Mevzuat

Hacettepe Üniversitesi Lisans, Ön Lisans ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapıldı

6 Haziran 2016 Pazartesi tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ilanda Hacettepe Üniversitesi Ön Lisans, Linsans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik yapıldı.

Hacettepe Üniversitesinden:

Hacettepe Üniversitesi Ön Lisans, Lisans Eğiitm Öğretim ve Sınav Yönetmeliklerinde Değişiklik Yapılması Dair Yönetmelik

MADDE 1 – 28/9/2012 tarihli ve 28425 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Hacettepe Üniversitesi Ön Lisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 7 nci maddesinin beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.


“(5) Belirlenen sürede veya ekle-sil haftasında programını yenileyen öğrenciler, ekle-sil haftasının bitimini izleyen yedi gün içinde ilgili yönetim kurulu kararı ile ders yükleme veya üzerinden ders silme işlemi yapabilirler.”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 22 – (1) Derslere ve uygulamalara devam zorunludur. Mazeretler de dahil olmak üzere kuramsal (teorik) saatlerin %30’undan, uygulama saatlerinin de %20’sinden fazlasına katılmayan öğrenci o dersin genel sınavına alınmaz. Devamsızlıkları nedeniyle sınava girme hakkı kazanamayanların listesi, genel sınav döneminden önce ilgili dersin sorumlu öğretim elemanı tarafından ilan edilir.

(2) Tekrarlanan kuramsal derslerde önceki yarıyıllarda devam koşulu yerine getirilmişse, ara sınava girmek koşulu ile devam zorunluluğu aranmaz.”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi ile üçüncü ve beşinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“b) Harf notu karşılıklarına göre;

F1: Devamsızlık nedeniyle genel sınavına girme hakkı yok, başarısız,

F2: Genel sınava girme hakkı olduğu halde girmedi, başarısız,

F3: Genel sınava girdi, başarısız,
anlamına gelir.”

“(3) Uygulamalara dayalı derslerde, çalışmaları eksik ve yetersiz olması halinde öğrenciye genel sınav notu verilmez. Akademik takvimde belirtilen; genel sınavlara ait not değişikliği kararlarının fakülte dekanlıkları ve yüksekokul müdürlüklerince ÖİDB’ye gönderilmesinin son gününe kadar notlar yönetim kurulu kararı ile gönderilir. Belirlenen tarihe kadar tamamlanmayan çalışmalar için ilgili Fakülte ve Yüksekokulun kararı ile F3 notu verilir.”

“(5) İlgili yönetim kurulunca geçerli görülen mazereti nedeni ile genel sınava giremeyen öğrencilerin mazeretli sayıldıkları dersler için ilgili yönetim kurulu kararı ile ÖİDB tarafından Mazeretli (H) notu kaydedilir.”

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(3) Akademik ortalama hesaplanmasında bölme işlemi, virgülden sonra iki basamak yürütülür. Yan dal, çift anadal dersleri ile öğretim programında yer almasına rağmen H ve M notları alınan dersler akademik ortalama hesabında dikkate alınmaz. Öğrencinin mazereti nedeniyle genel sınavına girmediği derslerin notu (H) mazeretin bitiminden sonra o ders/derslerin genel sınavına girdikleri yarıyılın akademik ortalama hesabında dikkate alınır. Öğrencinin tekrar ettiği dersler olması halinde, o derslerden aldığı en son not akademik ortalamalarına katılır.”

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesinin birinci ve sekizinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, dokuzuncu ve onuncu fıkraları yürürlükten kaldırılmıştır.

“ (1) Sınavlar; ara sınav, genel sınav, muafiyet sınavı, tek ders sınavı ve mazeret sınavı olmak üzere beş türdür. Bu sınavlar yazılı, sözlü veya hem yazılı hem sözlü ve/veya uygulamalı olarak yapılabilir. Gerekli görüldüğü halde ilgili yönetim kurulu kararı ile ulusal ve dini bayramlar dışında cumartesi ve pazar günleri de sınav yapılabilir. Öğrenciler sınavlara ilgili dekanlık/yüksekokul müdürlüğünce ilan edilen gün, saat ve yerde girmek ve kimlik belgeleri ile istenecek başka belgeleri yanlarında bulundurmak zorundadırlar. Aksi halde sınava alınmazlar.”

“(8) Genel sınava giremeyen öğrencilerden, sınavların bittiği tarihten itibaren bir ay içerisinde bölümlerine başvuru yapmaları koşuluyla, haklı ve geçerli mazeretleri ilgili yönetim kurullarınca kabul edilenler, sınav haklarını mazeretlerinin bitimini izleyen ilk genel sınav döneminde kullanırlar. Mazeret sınavları için ikinci bir mazeret sınav hakkı verilmez.”

MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin geçici 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 1 – (1) 2002-2003 eğitim-öğretim yılı başında sekiz yarıyıllık fakülte ve yüksekokulların yedi ve daha üst yarıyıllarında, dört yarıyıllık meslek yüksekokullarının üç ve daha üst yarıyıllarında okuyan öğrencilerin mezuniyetleri için 30 uncu maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen koşul aranmaz.”

MADDE 8 – Bu Yönetmelik 2016-2017 eğitim-öğretim yılında yürürlüğe girer.

MADDE 9 – Bu Yönetmelik hükümlerini Hacettepe Üniversitesi Rektörü yürütür.

Kamupersoneli.net  | Ankara