Mevzuat

Okul Servis Araçları Yönetmeliği Resmi Gazete'de Yayımlandı

Başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere 4 bakanlığın ortak çalışması sonucu oluşturulan yeni, Okul Servis Araçları Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı.

4 BAKAN BİR ARAYA GELDİ

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya bir araya gelerek Okul Servis Araçları Yönetmeliğinin detaylarını açıkladı.

Aile Bakanı Kaya, yeni yönetmeliğe ilişkin: “Evlatlarımızın güvenliği için 4 bakanınız olarak buradayız. Uzunca bir süredir yapılan çalışmanın neticesini sizlerle paylaştık. Velilerimizin huzur içinde olmaları ve evlatlarının okul dönüşünü beklerken kaygı değil güven duygusu içinde beklemeleri bizim bu çalışmamızın temelini oluşturuyor. Bu yönetmeliğin en önemli farkı taşıma faaliyetinin güvenli hale getirilmesi. 0-3 yaş arası kreşlerin bakımları Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na ait.” ifadelerini kullandı.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz: “Sadece okulda verilen eğitimin kaliteli olması yetmez. İyi şartlarda taşınması kaliteli eğitimin olmazsa olmazlarındandır. Sağlıklı, güvenli ve kaliteli hizmet seviyesinin sağlanması için tüm görevlilerin uyum içinde olması ve servis denetiminin de aksatılmadan yürütülmesi esastır.

Komisyonda öğretmen ve veliler olacak. Araçlarda bulundurulacak personelin eğitimi, Milli Eğitim Bakanlığı’nca yerine getirilecek. Bu sistemde de eksiklikler olabilir. daha iyi olurdu diye velilerimiz de olabilir. Bu konuda bir şikayet varsa bizim bakanlığımızın iletişim merkezi var 147. Buraya bildirirlerse biz de evlatlarımıza daha iyi bir hizmet veririz.” açıklamasını yaptı.

YÖNETMELİK RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANDI

4 Bakanlığın ortak çalışması neticesinde oluşturulan yeni yönetmelik, 25 Ekim 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. İşte yönetmelik ile okul servis araçlarında değişen maddeler:

Araç takip sistemi ve emniyet kemeri zorunlu hale getirildi, şoförlere aile hekiminden her yıl rapor şartı getirildi, denetim için komisyonlar kuruldu ve komisyonda öğretmen ve veliler olacak. Denetim görevi İçişleri Bakanlığı’nda olacak. 

Kovuşturma ve soruşturmalar şoförlüğe engel sayılacak, araçlarda bulundurulacak personelin eğitimi, Milli Eğitim Bakanlığı’nca yerine getirilecek ve Milli Eğitim Bakanlığı servis şoförlerine sertifika verecek. 

Cinsel istismar, uyuşturucu, cinayet suçlusu şoförlük yapamayacak. Üç noktalı emniyet kemeri ve sensörlü koltuk zorunlu hale getirildi.

Servislerde rehber öğretmen özel reflektörlü yelek giyecek.

Servis araçlarında cam filmi yasaklandı.

Okul servis araçlarında güvenlik kamerası zorunlu olacak.

Kurallara uymayanların izinleri iptal edilecek.