Meb Personeli

İsmet Yılmaz Açıkladı: ' Öğretmenlere Performans Kriteri Geliyor '

“Öğretmenlere performans kriterleri geliyor”

Bakan Yılmaz, beşinci sınıflarda yabancı dil ağırlıklı eğitim üzerine bir soru üzerine, Türkiye’de İngilizce sorununu çözen bir özel okulun müfredatını incelediğini dile getirdi.

Müfredatın onaylanması için görüştüğü Talim ve Terbiye Kurulu Başkanına “aynı programı okullara da uygulayalım” dediğini aktaran Yılmaz, ancak yanıt olarak müfredatta bir sıkıntı olmadığı, o özel okulun yurt dışından öğretmenler getirebildiklerini öğrendiğini dile getirdi. 

Yılmaz, yabancı dil eğitiminde de ilave bir çalışmanın yapılması gerektiğine işaret etti. 

Öğretmenlere performans sistemi üzerine çalışmaların başlayacağını ifade eden Yılmaz, yerine göre öğrencilere ‘öğretmeninizden memnun musunuz?’ şeklinde sorular ve veliye de soruların yer alacağı performans kriterlerinin olabileceğini söyledi. Yılmaz, “Öğretmenlere performans kriterleri geliyor inşallah.” dedi.

Performans sistemine ne zaman başlanacağı yönündeki soru üzerine de Yılmaz, “Herhalde bu yıldan itibaren başlarız.” bilgisini paylaştı. 

– Değerler eğitimi bilimsel gerçeklerle verilmeli

Bakan Yılmaz, “Müfredatta FETÖ izlerini silmek için ne gibi değişiklikler yapacaksınız?” sorusu üzerine, 300 kitabın tek tek gözden geçirildiğini, sadece 57 kitapta bir şekilde bunlarla ilgili bir atıf, resim veya bir sözcük olduğunu tespit ettiklerini dile getirdi. 57 kitabı yeniden incelediklerini aktaran Yılmaz, ekim sonu itibarıyla kitapların öğrencilere teslim edileceğini söyledi. 

Öğrencileri fikri hür vicdanı hür yetiştirmek istediklerinin altını çizen Yılmaz, şöyle devam etti:

“Sadece Allah’a kul olsun, geri kalan kimseye kul olmasın. Bizde güzel bir söz vardır. ‘Ya Allah’a kul olur insan olursun, ya herkese kul olur hiçbir şey olmazsın’ diye. İşte aklını, vicdanını, irfanını hiç kimseye, yaşayan hiçbir kimseye, bir istisnamız Peygamber, onun dışındaki her insanın sorgulanması gerektiğini söylüyoruz. Hiç kimseye körü körüne itaatin olmadığını, bunu Allah Resulune bile sormuşlar. ‘Bu sizin fikriniz mi ayet mi’ diye. Bu yapılara karşı ‘akletmezler mi, sorgulamazlar mı?’. Allah’a isyanın olduğu yerde kula itaat olmaz. Millete isyanın olduğu yerde hiçbir gruba bağlılık da olmaz.”

Bakan Yılmaz, değerler eğitiminin, kimseyi ürkütmeden, kimseyi farklı bir yere götürmeden, bilimsel gerçeklerin dışına çıkmadan, ancak ülkenin milli ve manevi değerlerine de sahip çıkılarak verilmesi gerektiğine vurgu yaptı. 

Okul öncesi eğitimin de zorunlu eğitim kapsamına alınmasına ilişkin de Yılmaz, “Önümüzdeki yıldan itibaren pilot illeri belirleyeceğiz ve okul öncesi eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alacağız. Tabii ki ülkenin ihtiyaçlarını göz önüne alarak.” dedi.

– “Olsa dükkan senin de…”

Öğretmenlerin yıpranma payları ve erken emekliliklerine ilişkin bir çalışma olup olmadığı yönündeki soruyu da yanıtlayan Yılmaz, “Derler ya ‘dükkan senin’ diye. Gerçekten olsa dükkan senin de… Mali hususlarda hiçbir şeye tek başına Milli Eğitim Bakanlığı karar vermemekte. Türkiye’nin sosyal güvenlik sistemini, açıklarını, sıkıntılarını biliyoruz. İstiyoruz ki gerçekten şartlarını, durumlarını daha iyi hale getirelim.” diye konuştu. 

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, müfredat çalışmalarına ilişkin bir soruya karşılık da, “Bana verilen bilgi şubat ayında hepsini tamamlıyoruz. Gelecek yıl, müfredatı yenilenmiş, geçmiş sıkıntıları olmayan, kimseyi rahatsız etmeyen, 78 milyonu kucaklayan bir müfredatla milletimizin önüne çıkacağız.” ifadelerini kullandı.  

Kamupersoneli.net / AA