Mevzuat

Evlilik ve Konut Kredisi Desteklerine İlişkin Düzenleme Resmi Gazete'de Yayımlandı

Bilindiği üzere devlet evlenmek isteyen vatandaşlara çeyiz hesabı ile evlilik desteği ve konut sahibi olmak isteyen vatandaşlara da konut desteği sağlıyor. 

Söz konusu destekleri alabilmek için ise vatandaşların belirtilen koşulları yerine getirmeleri gerekiyor. Söz konusu desteklere ilişkin bazı düzenlemeler yapıldı ve bu düzenlemeler Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı. 

EVLİLİK DESTEĞİ VE KONUT KREDİSİNDE DÜZENLEME

Resmi Gazete’de yer alan ve Aile Bakanlığı tarafından yürütülen evlilik desteği düzenlemeleri yayımlanan yeni kararda yüzde 20’den yüzde 25’e çıkarıldı. Söz konusu düzenlemelerde yer alan 5 bin TL tutarı da 7 bin 500 TL olarak değiştirildi. 

Konut kredisine ilişkin yayımlanan düzenlemede ise destek oranı yüzde 25 olarak açıklandı. Şartları yerine getirip konut kredisinden faydalanmak isteyen vatandaşların alabilecekleri en yüksek destek miktarı ise 20 bin TL olarak düzenlendi. 

Konut kredisine ilişkin yayımlanan düzenlemede ayrıca konut kredisi ile ev sahibi olanların tapu harcı tutarlarına yönelikte bir madde yer aldı. 

Resmi Gazete’de Yer Alan Düzenlemeler

Resmi Gazete’nin mükerre sayısında çeyiz hesabı ve konut kredisine ilişkin yayımlanan maddelerin içeriklerini aşağıda siz ziyaretçilerimize aktarıyoruz. 

MADDE 90- 3/6/2011 tarihli ve 633 sayılı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 2 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “yüzde 20’sini” ibaresi “yüzde 25’ini” ve “5.000” ibaresi “7.500” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 91– 633 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 3 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Konut Hesabı ve Devlet Katkısı

EK MADDE 3- (1) Türk vatandaşlarının yurt içinde sadece bir konut edinimlerine destek olmak amacıyla açılacak konut hesaplarına biriken toplam tutarın azami yüzde 25 oranına kadar Devlet katkısı ödenebilir. Devlet katkısı ödemesi katılımcı bazında azami 20.000 Türk lirasını geçemez. Azami tutar her yıl yeniden değerleme oranı kadar artırılır. Azami tutarı üç katına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir. Bu madde hükümleri, 5901 sayılı Kanunun 28 inci maddesi kapsamına girenlere uygulanmaz. Bakanlar Kurulu, bu fıkra kapsamındaki konut edinimlerinde, 2/7/1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (4) sayılı Tarifenin “I-Tapu işlemleri” başlıklı bölümünün (20) numaralı fıkrasının (a) bendi uyarınca, devralan veya iktisap eden hak sahibi alıcılardan alınması gereken tapu harcı nispetini sıfıra kadar indirmeye yetkilidir.

(2) Konut hesaplarına yapılacak Devlet katkısına ilişkin hak ediş sürelerinin belirlenmesi, Devlet katkısının, edinilecek konutun niteliği ve sayısı, tasarruf süresi, katılımcı ve ödeme planlarına göre farklılaştırılması, Devlet katkısı sağlanacak hesapların niteliği ve işleyişi, bankalar ve katılımcılar arasında tasarruf tutarı ve konut kredisi kullanılmasına ilişkin düzenlenecek sözleşmeler hakkındaki esaslar ile hesapların denetimi ve diğer hususlara ilişkin usul ve esaslar Bakanlar Kurulunca belirlenir.

(3) Devlet katkısı, Bakanlık bütçesine bu amaçla konulan ödenekten defaten karşılanır ve hak sahibine hesabın bulunduğu banka aracılığıyla ödenir. Hak sahipliğinin tespitinden ve aktarılacak Devlet katkısının doğru ve tam hesaplanmasından hesabın bulunduğu banka sorumludur. Haksız olarak yapıldığı tespit edilen Devlet katkısının, ödendiği tarihten tahsil edildiği tarihe kadar geçen süreye 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesinde belirtilen gecikme zammı oranında hesaplanacak faiz ile birlikte bir ay içinde ödenmesi gerektiği Bakanlık tarafından bir yazı ile bankaya bildirilir. Bu süre içinde ödeme yapılmaması halinde bu alacaklar, vergi dairesince anılan Kanun hükümlerine göre, ilgili bankalardan takip ve tahsil edilir. Harç indiriminden haksız olarak yararlanıldığının tespiti halinde eksik alınan tapu harcı, banka tarafından ilgili vergi dairesine yapılacak bildirim üzerine, 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre gecikme faizi ve vergi ziyaı cezası ile birlikte hak sahibinden geri alınır.”

Kamupersoneli.net – ANKARA