Mevzuat

2803 sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanununda Değişiklik

2803 sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin düzenleme yayımlandı. Yayımlanan düzenlemede eski kanununda yer alana bazı maddelerin içeriklerinde değişiklik yapıldı. Ayrıca söz konusu düzenleme ile bazı 2018 sayılı kanuna yeni kararlar eklendi. İlgili kanunda bazı maddeler ise kaldırılarak yürürlükten çıkarıldı.

Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yer alarak yürürlüğe giren 2803 sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanununda yapılan değişiklikleri ve yayımlanan karar metnini aşağıda aktarıyoruz. 

2803 SAYILI JANDARMA TEŞKİLAT, GÖREV VE YETKİLERİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK

MADDE 128- 10/3/1983 tarihli ve 2803 sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanununun;

a) 3 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “kanunların” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin” ibaresi eklenmiştir.

b) 6 nci maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır.

c) 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan “Kanunlarla” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle” ibaresi eklenmiştir.

ç) 8 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Bakanlar Kurulu” ibaresi “Cumhurbaşkanı” şeklinde değiştirilmiştir.

d) 13 üncü maddesinin ikinci fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “ve terfi” ibaresi madde metninden çıkarılmış, ikinci cümlesi yürürlükten kaldırılmış ve dördüncü cümlesinde yer alan “müşterek kararname” ibaresi “Cumhurbaşkanı onayı” şeklinde değiştirilmiş, ikinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Bu Kanuna tabi Teğmen-Albay rütbesinde bulunanlar hakkında 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Kanunun 50 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (3) numaralı alt bendi uygulanabilir. Bunlara hizmet sürelerine bakılmaksızın T.C. Emekli Sandığı Kanunu hükümleri uygulanır.”

e) 14 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Jandarma Genel Komutanı, Genel Komutan Yardımcıları, generaller, bölge ve il

jandarma komutanları dışında kalanlar içişleri Bakanınca yapılır.”

f) 15 inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

d) Jandarma personeline askeri görev verildiği takdirde bu görevlerden doğan suçların muhakemesi, Jandarma personelinin emrine verildiği askeri birlik personelini muhakeme etmekle görevli ve yetkili olan mahkemede görülür.”

g) 24 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan “İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanarak Bakanlar Kurulu kararıyla” ibaresi “Cumhurbaşkanınca” şeklinde değiştirilmiştir.

ğ) Ek 5 inci maddesinin sekizinci fıkrasında yer alan “Başbakanlık Teftiş Kurulu” ibaresi “Cumhurbaşkanlığınca görevlendirilen denetim elemanları” şeklinde ve onuncu fıkrasında yer alan “Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanlıklarının görüşü alınarak Başbakanlık tarafından üç ay içinde çıkarılacak” ibaresi “Cumhurbaşkanınca çıkarılan” şeklinde değiştirilmiştir.

h) Ek 7 ııci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “İçişleri Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulu” ibaresi “Cumhurbaşkanı” şeklinde değiştirilmiştir.

ı) Ek 11 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Kanunlarla” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya Cumhurbaşkanlığı Kararnameleriyle” ibaresi eklenmiştir.

i) Geçici 5 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “İçişleri Bakanlığının göstereceği lüzum üzerine ve Bakanlar Kurulu” ibaresi “Cumhurbaşkanı” şeklinde değiştirilmiştir.

Kamupersoneli.net – ANKARA