Mevzuat

Nakdi Tazminat ve Aylık Ödenmesi Yönetmeliği Değişti

Nakdi Tazminat ve Aylık Ödenmesine ilişkin yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik, 14 Aralık 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

Nakdi Tazminat ve Aylık Ödenmesine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin yürürlüğe konulması; Milli Savunma Bakanlığının 8 Eyül 2017 tarihli yazısı üzerine, 22 Eylül 2017 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından kararlaştırıldı.

YÖNETMELİKTE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

Tedavi sonunda düzenlenen kesin rapor uyarınca ödenmesi gereken tazminattan, birinci fıkraya göre ödenen avansın kesin kararın verildiği tarihteki güncel karşılığı hesaplanarak düşürülür.

Nakdi tazminat hak sahibine ödendikten sonra aynı olay nedeniyle verilen yeni sağlık raporuna veya yargı kararına bağlı olarak; yaralanma derecelerinin değişmesi, Sosyal Güvenlik Kurumunca vazife malullüğü kararı verilerek ilk defa derece tespiti yapılması veya mevcut maluliyetin ilerlemesi sebebiyle yeni bir maluliyet derecesi belirlenmesi hallerinde Nakdi Tazminat Komisyonunun yeni karar tarihi itibariyle eski ve yeni yaralanma veya maluliyet derecelerinin karşılıkları hesaplanarak aradaki fark ödenir.

İş ve güç kayıplı sağlık raporları üzerinden nakti tazminat ödenenlere, yaralanmaları nedeniyle malul kaldıklarının tespit edilmesi veya fark ödenmesini gerektirecek yeni bir yaralanma derecesi belirlenmesi halinde ödenmesi gereken nakdi tazminattan, belirtilen tutarın Nakdi Tazminat Komisyonunun yeni karar tarihi itibariyle güncel karşılığı üzerinden eski raporda yer alan yaralanma arıza bırakmamış ise iş ve güç kaybının her günü için %1’i, arıza bırakmış ise %2’si düşülür. Ancak bu şekilde düşülecek miktar, belirtilen tutarın yeni karar tarihi itibariyle karşılığı olan tutarın %20’sini geçemez.