Genel

Bakan Kaya Kamudaki Engelli Memur Sayısını Açıkladı

 Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Anadolu Ajansı tarafından hazırlananan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın katkılarıyla engelliler için hazırlananan 15 Temmuz video gösterimine ilişkin, “Bugün 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler Günü. Biz de engellilerimizle birlikte bir program yaptık. Videoyu engellilerimizin daha kolay anlayacağı şekile getirdik. İşitme engelliler için işaret dili ve detaylı betimleme, görme engelliler için de sesli betimlemeyle birlikte daha kolay anlaşılır şekle getirdik. Engellilerimizin de o gece yaşananları videoyla birlikte kolay anlamasını ve nesilden nesile aktarılması için bunu yaptık.” dedi.


AK Parti İstanbul İl Başkanlığı’nın 15 Ekim Beyaz Baston Görme Engelliler Günü nedeniyle düzenlediği programa katılan Bakan Kaya, görme engelli vatandaşlarla bir araya geldi. Sütlüce’de İl Binasında düzenlenen programda Bakan Kaya’nın yanı sıra AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık ile il yöneticileri katıldı. İstiklal Marşı ve Saygı duruşuyla başlayan programda, Anadolu Ajansı tarafından hazırlananan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın katkılarıyla görme ve işitmeli engelliler için sesli ve betimlemeli hale getirilen 15 Temmuz video gösterimi ilk kez gerçekleşti. Programda, Başbakan Binali Yıldırım’ın engelliler için gönderdiği mektup da okundu.

Engelleri Aşalım Müzik Grubu’nun gösterimi olan program da, görme engelli Lütfü Kerim Mazı tarafından Kuran-ı Kerim ve ilahi okundu. Programda konuşan Bakan Kaya, herkesin “15 Ekim Dunya Beyaz Baston Gorme Engelliler Gunu”nu kutladığını dile getirdi. Herkesi sevgi ve saygıyla selamladığını ifade eden Kaya, “Yuregi vatan ve hurriyet sevgisiyle dolu, gazi bir milletin evladı olmaktan gurur duydugumu ifade ederek baslamak istiyorum sozlerime. Aziz milletimizi ve teskilat mensuplarımızı, 15 Temmuz Gecesi gosterdikleri cesaret ve kahramanlık icin bir kez daha tebrik ediyorum. Milletimiz, Sayın Cumhurbaskanımız ve Basbakanımızın cagrısıyla milli iradeye sahip cıkmıs, silahlı teroristlerin darbe girisimini bosa cıkartmıstır. Gazi milletimiz, o gece Kurtulus Savası’ndaki mucadele ruhunu kusanmıs, asker elbisesi giymis isgalci hainlere karsı tarihi bir durus sergilemistir.” diye konuştu.

Engellilerin yasadıkları sorunları, sadece kendilerinin degil, ailelerinin, cevrenin, toplumun, bizlerin ve kısacası tum insanların ortak sorunu olarak kabul ettiklerini söyledi. Kaya, şunları kaydetti.

“Ulkemizde yaklasık olarak en az bir engeli olan kisi sayısı 4 milyon 876 bindir. Bu yuzde 6,9’luk bir orana tekabul etmektedir. Gorme zorlugu yasayanların oranı ise yuzde 1,4’tur. Yani 1 milyon 39 bin kisi. Bu kadar genis bir toplum kesimine kesime hizmet goturmek elbette bizim gorev ve sorumlulugumuzdur. O nedenle, bin 500 maddelik engelliler hukukunu oluşturduk. 8 Anayasanın 10’uncu maddesinde yapılan degisiklikle, engelliler icin alınacak tedbirlerin esitlik ilkesine aykırı sayılamayacagı hukmunu getirdik. Kanun ve mevzuatlarımızın uluslararası standartlara uygunlugu icin gerekli her turlu cabayı gosteriyoruz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlıgı olarak, gorme engelli vatandaslarımıza yonelik hizmetleri hayatın baslangıcından itibaren ele alıyoruz.”

