Mevzuat

Torba Yasada Yer Alan Önemli Düzenlemeler

Uzun süredir Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşmeleri süren ve kamuoyunda torba yasa olarak adlandırılan kanun tasarısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayının ardından Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı. 

Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanan, 7103 Sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun düzenlemesinde yer alan bazı değişiklikler şu şekilde,

ÜCRETLİ ÖĞRETMENLERE İLİŞKİN DÜZENLEME

Çok sayıda ücretli öğretmen tarafından merakla beklenen düzenleme Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayı ve kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından resmiyet kazandı. 

Söz konusu düzenlemede ücretli öğretmenlerin sözleşmeli öğretmen olarak atanabilmeleri için gerekli şartlar yer aldı. Yayımlanan kararda ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu kapsamında en fazla 5 bin öğretmen istihdam edebileceği belirtildi.

MADENCİ YAKINLARINA KAMUDA İSTİHDAM HAKKI

Söz konusu düzenlemede madeni yakınlarının kamuda istihdam edilmelerine yönelik bir madde yer aldı. Resmi Gazete’de yer alan düzenlemede, mevzuatta yer alan nedenlerden dolayı bir madenci hayatını kaybederse birinci dereceden yakınlarından birine kamuda istihdam edilme hakkı tanınacak. 

Konuya ilişkin yayımlanan kararda bu haktan, ölen sigortalının eş ve çocuklarından birisi, eşi ve çocuğu yoksa kardeşlerinden birisi faydalanabilecek. 

EVLİLİK DESTEĞİ 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yürütülen çeyiz hesabı ile evlilik desteğine ilişkin düzenlemede destek oranları değiştirildi. Yayımlanan yeni kararda, destek oranı yüzde 20’den yüzde 25’e çıkarıldı. Çeyiz hesabı ile evlilik desteğine ilişkin madde de ayrıca 5 bin TL olan sınır 7 bin 500 TL olarak değiştirildi. 

İSTİHDAM TEŞVİĞİ

Resmi Gazete’de yer alan düzenlemede istihdama teşvik konusunda da kararlar yer aldı. Bu konuda yayımlanan kararlarda, 2020 sonuna kadar işe alınan sigortalılar nedeniyle ilave istihdam sağlayan özel sektör işverenleri için 12 ay süreyle, gelir vergisi stopajı, damga vergisi ve sosyal güvenlik primi desteği teşviki getirilecek.

Teşvik konusunda ayrıca bazı sektörlerde teşvikler artırıldı. Bilişim ve imalat sektöründe istihdam edilecek personeller için yüksek tutarda sosyal güvenlik primi desteği verilecek. 

KONUT DESTEĞİ

Konut sahibi olmak isteyen vatandaşlara sağlanan konut desteği düzenlemesinde de değişiklikler yapıldı. Konuya ilişkin yapılan düzenlemelerde konut hesabının daha etkin hale getirilmesi amaçlandı. Konut hesabı ile konut alımlarında uygulanan yüzde 20 olan devlet katkısı yüzde 25’e çıkarıldı. 

Devlet tarafından yapılan bu destek miktarı ise en fazla 20 bin TL olacak ancak Bakanlar Kurulu bu tutarı üç katına kadar artırmaya yetkili olacak. 

HURDA TEŞVİKİ İLE İLGİLİ DÜZENLEME

Torba Yasada hurda araçların trafikten silinmesi amacıyla ÖTV teşviki getirildi. Buna göre 16 yaş ve üzerindeki araçlar 2019 yılı sonuna kadar trafikten sildirilirse bu araca karşılık olarak alınacak aynı cins araç için 10 bin liraya kadar ÖTV teşviki sağlanacak. 

RTÜK YETKİ KARARI

Son günlerde oldukça konuşulan konuların başında olan internet yayınlarına RTÜK denetimine ilişkin kararda Resmi Gazete’de yayımlandı. 

Söz konusu düzenlemeye göre, Radyo, televizyon hizmetlerini sadece internet üzerinden sunmak isteyen medya hizmet sağlayıcıları, Radyo Televizyon Üst Kurulu’ndan yayın iletim yetkisi alacak. Bu düzenleme ile RTÜK internet yayınlarını denetleyebilecek. 

AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ YATIRIMLARI TEŞVİK KAPSAMINDA

TBMM’de görüşüldükten sonra yasalaşan düzenlemelerden biri de nükleer santral yatırımlarına sağlanacak teşvikler. Bu düzenleme ile Japonya ile imzalanan Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi nükleer enerji santrali yatırımları, yatırım teşvik ve desteklerinden yararlanacak.

YÜZDE 10 OLAN NİŞASTA KÖKENLİ ŞEKER ORAN KOTASI YÜZDE 5’E İNDİRİLDİ

Resmi Gazete’de yer alan düzenlemeler arasında nişasta kökenli şeker oranı kotası oldu. Bu düzenlemeye göre, yüzde 10 olan nişasta kökenli şeker için belirlenen kota ülke toplam kotasının yüzde 5’ini geçemeyecek. Şeker kotası düzenlemesi sonucu ortaya çıkacak kota fazlası Türkiye Şeker Fabrikalarına aktarılacak.

BES’TEN CAYMA SÜRESİ

Torba Yasada yer alan diğer bir düzenleme ise Bireysel Emeklilik Sistemi’nden cayma süresine ilişkin oldu. Konuya dair yapılan düzenleme ile Bakanlar Kuruluna, işverenleri aracılığıyla otomatik olarak bir bireysel emeklilik planına dahil olan çalışanların, iki ay içinde sözleşmeden cayma hakkını üç katına kadar artırma yetkisi tanındı.

HAYATINI KAYBEDEN KAHRAMAN YAKINLARINA İKİNCİ İSTİHDAM HAKKI

Bu düzenleme kapsamında terör eyleminin ortaya çıkarılması, etkilerinin azaltılması veya bertaraf edilmesinin sağlanmasında yardımcı ve faydalı olan siviller hayatını kaybederse yakınlarına kamuda ikinci istihdam hakkı sağlandı. 

KDV İSTİSNASI

Resmi Gazete’de yayımlanan bir diğer düzenlemede Katma Değer Vergisi istisnası konusunda oldu. Bu düzenleme ile organize sanayi bölgeleri ve küçük sanayi sitelerince yapılan veya yaptırılan su, kanalizasyon, arıtma, doğalgaz, elektrik, haberleşme tesisleri, yol yapımı gibi altyapı yatırımları ile küçük sanayi sitelerindeki iş yeri yapımına ilişkin mal teslimi ve hizmet ifaları KDV istisnası kapsamına alındı.

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ DÜZENLEMESİ

Motorlu Taşıtlar Vergisine ilişkin düzenlemelerde bazu araçlar MTV Kanunu kapsamında alındı. Buna göre, elektrik motorlu otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtı ve benzeri taşıtlar ile elektrik motorlu motosikletler MTV Kanunu kapsamında dahil edildi. BU araçlara ilişkin vergi tutarı ise yüzde 25 olarak bildirildi. 

Bu kanun kapsamında yer alan bir diğer düzenleme ise, Minibüs, otobüs, kamyonet, kamyon, çekici ve benzeri taşıtlardan da sadece elektrik motoru olanlara yönelik oldu. Bu araçlar yaşları itibarıyla vergi tutarlarının yüzde 25’i oranında vergiye tabi tutulacak.

Kamupersoneli.net – ANKARA

Bir Yorum

  1. sayin cumhur başkanim ki̇tlere kadro i̇sti̇yoruz

  2. Fakülte mezunu işçilerin haklarını istıyoruz.diplomamızın bize verdiği yetkilerde calısmadım istıyoruz.memurluga geciş hakkı istiyoruz.magdur edilmemeliyiz.bu konuyu lütfen artık bir kulak verin istıyoruz

  3. temenli̇mi̇z en kisa zamanda veri̇len sözleri̇n yeri̇ne geti̇ri̇lmesi̇di̇r ki̇tler kadro bekli̇yor ve bunun i̇ti̇kati̇yle yaşiyor artik hersey bi̇tsi̇n artik ansizin bi̇r haber beklemekteyi̇z (ki̇ttt) çalişani

  4. Sayın cumhur başkanımız bakanlıgınızdaki yetkililer iç işleri bakanınız milletvekillerinizede yasa cıkarırsın liste yontemiyle yakın es dıst akrabalrını işe yerleştiremesinler Hani torpili usulsuzlukleri önleyecek bir yasa tasarısj bekliyoruz

  5. Taşeron olarak meb bağlı okularda çalışanlar 10 ay çalıştırılacağı söyleniyor doğruysa bu insanlar 2 ay neyle gećinecek böyle kadro olurmu