KYK Borç Ödeme Nasıl Yapılır?
KYK borç ödemesi e-Devlet üzerinden kolaylıkla yapılan bir işlemdir.Sistem üzerinden 'KYK Borç Ödeme ve Sorgulama'' sayfasına giriş yapmanız gerekir.
KYK borç ödemesi
e-Devlet üzerinden kolaylıkla yapılan bir işlemdir. Sistem üzerinden ‘KYK Borç Ödeme ve Sorgulama’’ sayfasına giriş yapmanız gerekir. Açılan sayfa üzerinden hem güncel borçlarınızı ve gecikme durumlarında işlenen faiz tutarlarını görebilir hem de ödeme adımına geçerek gerekli
KYK ödemesi
için işlemleri yapabilirsiniz.
KYK Geri Ödeme Ne Zaman Başlar?
KYK geri ödeme
süreci burs sürecinde genellikle çok düşünülen bir konu değilken öğrenim süreci sona erip çalışma hayatına başladığımızda çok araştırılan konuların başında gelir. Üniversite hayatında almış olduğumuz geri ödemeli krediler iş hayatına başladığımızda düzenli olarak ödenmesi gerekir. Normal öğrenim sürenizin bitiminden iki yıl sonraki ilk ay KYK ödemelerinin geri ödenmesine başlanır. Bu süreci takip etmek için öğreniminizin bitiş yılı ve ayını iyi hesap etmeniz gerekmektedir.
Geri ödeme süreçlerinde yapılan gecikmeler ana tutarın üzerine faiz işlenmesine sebebiyet vereceğinden bu süreci iyi takip etmeniz ve ödeme zamanlarını geçirmemelisiniz.
KYK Ödemesinden Kimler Yararlanabilir?
Ön Lisans öğrencileri
Lisans öğrencileri
Sadece önceliği bulunan Açık öğretim öğrencileri;
Şehit ve Gazi çocuğu (kardeşi)
Anne ve babası ölü olanlar
İki yıllık bölümlerden ara vermeden DGS ile dört yıllık programlar geçiş yapanlar
Yüksek Lisans öğrencileri
Yukarıda belirtilen vasıflara sahip her öğrenci öğrenim kredisi için başvuruda bulunabilir ve eğer başvuruları olumlu sonuçlanırsa ödemeler taraflarına belirtilen süreler içerisinde ödenmeye başlar.
KYK Borç Yapılandırması Nasıl Yapılır?
KYK borç yapılandırma
süreçlerinde öncelikle resmi gazetelerde yayınlanan tarihleri doğru bir şekilde takip etmeniz ve belirtilen sürede tüm işlemleri tamamlamalısınız. Bu işlem için iki sistem kullanılmaktadır. Bunlar:
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)
e-Devlet
Gelir İdaresi Başkanlığının resmi sayfasında yapılacak işlemler için öncelikle İnteraktif Vergi Dairesi sistemine giriş yapmalısınız. Eğer sisteme kayıtlı giriş bilgileriniz varsa onlarla da giriş yapabilir, yoksa e-Devlet bilgileriniz ile siteye ulaşabilirsiniz.
Arama bölümüne direk ‘KYK Borç Yapılandırma’ yazıldığı takdirde gerekli sayfaya yönlendirme yapılacak ve uyarıları takip ederek hızlı bir şekilde yapılandırma süreci tamamlanır. Yapılandırma süreçlerinde 6,9,12 ve 18 şeklinde seçenekler sunulmaktadır. Bu seçeneklerden size en uygun olanı seçip
KYK ödemesi
süreçlerinizi başlatmış olursunuz.
Eğer işlemleri online olarak yapmak istemezseniz vergi dairelerinde bu işlemleri bizzat yapabilirsiniz.
KYK Başvuru Sonucunu Nasıl Öğrenilir?
KYK başvuru
sonuçlarını takip etmek için Kredili Yurtlar Kurumunun resmi sayfasını kullanarak veya e-Devlet üzerinden kredi ve burs sonuçlarınızı görüntülemeniz mümkün olmaktadır.
Sonuçları listelemek için şu bilgileri hazır tutmalısınız:
Baba adı
TC kimlik numarası
Cilt numarası
Sıra numarası
Aile sıra numarası
Bu bilgileri açılan formada doğru bir şekilde yazılmasının ardından onaylama yapıldıktan sonra ekrana gelen sayfada burs ve kredi sonuçlarını görmüş olacaksanız. Bu işlemleri yapabilmeniz için KYK tarafından sonuçların açıklandığı bilgisi verilip sistemin sonuç göstermek için hazır hale gelmesi gerekmektedir.
KYK Borcu Geri Ödenmezse Ne Olur?
KYK borcu
ödenememesi durumunda kanun tarafından gerekli kurumların belli tedbirleri uygulama hakkı vardır. Ödememenin size verilen süreler içerisinde yapılmadığı takdirde ilk olarak borcunuzun üzerine gecikme zammı ekleniyor. Ödemediğiniz her ay için süreç bu şekilde ilerlemekte ve borcunuz giderek katlanır. Devletin tanıdığı belli haklar ile belirli zamanlarda borcun yapılandırması için sizlere haklar tanınır.
Ancak bu süreçlerde de ödemeler yapılmadığı zaman ve süreç artık bir yılı aşmışsa öncelikle durum Vergi Dairesi’ne iletilip hakkınızda icra kararı çıkarılıyor. Bu süreçte yapılacak ödemeler artık bankalar yolu ile değil doğrudan icra kararı çıkartılan vergi dairelerine
KYK ödemesi
yapılması gerekmektedir.
Bakmadan Geçme





