Mevzuat

Terörle Mücadele Suçundan 2 Yıl Tutukluluk Süresine 5 Yıl Daha Eklenebilecek

Resmi Gazete’de yayımlanan KHK ile devletin güvenliğine, anayasal düzene, milli savunmaya, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk suçları ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlarda uzun tutukluluk süresinde düzenlemeye gidildi. 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) “tutuklulukta geçecek süre” başlıklı 102. maddesinin ikinci fıkrasına ek yapıldı.

CMK’nın, “Ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde, tutukluluk süresi en çok iki yıldır. Bu süre, zorunlu hallerde, gerekçesi gösterilerek uzatılabilir, uzatma süresi toplam üç yılı geçemez.” şeklindeki fıkradaki “… üç yılı …” ibaresinden sonra gelmek üzere, “TCK’nın İkinci Kitap Dördüncü Kısım Dördüncü, Beşinci, Altıncı ve Yedinci Bölümünde tanımlanan suçlar ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlarda beş yılı” ibaresi eklendi.

5 YIL TUTUKLULUK SÜRESİ EKLENEBİLECEK

Bu kapsamda şu suçlar ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlarda tutukluluğu uzatma süresi toplam 5 yılı geçemeyecek. Bu suçlar şöyle;

“devletin güvenliğine karşı suçlar”, “anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar”, “milli savunmaya karşı suçlar” ve “devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk”. Bu kapsamda bu tip suçlarda azami tutukluluk süresi 7 yıla çıkarılabilecek.

Kamupersoneli.net – ANKARA