Mevzuat

Taşra Teşkilatı Personelini Yakından İlgilendiren Kılık Kıyafet Yönetmeliğinde Değişiklik

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın Taşra Teşkilatı Personelini yakından ilgilendiren Kılık Kıyafet Yönetmeliği’nde değişikliğe gidildi. Söz konusu Kılık Kıyafet Yönetmeliği’nde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik , Türkiye Cumhuriyeti Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan Resmi Gazete’nin 26 Nisan 2016 tarihindeki sayısında yer aldı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Taşra Teşkilatı Personeli Kılık kıyafet yönetmeliğinde yapılan değişikliğe ve ek dosyalarına aşağıdan göz atabilirsiniz. 

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI TAŞRA TEŞKİLATI PERSONELİ

KILIK VE KIYAFET YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 01/10/2011 tarihli ve 28071 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Taşra Teşkilatı Personeli Kılık ve Kıyafet Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin onuncu fıkrasına “gümrük müdür yardımcısı” ibaresinden sonra gelmek üzere “işletme müdür yardımcısı”, “muhafaza memuru”  ibaresinden sonra gelmek üzere ise “kaptan, makinist, gemi adamı” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (1) numaralı alt bendinde geçen “kullanılamaz” ibaresi “kullanılır” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (m) bendinin (1) numaralı alt bendinde yer alan “Sağ kol üzerinde kalem konulması için cep bulunur.” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (n) bendine “ve İdarecisi” ibaresinden sonra gelmek üzere “, kaptan, makinist, gemi adamı”, (n) bendinin (1) numaralı alt bendine ise “kol amblemi” ibaresinden sonra gelmek üzere “kaptan, makinist ve gemi adamı sol kolu üzerine Şekil-48, 49 ve 50’de yer alan kol sırması” ibareleri eklenmiştir.

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (ö) bendine “Köpek Eğiticisi ve İdarecisi” ibaresinden sonra gelmek üzere “, Kaptan, Makinist ve Gemi Adamı”, “Şekil-17” ibaresinden sonra gelmek üzere ise “ve Şekil-32” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (ö) bendine (1) numaralı alt bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki alt bent eklenmiştir.

“(2) Genel Özellikler (Kaptan, Makinist ve Gemi Adamı): Siyah renkte su iticili, kapitone astarlı, siperlikli ve arkadan ayarlanabilir, siperlik üzerinde iki yanda kaptanlar için sarı, makinistler için lame sırmadan zeytin dalı ve gemi adamları sade siperlikli olur.”

MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (p) bendine “ve İdarecisi” ibaresinden sonra gelmek üzere “, kaptan, makinist, gemi adamı”, (p) bendinin (1) numaralı alt bendine ise “kol amblemi” ibaresinden sonra gelmek üzere “kaptan, makinist ve gemi adamı sol kolu üzerine Şekil-48, 49 ve 50’de yer alan kol sırması” ibareleri eklenmiştir.

MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (r) bendine (2) numaralı alt bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki alt bentler eklenmiştir.

“3) Bay-Bayan (kaptan, makinist ve gemi adamı): Ekte yer alan Şekil-33’te gösterilmiştir. Yazlık ayakkabılar kaymaz tabanlı olur. Diğer kısmı siyah deriden mamul, önden bağcıklı tipte olur.

4) Bay-Bayan (kaptan, makinist ve gemi adamı): Ekte yer alan Şekil-34’te gösterilmiştir. Kışlık ayakkabılar kaymaz tabanlı olur. Diğer kısmı siyah deriden mamul, önden bağcıklı tipte olur.”

MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasına (s) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bentler eklenmiştir.

“ş) Mont (Kışlık-Yazlık) Bay-Bayan (kaptan, makinist ve gemi adamı): Ekte yer alan Şekil-35’te gösterilmiştir.

1) Genel Özellikler: İki taraflı polyester su geçirmez, dikiş yerleri kaynak (su sızdırmaz) bantlı file astarlı belden ayarlanabilir kapşonlu göğüs, kol uçları cırtlı bantlı,  sağ ve sol iç klapalarda fileto iç cep olup, cep ve beden fermuarları kumaş rengine uygun olur. Sağ ve solda kalem fermuarlı yan cebi olur. Sol göğse Şekil-25’te yer alan göğüs amblemi, sağ göğse Şekil-26’da yer alan sicil numarası, sol kol üzerine unvanlara göre Şekil-48, 49 ve 50’de yer alan kol sırması cırtlı olarak takılır. Mont boyu en az 70 cm olur. Tüm dikişler kumaşın özelliğine uygun olarak sentetik dikiş iplikleri ile dikilir.

2) Kumaşın Özellikleri: Kumaş ve diğer teknik özellikler teknolojik gelişmeler doğrultusunda, alım sırasında idarece belirlenir.

3) Kumaşın Rengi: Koyu Gri.

t) Pantolon (Kışlık-Yazlık) Bay-Bayan (kaptan, makinist ve gemi adamı): Ekte yer alan Şekil-36’da gösterilmiştir.

1) Genel Özellikler: Pantolon, 4 cm kalınlıkta kemerli, kemer üzerinde en az 7 adet kemer köprüsü olur, köprü eni ve boyu 1,5×6,5 cm ebadında, kemer ve köprü dikişleri çıma dikiş olur. Kemer önde çift düğmeli, kancalı veya kancalı düğmeli olup, iki parçadan fazla olmaz. Bir beden genişletilecek şekilde pay olur ve bu pay temizlenip pantolon rengine uygun iplikle overlok çekilir. Pantolon paletli gizli dikilmiş fermuarlı olur. Pantolonun, ön bedenin yanlarında birer adet cep, sağ ve sol yanda diz hizası üstünde birer adet cırtlı kapaklı torba cep, sağ ve sol arka tarafta birer adet cırtlı kapaklı cep olur. Sağ ve sol paçalar cırtlı bridli olur. Paçalarında dikiş payı bırakılıp kıvrılmaz, temizlendikten sonra pantolon rengine uygun renkte iplikle overlok çekilir. Kemer ölçülerini gösteren etiketler kemer içine dikilir, kemerde kumaş rengine uygun desenli hazır kemer astarı kullanılır. Pantolon boyu 110 cm den kısa olmaz, köprü uçları, ön patlet altı, yan cep, arka cep kenarlarında ponterez dikiş yapılır. Bütün düz dikişlerde dikiş sıklığı en az 4 batış (dört) adet/cm olur. Kemer iç kısmı kendi kumaşından olur, arka kemer ortasında beden ve içerik yazan etiket takılır.

2) Kumaşın Özellikleri: Kumaş ve diğer teknik özellikler teknolojik gelişmeler doğrultusunda, alım sırasında idarece belirlenir.

3) Kumaşın Rengi: Siyah.

u) Kışlık Gömlek Bay-Bayan (kaptan, makinist ve gemi adamı): Ekte yer alan Şekil-37-38’de gösterilmiştir.

1) Genel Özellikler: Ön ve arka bedenler parçalı olarak bay ve bayan kalıplarında hazırlanır. Kollar uzun kol olup, kol ucu manşetli ve koltukaltı havalandırmalıdır. Manşet üzerinde üst üste 2 adet düğme takılır. Sağ ve sol ön bedende göğüs hizasında kapaklı cep bulunup, cep kapakları çift cırtlı olur. Sol göğüs cep üzerine Şekil-25’te yer alan göğüs amblemi sağ göğsüne Şekil-26’da yer alan sicil numarası, sol kol üzerine unvanlara göre Şekil-48, 49 ve 50’de yer alan kol sırması cırtlı olarak takılır. Omuzlarında apolet bulunur. Apolet aralarına tela konulmuş iki kat kendi kumaşındandır, apoletler omuz başlarına kol dikişi ile takılır. Omuz dikişinden itibaren 3 cm sonra başlamak üzere unvanlara göre Şekil-45, 46 ve 47’de yer alan apoletler takılır.

2) Kumaşın Özellikleri: Kumaş ve diğer teknik özellikler teknolojik gelişmeler doğrultusunda, alım sırasında idarece belirlenir.

3) Kumaşın Rengi: Kum Beji.

ü) Yazlık Gömlek Bay-Bayan (kaptan, makinist ve gemi adamı): Ekte yer alan Şekil-39-40’ta gösterilmiştir.

1) Genel Özellikler: Ön ve arka bedenler parçalı olarak bay ve bayan kalıplarında hazırlanır. Kollar kısa kol olup, yaka açık ve koltukaltı havalandırmalıdır. Sağ ve sol ön bedende göğüs hizasında kapaklı cep bulunup, cep kapakları çift cırtlı olur. Sol göğüs cep üzerine Şekil-25’te yer alan göğüs amblemi sağ göğsüne Şekil-26’da yer alan sicil numarası, sol kol üzerine unvanlara göre Şekil-48, 49 ve 50’de yer alan kol sırması cırtlı olarak takılır olup, omuzlarında apolet bulunur. Apolet aralarına tela konulmuş iki kat kendi kumaşındandır. Apoletler omuz başlarına kol dikişi ile takılır. Omuz dikişinden itibaren 3 cm sonra başlamak üzere unvanlara göre Şekil-45, 46 ve 47’de yer alan apoletler takılır.

2) Kumaşın Özellikleri: Kumaş ve diğer teknik özellikler teknolojik gelişmeler doğrultusunda, alım sırasında idarece belirlenir.

3) Kumaşın Rengi: Kum Beji.

v) Tulum Bay-Bayan (kaptan, makinist ve gemi adamı): Ekte yer alan Şekil-41’de gösterilmiştir.

1) Genel Özellikler: 3 katlı kaynak bantlı polyester, su geçirmez, yağ ve su iticili,  paçalarındaki ve kollarında iki sıra 4 cm’lik gri renkli reflektör olacak şekilde, kolları cırtlı manşetli, paçaları kapalı yırtmaçlı fermuarlı yandan cepli, bacak kısmında iki tarafından körüklü cepleri olan, göğüs kısmında fermuarlı kalem cepleri, göğüs hizası boyunca 4 cm genişliğinde gri reflektör ve patletli gizli dikilmiş cırtlı fermuarlı olur. Sol kol üzerinde kalem fermuarlı cırtlı cep bulunur. Sol ön bedende göğüs hizasında, reflektör üzerine personelin unvanı bulunan isimlikler cırtlı olarak takılır. Sırt tarafında orta üst kısımda “GÜMRÜK MUHAFAZA” ibaresi ile orta alt kısmında Şekil-51’de yer alan gümrük muhafaza logosu yer alır.

2) Kumaşın Özellikleri: Kumaş ve diğer teknik özellikler teknolojik gelişmeler doğrultusunda, alım sırasında idarece belirlenir.

3) Kumaşın Rengi: Turuncu

y) Baret Bay-Bayan (kaptan, makinist ve gemi adamı): Ekte yer alan Şekil-42’de gösterilmiştir.

1) Genel Özellikler: Türk Standartları Enstitüsünün (TSE) TS EN 13087 serisi standartlarına ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda TSE’nin belirleyeceği standartlara uygun şekilde imal edilmiş, ter emici baş bantlı, beyaz renkli, yağmur oluklu, kulaklık ve siperlik takılmaya uygun şekilde olur.

z) Tişört Bay-Bayan (bölge amiri, kısım amiri, muhafaza memuru ve muayene memuru, kaptan, makinist ve gemi adamı): Ekte yer alan Şekil-43’te gösterilmiştir.

