Mevzuat

Torba Yasa Resmi Gazete'de Yayımlanarak Yürürlüğe Girdi

Onaylanan 7061 sayılı “Bazı Vergi Kanunları ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 5 Aralık 2017 tarhli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Torba Yasada öne çıkan bazı başlıklar şöyle:

MOTORLU TAŞIT VERGİSİ

Araçlarda Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) için uygulanacak yeniden değerleme oranı, 1300 cc altı araçlar için yüzde 15, 1300 cc üstü araçlar için ise yüzde 25 olacak. MTV 1300 cc ve aşağısı araçlar için; fiyatı 40 bin lirayı aşmayanlarda 743 lira, fiyatı 40-70 bin lira olanlarda 817 lira, fiyatı 70 bin lirayı aşanlarda 892 lira olarak uygulanacak.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, idari para cezasının muhatabı ile uzlaşabilecek. Bazı TEDAŞ alacakları yapılandırılacak.Esnaf Ahilik Sandığının yürürlüğe giriş tarihi 1 Ocak 2020 tarihine ertelenecek. Bazı kamu lojmanları satışa çıkacak.

KURUMLAR VERGİSİ

Kurumlar Vergisi, 2018, 2019 ve 2020 yıllarında yüzde 22 olarak uygulanacak. Bakanlar Kurulu, yüzde 22’yi yüzde 20’ye kadar indirmeye yetkili olacak.

ENGELLİLER İÇİN ÖTV

Engelliler için Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyeti, hesaplanması gereken ÖTV ile diğer her türlü vergiler dahil bedeli 200 bin lirayı aşmayan araçlar için uygulanacak ve motor silindir hacmine bakılmaksızın bu araçlar istisna kapsamına alınacak. 

İLKOKUL ORTAOKUL MEZUNLARI MEMUR OLABİLECEK

Terörle mücadele sırasında yaralanan vazife malulleri ile Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin bastırılmasında yaralanan ilköğretim, ortaokul ve ilkokul mezunları, hizmetli yerine memur kadrosuna atanabilecek.

TERÖRLE MÜCADELE MAĞDURLARINININ ATAMALARINDA YAŞ ŞARTI KALKTI

Terörle Mücadele Kanunu kapsamında istihdam hakkı bulunan hak sahipleri, yaş sınırı aranmaksızın bu haktan yararlanacak. 

ASGARİ ÜCRET

Çalışanların ücretlerinin 2017 yılının son dört ayında bin 404 liranın altına düşmemesi için ilave asgari geçim indirimi sağlanacak. 

YAZ SAATİ UYGULAMASI

Bakanlar Kurulu, bir saati aşmamak kaydıyla ileri saat uygulaması yapmaya yetkili olacak.