Mevzuat

TürkAkım Gaz Boru Hattı Projesi Resmi Gazete'de Yayımlandı

5 Nisan 2017 tarihli Resmi Gazete’de TürkAkım Gaz Boru Hattı Projesi Genelgesi yayımlandı.

Genelgeye göre, tüm kamu kurum ve kuruluşlarına etkin işbirliği ile  koordinasyon sağlanması talimatı verildi.

Yayımlanan Başbakanlık Genelgesinde Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında TürkAkım Gaz Boru Hattı Projesi‘ne İlişkin Anlaşma 10 Ekim 2016 tarihinde imzalanmıştır denildi.

Karada ve denizde döşenecek toplam 4 boru hattından oluşacak projenin,  deniz bölümünde yer alan iki boru hattının tasarım, inşa ve işletimi  faaliyetlerinin South Stream Transport B.V. şirketi tarafından yürütüleceğinin  Rusya tarafından bildirildiği vurgulanan genelgede, projenin ‘kara bölümü 1’  kısmının Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) inşa edilerek işletileceği  belirtildi.

‘Kara bölümü 2’ kısmına ilişkin faaliyetlerin ise önümüzdeki dönemde  her iki ülkenin belirleyeceği kuruluşlarca ortak kurulması planlanan bir şirket  tarafından yürütülmesinin öngörüldüğü bildirilen genelgede, şunlar kaydedildi:

“İzleyen süreçte anlaşmaya istinaden proje kapsamında gerekli arazi  hakları edinimi çalışmalarını yürütmek amacıyla bir kamu kuruluşu, arazi hakları  kuruluşu olarak atanacaktır. Ülkemizin doğalgaz arz güvenliği bakımından büyük  önem taşıyan projenin, öngörülen süresinde ve herhangi bir aksaklığa mahal  verilmeksizin gerçekleştirilebilmesi için kurumlar arası ortak çalışmaların,  süratli, kararlı ve duyarlı bir biçimde, tüm kamu kurum ve kuruluşları arasında  etkin bir işbirliği ve eşgüdüm sağlanarak yürütülmesi gerekmektedir. Bu itibarla  anlaşma çerçevesinde;

1. Hükümetimizce üstlenilen yükümlülüklerin zamanında ve layıkıyla  yerine getirilebilmesi için, proje kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarınca  yapılacak uygulama ve işlemlerin süratle tamamlanması,

2. Arazi hakları kuruluşu olarak atanacak kamu kuruluşlarına , BPTAŞ’a  ve South Stream Transport B.V. şirketine, ilgili bütün kamu kurum ve kuruluşları  tarafından gerekli katkı ve desteğin verilmesi hususlarında bilgilerinizi ve  gereğini rica ederim.”

TürkAkım projesi kapsamında, her biri yılda 15,75 milyar metreküp  kapasiteye sahip iki boru hattının inşa edilmesi planlanıyor. İlk hattın  Türkiye’ye, ikinci hattın ise gerekli teminatların alınması halinde Avrupa’ya  doğalgaz ulaştırılması öngörülüyor.