Mevzuat

2019 Belçika Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Belçika vizesi için istenen belgeler 2019 yılında banka hesap hareketleri dökümünden seyahat sağlık sigortası poliçesine kadar değişiklik göstermektedir. Gerekli belgelerle yapılacak başvurularda öncelikle vize randevusu alınması gerekmektedir. Konsolosluk ve başvuru merkezlerinden alınacak vize randevusunda kişiler, seyahatten en geç 30 gün önce Belçika vizesi başvurusu yapmalıdır.

Belçika Vizesi İçin İstenen Belgeler

Belçika vizesi alımında talep edilen evraklar şu şekilde sıralanabilir:

*Yurt dışından çıkışta kullanılacak pasaportun 10 yıldan eski olmaması gerekmektedir. ayrıca geçerlilik tarihi, dönüş tarihinden 6 ay sonrası olmalıdır. Vizenin içerisinde en az 2 boş sayfa bulunması gerekmektedir.

*Belçika vizesi başvuru formu

*Daha önce kullanılan pasaportların asılları

*T.C. kimlik belgesi

*Bankada mevcut en az 5.000 TL bulunduğuna dair kanıt

*Banka hesap dökümü

*2 adet biyometrik fotoğraf: vesikalık fotoğraflar, biyometrik fotoğraf yerine geçmemektedir. Arka fonun beyaz olması, yüz hatlarının açıkça görünür olması önem taşır. kullanılacak biyometrik fotoğrafın son 6 aya ait olması gerekmektedir.

*Seyahat sağlık sigortası poliçesi

*Belçika seyahatinde konaklanacak yer ve ulaşıma dair bilgiler

*İmza beyan belgesi

*Son döneme ait vergi levhası kopyası

*Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği

*Odalardan alınacak hizmet dökümleri

Eğer Belçika’ya gidiş nedeni aile ziyaretiyse, konsolosluk tarafından görülmek üzere aileden gelmiş bir davetiye gerekmektedir.

Belçika Vizesi Başvuru Aşamaları

Belçika vizesine başvuru yapma basamakları, Ankara ve İstanbul’da bulunan Belçika Büyükelçiliklerinden geçmektedir. Belçika İstanbul Başkonsolosluğu ve Ankara Belçika Büyükelçiliği aracılığıyla vize başvurusu alınır. Kısa süreli ülke ziyaretlerinde vize başvuru merkezleri de kullanılabilmektedir. Vize başvuru merkezlerinde yapılacak başvurularda, kişisel bilgiler, kimlik belgeleri ve vize türünün bildirilmesi yeterli olacaktır. Sonrasında vatandaşlar, parmak izi vermeli ve sözlü mülakata girmelidir. Başvuru işlemleri, vize başvuru merkezlerinde, diğer konsolosluk ve büyükelçilik başvurularından daha kısa sürmektedir.

Belçika Vizesinin Çıkış Süresi

Belçika vizesinin çıkma zamanı, başvurudan itibaren ortalama 15 gün sonrasıdır. Yoğunluk olmadığı kış döneminde, özellikle turist vizeleri 7 iş günü içerisinde çıkarılabilmektedir. Vizenin hızını, evrakların tamamlanması ve şartların sağlanma hızı etkiler. Resmi tatillerde ve yaz döneminde vize sonuçlanma süreleri uzamaktadır. Bu nedenle seyahatten en geç 1 ay önce vizeye başvuru yapmış olmak gerekir.

Belçika Vizesi İle Gidilebilecek Ülkeler

Belçika vizesi ile seyahat edilebilecek yerler şu şekilde sıralanabilir:

*Malta

*Norveç

*Almanya

*Fransa

*İtalya

*Estonya

Belçika vizesi, Schengen vize grubunda yer almaktadır. bu nedenle vizenin onaylanması halinde belirtilen ülkelere gidiş mümkün olur. Tek gidişli ya da çok gidişli vize başvurusu yapanlar, Belçika üzerinden anlaşmalı tüm Avrupa ülkelerini gezebilmektedir. Belçika’ya gidişte kullanılabilecek yeşil pasaport ile pasaportun alınmasından itibaren 180 gün içinde, 90 günü aşmayacak şekilde Avrupa seyahatleri gerçekleştirilebilmektedir.

Belçika Vizesini Uzun Süreli Almak Mümkün Müdür?

Uzun süreli Belçika vizesi alımı, oturma hakkı alınması şeklinde mümkün olmaktadır. Schengen vizesi, Belçika’da en fazla 90 gün kalınmasına müsaade etmektedir. Ancak bu süreyi uzatmak isteyenler, daha uzun süreli Shengen vizesi ile süreyi 1 yıla kadar çekebilmektedir. Uzun süreli vizeler, ortalama 45 gün içerisinde onaylandığından, seyahatten daha uzun süre önce vize başvurusu gerçekleşmelidir. Uzun süreli vizede konsolosluk, aylık gelir belgesi ve sigorta dökümü talep etmektedir. Uzun süreli Belçika vizesi alınabilmesi için sicil kaydının temiz olması da gerekmektedir