Mevzuat

Yeni Çipli Kimlik Yenileme İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Kimlik yenilemesi için gereken evraklar, kimlik değişim sebebine göre değişiklik gösterebilmektedir. Kimlik değişimi gerektiren bazı durumlar şunlardır:

Evlilik

Kayıp- Yıpranma

Yeni Doğan Bebeğe Kimlik Çıkarma

Çipli Kimlik Kartına geçme

Evlilik nedeniyle kimlik yenileme için evraklar şunlardır: Eski kimliğiniz, evlilik cüzdanınız ve biyometrik fotoğraf yeterli olmaktadır.

Boşanma nedeniyle kimlik kartınızı değiştirmek için ise mevcut kimliğiniz, boşanma kararı ve biyometrik fotoğraf gerekmektedir.

Yeni doğan bebeğe kimlik kartı çıkartmak için yalnızca başvuran velinin kimliği ve bebeğin doğum belgesi gereklidir. Fotoğrafa gerek olmadığı gibi ücret de ödenmemektedir.

Çipli kimlik kartına geçerek kimlik yenilemek isteyenler için başvuruda gerekli olacak belgeler şunlardır:

Mevcut kimlik belgesi(Nüfus cüzdanı yerine sürücü belgesi, pasaport, avukat kimlik kartı gibi kimlik tanımlamanızı yapmaya yarayacak bir kimlik kartı da yeterli olmaktadır.)

Kimlik belgesi yerine muhtarlıktan düzenlenen talep belgesi de yeterlidir. Bu belgede muhakkak fotoğraf bulunması gerekmektedir.

Biyometrik Fotoğraf: Vesikalık fotoğraf kabul edilmemektedir. 1 adet biyometrik fotoğraf yeterlidir. 15 yaşından küçük çocukların kimlik kartlarında fotoğraf bulunması zorunluluğu bulunmamaktadır. Fakat başvuranın talep etmesi halinde kimlik kartına fotoğraf eklenebilmektedir.

Kimlik Yenileme Son Tarih

Kimlik yenileme için son tarih, İçişleri Bakanlığı tarafından açıklanmıştır. Buna göre kimlik yenilemeleri 2023 yılına kadar yapılmalıdır. Kimlik kartlarının geçerlilik süresi 10 yıl olarak belirlenmiştir.

Yeni Kimlik İçin Randevu

Yeni çipli kimlik kartı için randevular, internet üzerinden online olarak veya Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü çağrı merkezi üzerinden yapılabilmektedir. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü çağrı merkezi telefon numarası, 199’dur. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri internet sitesi üzerinden ise başvuru yapmak için şu adımları takip etmek gerekmektedir:

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri internet sitesine giriş yapmak gerekmektedir.

Daha sonra “Randevu Al” seçeneğine tıklanarak kimlik kartı için randevu oluşturulmaktadır.

Randevu için istenen bilgiler: T.C. kimlik numarası, iletişim bilgileri, kartı teslim etmek için adres, başvurulacak nüfus müdürlüğüdür.

Bilgiler girildikten sonra randevu bulunmayan tarih ve saat seçilerek randevu oluşturulmaktadır.

Randevu alınmadan da kimlik yenilemesi için evraklar hazırlandıktan sonra nüfus müdürlüklerine gidilip, sıra alarak başvuru yapılabilmektedir.

Kimlik Randevu İptali

Yeni kimlik randevu iptali, randevu alınırken olduğu gibi Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü internet sitesi üzerinden “Randevu Durumu” seçeneğinden veya 199 telefon numaralı çağrı merkezi aranarak iptal edilebilmektedir. Yeni kimlik belgesi için oluşturulan randevuya gidilemeyecekse, randevudan yarım saat öncesine kadar iptal etmek oldukça önemlidir. Çünkü randevusunu iptal etmeyenlere 1 ay boyunca yeni randevu verilmemektedir. Randevusuz bir şekilde nüfus müdürlüklerine gidilerek kimlik almak mümkündür fakat uzun saatler sıra beklemek gerekebilmektedir.

Kimlik Yenileme Ücreti

Kimlik kartı ücretleri; evlilik, boşanma ve yeni çipli kimlik kartına geçme için yenileme yapılacak ise 22,50 TL’dir. Kimlik kartı kayıp olduğu için yenilecek ise kayıp bedeli 45,00 TL’dir. Yen doğan bebekler için kimlik kartı çıkarılırken ücret ödenmemektedir.

Yeni Kimlik Ücreti Online Ödeme

Yeni kimlik kartı ücretleri online ödeme seçenekleri Gelir İdaresi Başkanlığı’nın interaktif vergi dairesi ve anlaşmalı bankalardır. Kimlik yenileme için evraklar hazırlandıktan sonra kimlik kartı ücretlerinin yatırılabileceği anlaşmalı bankalar şunlardır:

Akbank

Aktif Yatırım Bankası

Citibank

Finansbank

HSBC

Denizbank

Burgan Bank

Ziraat Bankası

Türkiye Finans Bankası

Türkiye İş Bankası

Vakıfbank

Garanti Bankası

Yapı Kredi Bankası

Ziraat Katılım Bankası

Albaraka Türk Katılım Bankası

Kuveyt Türk Katılım Bankası