• Haberler
  • Gündem
  • Kuzeyden gelerek hayatı felç edecek! Kutup Girdabı Türkiye'ye geliyor: Yılın en soğuk günleri olacak!

Kuzeyden gelerek hayatı felç edecek! Kutup Girdabı Türkiye'ye geliyor: Yılın en soğuk günleri olacak!

Türkiye, Ocak ayında çok sert geçen kışın ardından yeni bir soğuk hava tehlikesiyle daha karşı karşıya.Ayın son günlerinde etkisini gösteren Kutup Girdabı, ülkemizi yeniden vuracak.

Türkiye, Ocak ayında çok sert geçen kışın ardından yeni bir soğuk hava tehlikesiyle daha karşı karşıya. Ayın son günlerinde etkisini gösteren Kutup Girdabı, ülkemizi yeniden vuracak. Bakırçay Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şermin Tağıl da, yaklaşan dondurucu kış günlerine işaret etti.

Ardışık soğuk ve sıcak dönemlerin normal olduğunu ancak bu döngülerdeki aşırılıkların takip edilmesi gerektiğini ifade eden Tağıl, Türkiye’nin içinde bulunduğu enlemlerde Kutup Girdabı’nın kış döneminde iklim şartlarını doğrudan etkilediğini açıkladı.

Şubat Ayında Geliyor

Kutup Girdabı’nın sıcaklıkların sıfırın altına düşmesine sebep olduğunu dile getiren Tığıl şöyle konuştu::

Yüksek atmosfer tahminlerine göre Kutup Girdabı, Şubat ayının başında gücünü düşürecek ancak bu durum stabil kalmayacak. Şubat ayında kuzeyden gelen soğuk hava taşınımının devam etmesi beklenmektedir.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Ocak ayında ülkenin bazı yerlerinde sıcaklıklarda 14 derecelik düşüş gerçekleştiğinin altını çizen Tağıl, son 10 yılın en uzun soğuk nöbetlerinden birinin yaşandığını söyledi.

Aşırı soğuk hava akımının bazı bölgelerde afet boyutuna ulaşmasının tedbirlerin yeterli olmamasından kaynaklandığını öne süren uzman isim, global iklim değişikliğiyle birlikte kar kuraklığının da gündemde olduğunu, kar yağışının su kaynaklarına olumlu etkisiyle değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Kutup Girdabı Nedir?

Kutup Girdabı, Kuzey Kutbu’nun yukarısında, stratosferde meydana gelen geniş alçak basınç alanı olarak tanımlanıyor. Stratosferin hemen altında ise çoğu hava olayının meydana geldiği troposfer bulunuyor. Bu düşük basınçlı sistem genellikle soğuk ve dönen havayla doluyor. Kış mevsimi boyunca, kutup girdabını yerinde tutan jet akımı bazen zayıflayarak girdabın soğuk havasının güneye doğru yayılmasına neden oluyor.

Uzmanlar ise kutuptaki artan sıcaklıkların, kutup girdabının dengesini muhtemelen bozduğunu söylüyorlar. Kuzey Kutbu’ndaki buz örtüsünün daha az bulunmasının nemi artırdığı ve bunun kara dönüştüğü ifade ediliyor.

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme