Mevzuat

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kamu-İş ve Öz Büro-İş sendikaları ile toplu iş sözleşmesi imzaladı!

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ve bağlı işyerleri için akdedilen işletme toplu iş sözleşmesi imzalandı.

Taraflar ve tanımlar bu kamu iş sözleşmesinin tarafları Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın üyesi bulunduğu kamu iş kamu İşletmeleri işverenleri sendikası ile ÖZ BÜRO İŞ büro eğitim Güzel Sanatlar Ticaret ve kooperatif İşçileri Sendikasıdır.

Kamu iş sözleşmesinin tarafları Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın üyesi bulunduğu kamu iş kamu İşletmeleri işverenleri sendikası ile ÖZ BÜRO İŞ (büro eğitim Güzel Sanatlar Ticaret ve kooperatif İşçileri) Sendikasıdır.

Bu Toplu İş Sözleşmesinde;

1- Öz büro iş veya işçi Sendikası kamu İşletmeleri işverenleri Sendikası kamu iş veya işveren Sendikası

2- Kültür ve Turizm Bakanlığı ‘’iş veren’’

3- işletmenin bütününü sevk ve idare yetkili olanlarla, işyerinde işveren adına hakaret eden ile işin ve işyerinin yönetiminde görev alan kimselere ‘’işveren vekili’’ 4- işletme düzeyinde bağıtlanan bu toplu iş sözleşmesi sözleşme veya ‘’TİS’’

5- bu toplu iş sözleşmesinin kapsamı içerisinde belirtilen tüm işyerleri bunların eklentileri ve araçları ile oluşturulan iş organizasyonu kapsamında ki bütün yerler ‘’işyeri’’

6- bu toplu iş sözleşmesinin tarafı olan işverenin iş organizasyonu kapsamındaki bütün iş yerlerinde çalışan Öz büro iş üyeleri ‘’üye’’

7- bu toplu iş sözleşmesinin kapsadığı tüm işçiler ‘’işçi’’ olarak tanımlanmıştır. Sözleşmenin kapsamı ve yararlanma

A- KAPSAM

Yer olarak; iş bu toplu iş sözleşmesine esas yetki belgesinde sayılan 10 numaralı Ticaret büro eğitim ve güzel sanatlar işkolunda faaliyet gösteren Kültür ve Turizm Bakanlığı ve bağlı işyerlerini kapsar.

Şahsi olarak; işverenin iş organizasyonu kapsamında ki bir fıkrada belirtilen işyerlerinde çalışan veya sözleşme süresi içinde işi alınan Öz büro iş sendikası üyelerini kapsar.

B- YARARLANMA

Bu toplu iş sözleşmesinden taraf, işçi Sendikası’nın üyeleri yararlanırlar

Toplu iş sözleşmesinden sözleşmenin imzalanması tarihinde taraf sendikaya üye olanlar yürürlük tarihinden imza tarihinden sonra üye olanlar ise üyeliklerinin taraf işçi Sendikasınca işverene bildirdikleri tarihten itibaren yararlanırlar.

toplu iş sözleşmesinin imza tarihi ile yürürlük tarihi arasında iş sözleşmesi sona eren üyelerde iş sözleşmelerinin sona erdiği tarihe kadar toplu iş sözleşmesinden yararlanırlar toplu iş sözleşmesinin imzası sırasında taraf işçi sendikasına üye olmayanlar sonradan işyerine girip de üye olmayanlar veya imza tarihinde taraf işçi sendikasına üye olup da ayrılanlar veya çıkarılan toplu iş sözleşmesinden yararlanabilmeleri toplu iş sözleşmelerinin tarafı olan işçi sendikasına dayanışma aidatı ödemesine bağlıdır.

Bunun için işçi Sendikası’nın onayı aranmaz. Dayanışma aidatı ödemek suretiyle toplu iş sözleşmesinden yararlanma talep tarihinden geçerlidir.

İmza tarihinden önceki talepler imza tarihi itibariyle hüküm doğurur bu kanun anlamında işveren vekilleri ile toplu iş sözleşmeleri görüşmesine işvereni temsilen katılanlar toplu iş sözleşmesinden yararlanamaz.

Toplu iş sözleşmesinin hükmü bu toplu iş sözleşmesinde aksi belirtilmedikçe iş sözleşmeleri toplu iş sözleşmesine aykırı olamaz.

İş sözleşmelerinin toplu iş sözleşmelerine aykırı hükümlerinin yerini toplu iş sözleşmelerinde hükümler alır.

Toplu iş sözleşmesinde iş sözleşmelerine aykırı hükümlerin bulunması halinde ise sözleşmenin işçi yararına olan hükümleri geçerlidir.

Sona eren toplu iş sözleşmesinin hükümleri yenisi yürürlüğe girinceye kadar iş sözleşmesi hükmü olarak devam eder sendika aidatları yetkili işçi Sendikası’nın işverene yapacağı yazılı talebi ve aidatı kesilecek sendika üyesi işlerinin listesini vermesi üzerine ayrıca bildirim şartı aranmaksızın işveren üyelik aidatını veya dayanışma aidatını işçilerin ücretlerinden keserek bir ay içerisinde Sendikanın bildireceği banka hesabına yatırmak ve kesinti listesini sendikaya göndermekle yükümlüdür.

Üyelik ve dayanışma aidatı dışında sosyal ve sportif faaliyetler ve Kooperatifler için yapılacak kesintiler işçinin yazılı rızasına bağlıdır.

Sendikanın yazılı talebi üzerine yılda bir defa ile sınırlı olmak kaydıyla kapsam işyerlerinde Çalışan işçilere ilişkin bilgiler bakanlıkça sendikaya gönderilir işveren sendikadan üyelik ve dayanışma aidatı işlemleri için herhangi bir masraf isteyemez.

Sözleşmenin tamamını görüntüleyebilmek için burayı tıklayınız