aracılığıyla çiftçilere, yetiştirilen ürünlere ve üretim miktarına göre çeşitli destekler sağlıyor. Bunlardan biri olan mazot ve gübre destekleri de zor günler geçiren çiftçilere sağlanıyor. Peki mazot ve gübre ödemeleri ürünlere göre nasıl belirleniyor?

Bakanlıktan Çiftçilere Destek Ödemeleri

Devlet tarafından sağlanan mazot ve gübre ödemelerinden yararlanmak isteyen çiftçilerin, bazı belirlenen şartları karşılaması gerekiyor. Bu şartlar arasında ilk sırada ise Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olma şartı yer alıyor. Sistemde kaydı bulunan ve belirlenen ürünleri eken çiftçilere Tarım ve Orman Bakanlığı nakit desteği sağlıyor. Bu destekler bakanlık tarafından, Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında veriliyor.

Kuraklık İçin Mazot ve Gübre Desteği

Haber

Bakanlık tarafından verilen mazot ve gübre ödemelerinin miktarı ise şöyle belirleniyor:

Buğday, arpa, tritikale, yulaf ve çavdar için 22 TL mazot, 20 TL gübre – 42 TL

Çeltik, kültü pamuk için 68 TL mazot, 8 TL gübre – 76 TL

Kanola, aspir için 20 TL mazot, 8 TL gübre – 28 TL

Nohut, kuru fasulye, mercimek için 24 TL mazot, 8 TL gübre – 32 TL

Patates, soya için 30 TL mazot, 8 TL gübre – 38 TL

Yağlık ayçiçeği için 29 TL mazot, 8 TL gübre – 37 TL

Kuru soğan, yem bitkileri için 19 TL mazot, 8 TL gübre – 27 TL

Tane mısır için 27 TL mazot, 8 TL gübre – 35 TL

Yeşil çay, fındık için 18 TL mazot, 8 TL gübre – 26 TL

Zeytin ve diğer ürünler için 17 TL mazot, 8 TL gübre – 25 TL

Bakanlığı Verdiği Ek Destek Ödemeleri

Tarım ve Orman Bakanlığı, kuraklık ödemelerinin yanı sıra ek destekler de sağlıyor. Bu ek desteklerde ise; nadas için dekar başına 8 TL mazot desteği, 50 dekar araziye kadar analiz başına yetkili toprak analiz laboratuvarlarında 40 TL toprak analiz desteği ve 10 TL ile 100 TL arasında organik tarım desteği sunuluyor.

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme