Mevzuat

Resmi Gazete'e 83 Milyon Kişiyi İlgilendiren Kimlik Kararı Yayımlandı

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında Kimlik Paylaşımı Sistemine ilişkin bir tebliğ yayımlandı. Bu tebliğe ilişkin Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından bir açıklama yapıldı. Bu açıklamada tebliğin detayları kamuoyu ile paylaşıldı.

Yapılan açıklamada Kimlik Paylaşımı Sisteminin kırtasiyeciliği ve bürokrasiyi azaltmak amacıyla Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından tutulan kişiye ait nüfus ve yerleşim yeri bilgilerine anlık, güncel ve güvenli bir şekilde, 7 gün 24 saat esasıyla bugün itibariyle 2.008 kamu kurum ve kuruluşları ile kamu hizmeti sunan tüzel kişiliklerin online erişmesine imkan sağladığı ifade edildi. 

YAPILAN AÇIKLAMA 

Konu ile ilgili olarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Kırtasiyeciliği ve bürokrasiyi azaltmak amacıyla Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından tutulan kişiye ait nüfus ve yerleşim yeri bilgilerine anlık, güncel ve güvenli bir şekilde, 7 gün 24 saat esasıyla bugün itibariyle 2.008 kamu kurum ve kuruluşları ile kamu hizmeti sunan tüzel kişiliklerin online erişmesine imkân sağlayan Kimlik Paylaşımı Sistemi (KPS) hizmetinden; 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununda yer almayan kurumlar, katılma payı karşılığında (ücretli) faydalanmaktadır.

5490 sayılı Kanunda 19.10.2017 tarihinde yapılan değişiklik ile birlikte; KPS katılma payı, sunulan servisin niteliği dikkate alınarak 3 kuruş olarak belirlenmiş, her yıl 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılacağı düzenlenmiştir.

Bu kapsamda; 27.06.2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Katılma Payının ödenmesine ilişkin usul ve esasları düzenleyen: “Kimlik Paylaşımı Sistemi Üzerinden Alınan Bilgiler Karşılığında Katılma Payı Ödenmesine İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Tebliğ” ile Kanun hükümlerinin uyumu sağlamakla birlikte;

Afet ve acil durumlar, eğitim, sağlık, seçim, altyapı gibi kamu hizmetleri ile yatırım planlamalarında kullanılabilecek; belirli yerde (il, ilçe, mahalle, köy, vb) yaşayan insanlar ile binaların (kat, daire sayısı, kullanım amacı gibi) bilgilerinin etkin olarak kullanılabilmesine olanak sağlayacak metinsel nitelikte tutulan adres bilgilerinin coğrafi koordinatlarla birleştirilmesi sonucunda oluşan mekânsal adres verisinin de mevzuat kapsamındaki kurumlarla paylaşılabilmesi sağlanmıştır.