Mevzuat

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Muhasebe Uygulama Yönetmeliği Değişti

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), Muhasebe Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 21 Ekim 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre;

3/12/2016 tarihli ve 29927 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türkiye İş Kurumu Muhasebe Uygulama Yönetmeliğinin 8 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “103 Verilen Çekler ve Gönderme Emirleri Hesabı”ndan sonra gelmek üzere “104 Proje Özel Hesabı” ibaresi eklendi.

Aynı Yönetmeliğe 10 uncu maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “103 Verilen Çekler ve Gönderme Emirleri Hesabı”ndan sonra gelmek üzere “104 Proje Özel Hesabı” ibaresi eklendi.

PROJE ÖZEL HESABININ NİTELİĞİ

Proje özel hesabı; dış finansman kaynağından, Kurum adına dış proje kredisi olarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası veya uygun görülen diğer bankalar nezdinde açılan özel hesaplara aktarılan tutarlar, bu tutarlardan yapılan giderler, verilen avanslar, açtırılan akreditifler ile avans ve akreditiflerden nakden geri alınanların ve hesap bakiyesinin değerlemesi sonucu ortaya çıkan kur farklarının izlenmesi için kullanılır.

Avrupa Birliği, uluslararası kuruluşlar veya uluslararası konsorsiyumlardan kapsam dâhilindeki kamu idarelerine proje karşılığı aktarılan hibe niteliğindeki tutarların uluslararası anlaşma hükümleri saklı kalmak kaydıyla izlenmesi, harcanması ve muhasebeleştirilmesinde 27/11/2007 tarihli ve 26713 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Avrupa Birliği ve Uluslararası Kuruluşların Kaynaklarından Kamu İdarelerine Proje Karşılığı Aktarılan Hibe Tutarlarının Harcanması ve Muhasebeleştirilmesine İlişkin Yönetmelik hükümleri uygulanır.

HESABA İLİŞKİN İŞLEMLER

Dış finansman kaynağından, Kurum adına Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası veya uygun görülen bankalar nezdindeki proje özel hesaplarına yapılan aktarım üzerine bu hesaba kayıt yapılır.

Dış finansman kaynağıyla yapılan anlaşma gereği özel hesaplara yapılan aktarım tutarları, aktarım tarihindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz satış kuru üzerinden hesaplara kaydedilir.

Proje özel hesabından yapılan kullanımların muhasebeleştirilmesinde işlem tarihindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz satış kuru esas alınır.

KAMUPERSONELİ.NET – ANKARA