Mevzuat

Atatürk Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği Yayımlandı

Atatürk Üniversitesine bağlı, Açıköğretim ve Tıp Fakülteleri hariç, diğer fakülte, konservatuvar, yüksekokul ile meslek yüksekokullarının ön lisans ve/veya lisans programlarına kayıt, eğitim-öğretim ve sınavlarında uygulanacak esasları düzenlemek amacıyla ilgili yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yayımlanan yönetmelik, Atatürk Üniversitesine bağlı, Açıköğretim ve Tıp Fakülteleri hariç, diğer fakülte, konservatuvar, yüksekokul ile meslek yüksekokullarında yürütülen ön lisans ve lisans programlarının eğitim-öğretimi ile sınav ve değerlendirme esaslarına ilişkin hükümleri kapsar.

Öğrenci İşlemleri

Üniversitede eğitim-öğretim görmeye hak kazanan öğrencilerin kesin kayıtları, kimlik kartlarının tanzimi ve tasdiki, askerliklerinin tecil işlemleri, öğrenci belgelerinin verilmesi, diplomaların ve diploma eklerinin düzenlenmesi işlemleri ile öğrencilerin yazılı talepleri veya yükseköğretim kurumundan çıkarılma cezasını gerektiren durumlarda kayıtlarının silinmesi, merkez kampüste Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı; merkez kampüs dışında bulunan fakülte/yüksekokul/meslek yüksekokullarında ise ilgili dekanlık/müdürlük tarafından görevlendirilen birimlerce, Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı adına yürütülür.

Üniversite öğrencilerinin kayıtlarının iptal edilmesi veya çift anadal ve yandal programları, fakülteler/konservatuvar/yüksekokullar/meslek yüksekokulları ve bölümler arası yatay geçişler ile diğer yükseköğretim kurumlarından gelen öğrencilerin yatay geçiş taleplerinin değerlendirilmesi, kabulü ve intibaklarının yapılması, öğretim ve sınavlara ilişkin işlemler, ilgili yönetim kurullarının kararına istinaden ilgili dekanlık/müdürlük tarafından yürütülür.

Eğitim Öğretim Türleri

Üniversitede eğitim-öğretim türleri; normal ve ikinci örgün öğretim, dışarıdan, açık, yaygın ve uzaktan eğitimdir.

Eğitim türlerine bağlı olarak fakülte/konservatuvar/yüksekokul/meslek yüksekokullarında yürütülecek programlar ilgili mevzuat hükümlerine göre açılır.

İlgili mevzuat hükümlerine göre ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) tarafından belirlenecek kapsam ve koşullarda gerekli şartları taşıyanlar için ikinci üniversite uygulaması Açıköğretim Fakültesi tarafından yürütülür.

Eğitim-öğretim yılı ve akademik takvim

Eğitim-öğretim yarıyıl ve/veya yıl esasına göre düzenlenir. Eğitim-öğretim yılı, güz ve bahar yarıyıllarından oluşur. Bir yarıyıl on dört hafta, bir eğitim-öğretim yılı yirmi sekiz hafta olarak düzenlenir. Yarıyıl/yılsonu sınavları bu sürenin dışındadır. Yaz okulu ayrı bir yarıyıl niteliği taşımaz.

İlgili mevzuat hükümlerine göre Üniversitede yaz okulu uygulaması yapılabilir. Yaz okulu ayrı bir yarıyıl niteliği taşımaz. Yaz okulu veya bütünleme sınav uygulamasından hangisinin yapılacağı birim uygulama esaslarında belirtilir.

Üniversitenin bir sonraki eğitim-öğretim yılına ait akademik takvimi, fakülte/konservatuvar/yüksekokul/meslek yüksekokullarının teklifleri değerlendirilerek, en geç Nisan ayı içinde Senato tarafından belirlenir.