Meb Personeli

MEB’in Öğretmen Atama Stratejisini Açıklıyoruz

 Kamupersoneli.net olarak 7 Ağustos’taki “Kadrolu öğretmen alımı hiç olmayacak mı?” başlıklı haberimizde sözleşmeli öğretmen atamasından sonra yapılacak olası bir kadrolu öğretmenin alımının sakıncalarını belirtmiştik. MEB’in kadrolu öğretmen alımı yapıp yapmayacağını açıklaması gerektiğini ifade etmiştik. (Tıklayınız)

Haberimizden sonra Milli Eğitim Bakanı İsmet YILMAZ, bundan sonra kadrolu alım olmayacağını tüm bölgelere sözleşmeli öğretmen ataması yapılacağını açıkladı.

MEB’in Öğretmen Atama Stratejisi Nasıl Olacak?
 

Öğretmenler sözleşmeli olarak göreve başlayacak ve şu anki yönetmeliğe göre 4 yıl çalıştıktan sonra kadroya geçirilecek olup 2 yıl da kadrolu olarak çalıştıktan sonra il dışı tayin isteyebilecek. 
 

Aslında sadece öğretmen değil diğer memur alımlarında da sözleşmeliye doğru bir gidişat var. Sözleşmeli alımlar yaygınlaşıyor. Kamu personelinin önce sözleşmeli olarak başlatılması, belli bir sürenin ardından kadroya geçirilmesi hedefleniyor. MEB’in öğretmen atama stratejisini maddeler halinde şu şekilde özetleyebiliriz.

1) Norm fazlası öğretmenler değerlendirilecek
 

40 bin civarında norm fazlası öğretmeni MEB değerlendirmek istiyor. Okullar açılmadan bu öğretmenlerin başka okullara atama yapılacak olup Batı illerindeki açık bu şekilde kapatılmaya çalışılacak. Şu ana kadar meslekten atılması kesinleşen öğretmenlerin yerine de norm fazlalarından atama yapılabilecek.

2) Meslekten Atılacak Öğretmenlerin Yerine Atama Olacak
 

FETÖ soruşturması kapsamında ne kadar öğretmenin kesin olarak meslekten atılacağı belli değil. Meslekten atılacak öğretmen çok fazla olursa ve MEB’in öğretmen ihtiyacı oluşursa 15 bin atamadan sonra Şubat’tan önce ek bir atama düşünülmektedir ancak sayının az olması durumunda ücretli öğretmen görevlendirmesiyle yola devam edilip Şubat atamasında öğretmen alımları yapılacaktır.

3) MEB’in İkinci Öğretmen Ataması Şubat’ta
 

10 Ekim’de 15 bin öğretmen ataması yapılacak olup ikinci atama Şubat’ta yapılacaktır. 15 bin atamada mülakatta 60 puanın altında alanlar aynı puanla ikinci alıma kesinlikle başvuramayacak. Şubat dönemindeki atamada da yeniden başvuru ve mülakat yapılacak olup yeniden bir eleme olacaktır. Şubat dönemi atamasına şu anki 15 binlik alımda 60 puanın altında alanlar başvuramaz, 60 puanın üstündekiler yine başvurur.15 binlik atamada mülakat puanı 60 ve üzeri olanlar öğretmenlik yapabilir anlamına gelmektedir. Tercihler sonunda elenmek ayrı konu. 15 binlik atamada mülakattan 80 alan biri belki de tercihte elenecektir. Aynı kişi Şubat döneminde daha iyi hazırlanıp daha iyi puan alıp öğretmen olabilir.

4) Ara Öğretmen Atamaları Olacak
 

60 puan üstü alıp da tercih döneminde elenenler, 15 bin atamada yerleşip de gitmeyenlerin ve istifa edenlerin yerine atanabilecek. Boş kadrolar, 60 puanın üstündekilerden doldurulacak. Yani ara dönemde atamalar olacaktır. Boşalan kadroların yerine 60 puanın üstünde mülakat puanı alanlardan tercih durumuna göre mülakat puanı üstünlüğüne göre atanabilecek. Bunun için ayrıca başvuru ve tercih alınmayacaktır.

Özetle; 2016 KPSS puanıyla toplamda 25-30 bin arası sözleşmeli öğretmen ataması planlanmaktadır. 15 bini şimdi alınıyor, 10-15 bin öğretmen de Şubat döneminde atanacaktır. Meslekten atılan öğretmenin çok fazla olması durumunda da ek öğretmen ataması da yapılacaktır. Öğretmenler, önce sözleşmeli olarak başlatılacak olup belli bir yılın sonunda kadroluya geçiş yaptırılacak. Mülakatlarda 60 puanı geçemeyenlere öğretmenlik yaptırılmayacaktır. 4+2 şartı da ileride biraz esnetilebilecektir. 3+1 veya 4+1 şeklinde bir düzenleme olacağını öngörüyoruz. MEB’in öğretmen ihtiyacı gitgide azalmaktadır. Dolayısıyla MEB’in öğretmen atamaları hemen hemen yarı yarıya düşecektir.

 

Bir Yorum

  1. Öncelikli olarak isteyen öğretmenleri mezuniyet branşına atamaları gereklidir,bekliyoruz.