1) Genel Özellikler: Tişört düğmeli polo yaka ve kısa kollu, yaka ve brit kısmı ile ve kol uçlarından kendinden 20 milimetre kalınlığında siyah kumaştan desen, omuz başlarında yine siyah renkten köprü konulur. Bedenin kol altından etek hizasına kadar dikişten içe doğru 10 cm’lik siyah renkten parçalar konulur. Tüm personelin sol göğüs cep üzerine Şekil-25’te yer alan göğüs amblemi, gümrük muhafaza personelinin sağ göğsüne Şekil-26’da yer alan sicil numarası, gümrük muayene memuru personelinin sağ göğsüne Şekil-27’de yer alan unvanı ve sicil numarası cırtlı olarak takılır. Gümrük muhafaza personelinin omuzlarında apolet bulunur. Apolet aralarına tela konulur. İki kat kendi kumaşındandır. Apoletler omuz başlarına kol dikişi ile takılır. Üst yaka dikişine kadar devam eder, yaka kenarı ile temaslı olarak tişörte dikilen düğmeye iliklenir. Apoletin genişliği omuz başlarında 4 cm, omuz nihayetinde gelen düğme hizasında ise 3 cm ve ucu yuvarlaktır, omuz dikişinden itibaren 3 cm sonra başlamak üzere unvanlara göre Şekil-28, 29, 30 ve 31’de yer alan rütbe işaretleri takılır. Sırt orta kısmında “GÜMRÜK MUHAFAZA” ibaresi yer alır.

2) Kumaşın Özellikleri: Kumaş ve diğer teknik özellikler teknolojik gelişmeler doğrultusunda, alım sırasında idarece belirlenir.

3) Kumaşın Rengi: Muhafaza memuru koyu antrasit, muayene memuru lacivert.

aa) Kazak Bay-Bayan (bölge amiri, kısım amiri muhafaza memuru, muayene memuru kaptan, makinist ve gemi adamı): Ekte yer alan Şekil-44’te gösterilmiştir.

1) Genel Özellikler: Çelik örgü V yaka olur. Kol dirseklerine yarım ay şeklinde kumaştan parçalar dikilir ve omuz başları kumaşla kaplanarak yine aynı kumaştan omuzlara köprü konulur. Tüm personelin sol göğüs cep üzerine Şekil-25’te yer alan göğüs amblemi, gümrük muhafaza personelinin sağ göğsüne Şekil-26’da yer alan sicil numarası, gümrük muayene memuru personelinin sağ göğsüne Şekil-27’de yer alan unvanı ve sicil numarası cırtlı olarak takılır. Gümrük muhafaza personelinin omuzlarında apolet bulunur. Apolet aralarına tela konulur. İki kat kendi kumaşındandır. Apoletler omuz başlarına kol dikişi ile takılır. Üst yaka dikişine kadar devam eder. Yaka kenarı ile temaslı olarak kazağa dikilen düğmeye iliklenir. Apoletin genişliği omuz başlarında 4 cm, omuz nihayetinde gelen düğme hizasında ise 3 cm ve ucu yuvarlaktır, omuz dikişinden itibaren 3 cm sonra başlamak üzere unvanlara göre Şekil-28, 29, 30 ve 31’de yer alan rütbe işaretleri takılır. Sırt orta kısımda Şekil-51’de yer alan gümrük muhafaza logosu yer alır.

2) Kumaşın Özellikleri: Kumaş ve diğer teknik özellikler teknolojik gelişmeler doğrultusunda, alım sırasında idarece belirlenir.

3) Kumaşın Rengi: Gümrük muhafaza memuru siyah, muayene memuru lacivert.”

MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasına (ğ) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bentler eklenmiştir.

“h) Kaptan: Mont için ekte (Şekil-48) yer alan kol sırması, gömlekler için kol sırması ve (Şekil-45)’de yer alan apolet kullanılır.

ı) Makinist: Mont için ekte (Şekil-49) yer alan kol sırması, gömlekler için kol sırması ve (Şekil-46)’da yer alan apolet kullanılır.

i) Gemi Adamı: Mont için ekte (Şekil-50) yer alan kol sırması, gömlekler için kol sırması ve (Şekil-47)’de yer alan apolet kullanılır.”

MADDE 11 – Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan Şekil-28, 29, 30 ve 31 ekteki şekilde değiştirilmiş ve Yönetmeliğe ekteki Şekil-32, 33, 34, 35, 36, 37-38, 39-40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50 ve 51 eklenmiştir.

MADDE 12 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 13 – Bu Yönetmelik hükümlerini Gümrük ve Ticaret Bakanı yürütür.

Ek Dosyası İçin TIKLAYINIZ

Kamu haberleri gündem haberleri ve çok daha fazlası kamupersoneli.net adresinde.