Mevzuat

Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi (JSGA) Lisans- Ön Lisans Yönetmeliği Yayımlandı

Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi, Lisans ve Ön Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi bünyesinde Fakülte ve Meslek Yüksekokullarında yürütülen lisans ve ön lisans düzeyindeki eğitim-öğretim, sınav ve değerlendirmelerde uygulanacak usul ve esasları düzenlemek amacıyla yayımlandı.

ÖĞRETİM DİLİ

Fakülte ve Meslek Yüksekokulunda öğretim dili Türkçedir. İlgili kurulların ve Senatonun önerisi Yükseköğretim Kurulu kararı ile kısmen yabancı dilde eğitim-öğretim yapılabilir.

YABANCI DİL EĞİTİMİ

Yabancı dil eğitimi; ilgili birim ve kurulların önerisi ile Senato tarafından yapılacak düzenlemeye göre yürütülür.

HAZIRLIK SINIFI

Akademinin yabancı dil hazırlık eğitimi; 1 yıl süreli yabancı dil hazırlık sınıflarını ve Türkçe eğitim-öğretim yapılan programlarda uluslararası öğrencilerin Türkçe hazırlık sınıflarını kapsar. Yabancı dil hazırlık sınıfında yabancı dil eğitim-öğretiminin esaslarına ilişkin hususlar 30/9/2017 tarihli ve 30196 sayılı Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Yabancı Dil Hazırlık Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ile belirlenir.

EĞİTİM ÖĞRETİM SÜRESİ ve ESASLARI

Her türlü eğitim faaliyetlerinde ve ders dışı zamanlarda öğrencilere mesleki davranış alışkanlıkları kazandırmak esastır.

Eğitim-öğretimin kapsamı; sınıflarda, laboratuvarlarda, tatbikat ve eğitim merkezlerinde, seçilmiş birlik, tesis ve araziler ile denizde icra edilen, ilgili akademik program ile program ve dersin özelliğine göre teorik dersler, uygulamalı dersler, laboratuvar çalışması, bitirme ödevi ve projesi, ödev çalışması, staj, atış ve tatbikat eğitimi, meslek uygulamaları, inceleme gezileri, araştırma, seminer, pratik çalışma, atölye ve benzeri gibi öğretme-öğrenme etkinliklerinden oluşur.

Bazı dersler uzaktan eğitim modeli ile verilebilir. Uzaktan eğitim modelinin esasları, ilgili kurulların ve Senatonun önerisi Yükseköğretim Kurulu kararı ile belirlenir. Uygulamalı derslerin planlanmasına ilişkin esaslar, ilgili kurullar tarafından kararlaştırılır ve Senato tarafından onaylanır. Bu dersler Akademi Başkanlığı dışında da yapılabilir.

Lisans ve ön lisans programlarında yer alacak derslerin zorunlu, seçmeli, ön koşullu ve ön koşul dersleri oldukları, saatleri, derslerin AKTS kredileri ve not aralıkları ulusal ve uluslararası kurumlardaki standartlar dikkate alınarak ilgili kurullar tarafından belirlenir ve Senatonun onayı ile yürürlüğe girer.

Staj, atış ve tatbikat eğitimi, meslek uygulamaları, bitirme projesi, tez gibi eğitim-öğretim etkinliklerine ilişkin ilkeler ve bu tür etkinliklerin değerlendirilmesine ilişkin esaslar ilgili kurulların teklifi ve Senatonun onayı ile yürürlüğe girer.

Ders konularında yer almayan ve öğrencilerin öğrenmesinde fayda umulan konularda konferans, seminer, sempozyum, panel ve diğer etkinlikler düzenlenir.

Öğrenciler, Fakülte ve Meslek Yüksekokulları bünyesinde ücretsiz iaşe edilir, yatırılır, sağlık giderleri ve ilgili mevzuatlarla belirlenen diğer ihtiyaçları devlet tarafından karşılanır.

Fakülte ve Meslek Yüksekokullarında, lise ve dengi okulları bitiren Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve yabancı uyruklu öğrenciler için lisans ve ön lisans eğitimi yapılır.

Fakülte ve Meslek Yüksekokullarında eğitim-öğretim ders geçme esasına dayalıdır ve kredili sisteme göre yürütülür. Öğrencilere öğrenimlerini tamamlamaları için tanınan öğrenim süresi, yabancı dil hazırlık sınıfı hariç, diploma programına ilişkin derslerin ilk alındığı dönemden başlamak üzere, dört (4) yıllık lisans programları için sekiz (8) yarıyıl; iki (2) yıllık ön lisans programları için dört (4) yarıyıldır.

Öğrencilerin mezun olabilmeleri için, Fakülte eğitim ve öğretimini on (10) yarıyılda, Meslek Yüksekokullarını ise altı (6) yarıyılda; sağlık sebepleri dâhil, Fakülte eğitim ve öğretimini on iki (12) yarıyılda, Meslek Yüksekokullarını ise sekiz (8) yarıyılda bitirmeleri zorunludur. Bu süreler içerisinde bitiremeyenlerin/bitiremeyeceği kesinleşenlerin Fakülte ve/veya Meslek Yüksekokullarından ilişikleri kesilir.