Mevzuat

Erzincan Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği Resmi Gazete'de Yayımlandı

Erzincan Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği, Erzincan Üniversitesine bağlı enstitüler tarafından yürütülen lisansüstü eğitim-öğretim ve sınavlara ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla Resmi Gazete’de yayımlandı.

25 Temmuz 207 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik, Erzincan Üniversitesine bağlı enstitülerde yürütülen lisansüstü programlara öğrenci kabulü, eğitim-öğretim programlarının düzenlenmesi, ölçme ve değerlendirme, diploma ve ayrılma işlemlerine ilişkin hükümleri kapsar.

Lisansüstü Programlara Başvurular

Lisansüstü programlara öğrenci başvurusu ve kabulü, enstitü kurulunun teklifi üzerine Senato tarafından tespit edilen esaslara göre yapılır.

Lisansüstü programlara başvuran adayların enstitü tarafından belirlenen ve ilan edilen tüm şartları sağlaması gerekir.

ALES ve/veya yabancı dil sınavı yerine ÖSYM, Üniversitelerarası Kurul veya Yükseköğretim Kurulu tarafından eşdeğer sayılan ulusal ya da uluslararası bir sınav sonucu değerlendirilmeye alınabilir.

Yüksek Lisans Programlarına Başvuru Şartları

Yüksek lisans programlarına başvuran adayların, anabilim/anasanat dalı kurulunun görüşü, anabilim/anasanat dalı başkanlığının teklifi, enstitü kurulunun kararı ve Senatonun onayı ile belirlenen bir bilim/sanat dalında lisans derecesine veya YÖK tarafından verilmiş denklik belgesine sahip olması gerekir.

Tezli yüksek lisans programlarına başvuran adayların, başvurulan programın puan türünde en az 55 ALES puanına sahip olması gerekir.

Tezsiz yüksek lisans programları için ALES puanı aranmamakla birlikte istenildiği takdirde ALES’tenalınacak taban puanı ve türü anabilim/anasanat dalı kurulunun görüşü, anabilim/anasanat dalı başkanlığının teklifi, enstitü kurulunun kararı ve Senatonun onayı ile belirlenir.

Güzel sanatlar fakültelerinin ve konservatuarın enstitülerdeki anabilim/anasanat dallarına öğrenci kabulünde, güzel sanatlar fakülteleri ile konservatuar mezunlarında ve diğer fakültelerin eşdeğer programlarından mezun olanlarda ALES puanı aranmaz.

Yüksek lisans programlarına başvuru için yabancı dil puanı ve belgesi istenip istenmeyeceği ve taban puanları anabilim/anasanat dalı kurulunun görüşü, anabilim/anasanat dalı başkanlığının teklifi, enstitü kurulunun kararı ve Senatonun onayı ile belirlenir.

Öğrenci Katkı Payları

Lisansüstü programlarda normal sürelerde öğrenimini tamamlayamayan öğrenciler, güz ve bahar yarıyıllarında, akademik takvimde belirtilen tarihlerde 2547 sayılı Kanunun 46 ncı maddesi hükümleri gereğince katkı payı veya ikinci öğretim ücreti öderler.

 Tezsiz yüksek lisans programları öğretim ücreti, enstitü yönetim kurulunun önerisi ile Üniversite Yönetim Kurulu tarafından belirlenir.

Yabancı uyruklu öğrenciler, Senato tarafından belirlenen miktarda katkı payı/öğrenim ücreti öderler.

Ders veya tez/dönem projesi aşamasında ders kaydını, katkı payını veya ikinci öğretim ücretini ödemeyenlerin kaydı yenilenmez, o yarıyıl için öğrencilik haklarından yararlanamaz ve kendilerine öğrenci belgesi verilmez.

 Eğitim-öğretim başladıktan sonra Üniversiteden ayrılan, çıkarılan, kaydı silinen veya mezun olan öğrencilerin o yarıyıl için yatırmış olduğu öğrenci katkı payı veya öğrenim ücreti iade edilmez.

Özel öğrencilerden alınacak eğitime katkı payı, her yıl Bakanlar Kurulunca ilgili program için belirlenen ortalama maliyet tutarı üzerinden Üniversite Yönetim Kurulunca belirlenir.

 Öğrenci değişim programlarına, ortak programlara ve benzer programlara katılan öğrencilerin katkı paylarının ve/veya öğrenim ücretlerinin nasıl ödeneceği üniversiteler arasında yapılan ikili anlaşmalarla belirlenir.