Gorme engelli bir kisi icin en onemli konulardan birinin, erken mudahale ve erken egitim olduğuna dikkati çeken Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Engelli cocuklarımızın toplumdan dıslanmadan egitim almasını, ihtiyac duyan tum engellilerin ozel egitim ve rehabilitasyon merkezlerinden ucretsiz yararlanmasını sagladık. Bugun ozel egitim okullarında, ozel egitim sınıflarında ve kaynastırma sınıflarında 288 bin 489 cocugumuz bu ozel egitimden faydalanmaktadır. Kisinin hic kimseye bagımlı olmadan, kendi imkanları ile gunluk islerini yapabilir hale gelebilmesi, kabartma yazıyı okuyabilmesi, bilgisayarı ekran okuyucu programla kullanabilmesi, beyaz bastonla rahatca dolasabilmesi icin oncelikle bunların egitimini alması gerekir. Daha ileri yasta gorme yetisini kaybeden gorme engellilerimiz icin ozel olarak planlanmıs rehabilitasyon merkezleri hizmet sunmaktadır. “

Engellileri hayata baglayan en onemli konulardan biri de istihdam olduğunu vurgulayan Kaya, şu bilgileri verdi:

“2002’de 5 bin 777 olan engelli memur sayısı, Agustos atamasıyla birlikte bugun 49 bin 264’e yukselmistir. Bu sayının 9 bin 137’si gorme engelli bireylerden olusmaktadır. Ulastırma, Denizcilik ve Haberlesme Bakanlıgı ile Turkiye genelinde Goren Goz uygulamasının genisletilmesi icin calısmalarımız devam etmektedir. Hukumetlerimiz doneminde, bakıma muhtac tum engelliler bakım hizmeti kapsamına alınmıs, engellilere evde veya ozel bakım merkezlerinde sunulan bakım hizmetinin ucretlerinin odenmesi saglanmıstır. Evde bakım hizmeti modelini yaygınlastırdık. Bugun 160 bin yaslımıza evde bakım destegi saglıyoruz. Engellilerimiz de daahil olmak uzere evde bakım hizmetlerinden faydalanan toplam kisi sayısı ise 475 bin 452’dir. 605 bin 394 kisiye engelli maası oduyoruz.”

– Engelliler için darbe girişimi videosu

AA ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı işbirliğiyle engelliler için hazırlanan 15 Temmuz’la ilgili video gösterimine ilişkin Kaya, şunları kaydetti:

“15 Temmuz gecesi milletimiz omuz omuza vatanı ve bayrağı için canını ortaya koyarak tarihi bir gece yaşattı bize. Bu ülkeyi hainlere fırsat vermeyerek ülkemizi bayrağımızı ve vatanımızı kimseye temsil etmeyeceğini gösterdi. O gece, yaşanan büyük tarihi zafer gerçekten, Kurtuluş Savaşı’nın ikincisi gibiydi. Bunun nesilden nesile aktarılması önemli. Bu arada Anadolu Ajansı’na teşekkür etmek istiyorum dakika dakika darbe girişimi video güzel hazırlanmış. Bunun nesiller boyunca aktarılmasında da faydası olacağını düşünüyorum. Bu konuda birçok konuda kitaplar ve videolar hazırlanacak. Milletin o geceki tüm kahramanların kahramanlık öyküleri gerçekten, Çanakkale Destanında okuduğumuz gibi destansı bir şekilde yazılacaktır diye düşünüyorum. 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler Günü. Bizde engellilerimizle birlikte bir program yaptık. Videoyu engellilerimizin daha kolay anlayacağı şekile getirdik. İşitme engelliler için işaret dili ve detaylı betimleme. Görme engelliler için de sesli betimlemeyle birlikte daha kolay anlaşılır şekle getirdik. Engellilerimizin de o gece yaşananları videoyla birlikte kolay anlamasını ve nesilden nesile aktarılması için bunu yaptık. Bundan sonra bütün engellilerle ilgili yaptığımız etkinliklerde bu videoyu göstermeyi düşünüyoruz.”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık da, hükümetin engellilerle ilgili çalışmalarını anlattı. İstanbul’da 39 ilçedeki engelli vatandaşların biraraya geldiği programda yer almaktan mutluluk duyduğunu belirten Çalık, beyaz bastonun hikayesiyle ilgili bilgi verdi. Çalık, “Yüreklerimzideki engelin kaldırılmasını canı gönülden diliyorum. Biz tohumları, toprağa engellileri topluma emanet ediyoruz. Bundan 14 yıl önce AK Parti iktidara geldiği günde, eski Türkiye’deki engellilerimizle ilgili anne ve babalarınıza durumu sorduğunuzda, evlerinden çıkarmakta ve sokaklarda dolaşmaktan itina ettikleri evlatlarını bugün, engellileri bizim gururumuz ve başımızın tacı dedirttiler.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Bakan Kaya, tarafından görme engelli çocuklara Braille alfabesi ile yazılmış Kuran-ı Kerim’in yanı sıra beyaz baston ve çiçekler takdim edildi. Bakan Kaya’ya AK Parti İl Başkan Yardımcısı Habibe Çiftçioğlu tarafından el yapımı vazo hediye takdim edildi. Programın sonunda Bakan Kaya, Çalık ve engelli çocuklar hatıra fotoğrafı çektirdi.

Kamupersoneli.net / AA