Mevzuat

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kariyer Planlama Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği Resmi Gazete'de Yayımlandı

Resmi Gazete’nin 23 Mart 2017 tarihli sayısında ODTÜ Kariyer Planlama Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği yayımlandı.

Yönetmeliğe göre,

Merkezin amacı

MADDE 5 – (1) Merkezin amacı; özelde Üniversite öğrencileri ile genelde üniversite adayları, mezunlar, ebeveynler kapsamında bireyin ilgi ve yeteneklerini tüm dünyadaki kariyer fırsatları doğrultusunda keşfetmesine destek olmak, farkındalık bilincini geliştirmek ve meslek icrasına başlama süresini kısaltabilmek amacıyla yürütülecek olan çalışmalarla ulusal ve uluslararası düzeyde uygulama ve araştırmalar yapmaktır.

Merkezin faaliyet alanları

MADDE 6 – (1) Merkezin faaliyet alanları şunlardır:

a) Bireysel kariyer planlama ve geliştirmeye yönelik eğitim, organizasyon ve yayın faaliyetleri gerçekleştirmek. Öğrencileri iş bulma süreçleri konusunda bilgilendirmek, hazırladıkları özgeçmişleri yorumlamak ve mülakat provasıyla öğrencilere kariyer danışmanlığı yapmak.

b) Üniversiteyi tercih eden öğrenci verileri ile bölüm bazında istatistiksel analizler yaparak Üniversitenin tercih edilebilirliğini değerlendirmek ve geliştirmek.

c) Üniversite öğrencilerinin staj ve iş başvurusu yapabilmeleri için özel/kamu kurum ve kuruluşları bir araya getirecek olan kariyer fuarları organize etmek.

ç) Firmalardan gelen taleplerle iş ve staj imkânlarını öğrencilere sunabilecekleri firma etkinlikleri düzenlemek.

d) Üniversite bünyesinde kariyer planlama etkinlikleri ile ilgili çalışan öğrenci toplulukları ve öğrenci temsilcileri ile ortak projeler geliştirmek ve yürütülmesine destek vermek.

e) Kariyer danışmanlığı alanında çalışma yürüten ulusal ve uluslararası kariyer platformları ile iletişim ağı kurmak. Bu alanda ulusal ve uluslararası düzeyde eğitim, kurs, seminer, konferans, kongre, sempozyum, panel, çalıştaygibi etkileşimleri organize etmek ve bunlara katılmak.

f) Faaliyet alanına giren konularda ulusal ve uluslararası kuruluşlarla ortak çalışmalar yapmak ve projeler yürütmek. Örnek teşkil edebilecek uygulamaları yerinde incelemek. Bu kuruluşlara üye olmaya yönelik girişimlerde bulunmak.

g) İş alanları ve imkânları ile hedef kitlenin kariyer gelişimi ve beklentileri gibi konularda bilimsel araştırmalar yapmak, raporlamak, her türlü bilgi, belge ve yayını temin ederek bir dokümantasyon merkezi kurmak.

ğ) Faaliyetleri ile ilgili konularda duyuru yapmak ve anket uygulamak.

h) Mezun iletişim bilgilerini içeren ve kariyer gelişimlerini izleyen mezun bilgi sistemini kullanarak Üniversitenin mezunlarıyla öğrencileri arasındaki bağı kuvvetlendirmek.

ı) Yurt içindeki ve yurt dışındaki mezun dernekleri ve vakıflarıyla işbirliği içinde mezunların kariyer hikâyelerinden öğrenciye örnek teşkil edecek ve mezunu onurlandıracak etkileşimler düzenlemek. Bu etkileşimleri sürdürülebilir mentorluk boyutuna taşıyacak çalışmalar yapmak. Mezunların kurduğu yurt içi ve yurt dışı derneklerle Merkezin yararına olacak faaliyetlerde bulunmak.

i) Mezunlar ve öğrenciler için yeni etkileşim platformları geliştirmek.

j) Öğrencilerin kariyerlerini planlı hedefler doğrultusunda belirlemeleri, geleceğe yönelik doğru ve güçlü adımlarla ilerlemeleri için Üniversite bünyesindeki kariyer planlama, uygulama ve araştırma faaliyet alanlarına hitap eden her birime destek olmak ve yenilerini geliştirmek için ortak çalışmalar yapmak, eğitimler vermek.

k) Aday öğrencilerin ebeveynleri için farkındalık yaratma girişimlerine destek olmak. Bu alanda yapılacak aktivitelere öncü ve yardımcı olmak.

l) Üniversitenin tercih edilebilirliği ile prestijinin artması paralelinde profesyonel ve akademik kariyer planlamaya yönelik stratejilerin geliştirilmesine ve uygulanmasına yönelik önerileri Rektörlüğe sunmak ve onaylanan önerileri uygulamaya geçirmek.

m) Üniversite bünyesindeki ilgili birimlerden, Sürekli Eğitim Merkezi, Uluslararası İşbirliği Ofisi, Öğrenme ve Öğretmeyi Geliştirme Merkezi ve benzeri kurumların danışanlarının faydalanması için önerilerde bulunmak.

n) Akademik kariyer danışmanlarına, danışanlarının kariyer hedeflerinde nasıl etkili olabilecekleri konusunda bilgilendirici eğitimler düzenlemek.

o) Merkezin amaçları ve çalışmaları doğrultusunda her türlü basılı ve görsel yayını yapmak.

Akademik kariyer danışmanları

MADDE 14 – (1) Akademik kariyer danışmanları, Yönetim Kurulunun önerileri doğrultusunda Rektör tarafından her bölümden en az bir öğretim üyesi olacak şekilde üç yıl için görevlendirilen öğretim üyelerinden oluşur. Görev süresi sona eren akademik kariyer danışmanı tekrar görevlendirilebilir.