Mevzuat

Onaylanan Milletlerarası Anlaşmalar Resmi Gazete'de Yayımlandı

Bakanlar Kurulu tarafından 23 Ocak’ta onaylanan Türkiye’nin Benin, Gine, Kazakistan ve Suudi Arabistan ile bazı alanlarda imzaladığı anlaşmalara dair kararlar Resmi Gazete’de yayımlandı. Ankara’da 9 Temmuz 2012’de imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Benin Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Ekonomik, Ticari ve Teknik İşbirliği Anlaşması”, Bakanlar Kurulunca onaylandı.

Buna göre, iki ülke arasında sanayi ve ticareti desteklemeye yönelik karşılıklı yatırımlar yapılması, eğitim ve müşavirlik hizmetleri alanında iş birliği sağlanması, burs imkanları, inceleme gezileri ve seminerler düzenlenmesi, fuar ve sergi mahiyetindeki benzeri ticari etkinliklerin gerçekleştirilmesi ile teknoloji transferleri öngörülüyor. İki ülke arasındaki mal ithalat ve ihracatında, gümrük vergileri ve diğer masraflara ilişkin birbirlerine “en çok kayrılan ülke” statüsü tanınacak.

GİNE İLE HİDROKARBON VE MADENCİLİK ANLAŞMASI

Bakanlar Kurulu, Gine’nin başkenti Konakri’de 3 Mart 2016’da imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Gine Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Hidrokarbon ve Madencilik Alanında İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı”na da onay verdi.

Söz konusu mutabakat zaptında mevcut yakın ve dostane ilişkiler dikkate alınarak iki ülke arasında hidrokarbon ve madencilik alanlarındaki ikili iş birliklerinin desteklenmesi için anlaşma varıldığı belirtildi. Bu çerçevede petrol ve gaz arama ve işletmesinin teşviki, petrol türevlerinin depolanması, pazarlanması, taşınması ve dağıtımı, petrol ve gaz altyapılarının inşası ve bakımı ile hidrokarbon alanında ortak projelerin tespiti ve geliştirilmesi öngörülüyor.

KAZAKİSTAN İLE TİCARET VE EKONOMİ ALANINDA İŞ BİRLİĞİ

Ankara’da 12 Mart 2016’da imzalanan “Türkiye-Kazakistan Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu 9. Dönem Toplantısı Protokolü”nün onayı Bakanlar Kurulunca kararlaştırıldı.

Ticaret ve ekonomi alanında iş birliği öngören protokole göre, iki ülke arasında bilim ve teknoloji alanlarında bilgi ve deneyim paylaşımı gerçekleştirilmesine karar verildi. Ayrıca, standardizasyon, meteoroloji, tarım, ormancılık, sulama, sağlık, çalışma, sosyal güvenlik, eğitim, gençlik, spor, kültür ve turizm konularında iş birliği yapılacak.

SUUDİ ARABİSTAN İLE ÇALIŞMA ALANINDA İŞ BİRLİĞİ

Ankara’da 29 Eylül 2016’da imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Suudi Arabistan Krallığı Hükümeti Arasında Çalışma Alanında İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı” da Bakanlar Kurulu tarafından onaylandı.

Çalışma hayatı ile ilgili farklı alanlarda iş birliği yapılmasını öngören anlaşma ile iş gücü piyasasına ilişkin uzmanlık, bilgi ve istatistik bilgilerinin paylaşımı sağlanacak.

KAMUPERSONELİ.NET- AA