Öğretmen

5 Bin İlave Öğretmen Atamasını Nasıl Yorumlamalıyız?

Milli Eğitim Bakanı İsmet YILMAZ, Özel Okullar Derneği tarafından düzenlenen Eğitim Sempozyumunda soruları cevaplandırdı ve öğretmen atamalarıyla ilgili 5 bin ilave atama yapılacağını açıkladı. Bu haberimizde 5 bin ilave atamasını değerlendireceğiz.

20 Bin İlk Atama İlanı Şubat’ta: Bakan YILMAZ, 20 bin öğretmen atama ilanının hemen Şubat ayında verileceğini aktarırken ilanın çok yakında verileceğini ima etti.

5 Bin Ek Atama Ücretliler İçin: Bakan YILMAZ, 20 bin dışında 5 yıl ücretli öğretmenlik yapmış olanlara yönelik 5 bini geçmeyecek şekilde bir atama planlaması yaptıklarını ancak yasal düzenlemeden sonra ilanın verileceğini ifade etti.

Ücretlilere Niçin Sınavsız Kadro Verilecek? Bakan YILMAZ, üç katı kadar adayı mülakata çağırdıklarını ve bazı branşlardaki öğretmenlerin mülakat listesine giremediğini, 5 yıllık tecrübenin öğretmen adayının mülakata girmesini sağlayacağını ifade etti. Yani 5 yıl ücretli öğretmenlik yapan kişinin tecrübesinden faydalanmak istediklerini ifade ediyor.

DEĞERLENDİRME: Öğretmen adayları 20 bin üzerinde alım yapılması için mücadelelerini sürdürdü ancak sayı 20 binde kaldı Şubat için. Mülakatlar olduğu için yine nihai atamalar yaz aylarında yapılacaktır. Ücretli öğretmenlere yönelik de aynı dershane öğretmenlerinde olduğu gibi bir yöntem izlenecektir. Şubat’ta ilk atama için 20 bin ilanına çıkılacaktır. 5 bin ilan da ayrı verilecek olup yasal düzenleme yapıldıktan sonra ilan verilecektir. Yani ilk atamayla ücretlilerin ilanı farklı olacaktır. Daha sonra ise eğer 5 bin kadro dolmazsa ve 20 bin atamadan da boş kontenjanlar da eklenip 2017 KPSS puanıyla bir ek atama söz konusu olacaktır.

5 yıllık ücretli öğretmenlik yapanların tamamı elbette atanmayacaktır. Öğretmenlik mezunu olmayanlar var, mülakatta elenenler çıkacaktır. Sayın Bakanımız, 91,92,93 alanların mülakata girebildiğini 90 puan alanın bile mülakata giremediği örneğini verdi. Amaç eğer mülakata giremeyen 90 puanı atamaksa ilk atamaya daha fazla kontenjanla sorun çözülebilirdi. Yasal düzenleme çıktığı zaman KPSS puanı olmayacağı için belki de 5 yıllık şartı tutan 50-60 puan alan bir aday bile atanabilecektir. Dershane öğretmenlerin kadroya geçirilmesi ve şimdi de ücretli öğretmenlerin kadroya alınacak olmasının temel gerekçesi şudur diye düşünüyoruz: Normal şartlarda atanamayacak kişilerin birtakım talepleri siyaset kurumuna iletilmektedir. Siyaset kurumu da yani Hükümet talepleri değerlendirip beklentiye cevap vermek istemektedir. Nasıl ki taşerona kadro olayında sevinen kadar eleştiren de olmuştu. Ücretli öğretmenlerin kadroya geçirilecek olmasına da eleştiriler var ama yapacak bir şey yok. Yasal düzenlemeyi iktidar yapmaktadır. Bir düzenleme birilerinin lehine olurken başka birinin aleyhine olabilmektedir. Mülakat düzenlemesi de aynı şekilde birilerinin lehine olmuştur ancak bazıları da mülakat mağduru olabilmektedir. 

NOT: 5 bin ilave ek öğretmen ataması yapılacağı haberi ulusal basında yer alınca atama bekleyen öğretmenler grubundakiler adeta bayram etmişti. Unutmayalım 2017 Eylül’de söz verilen 10 bin atama halen beklemektedir. 2017 KPSS’ye giren adayların emeklerini de düşünerek ilave 10 bin atamanın da öğretmen adaylarına verilmesi olumlu olacaktır. Eminiz ki KPSS’den yüksek puan alıp da zor şartlarda yaşamını sürdüren öğretmen adaylarımız vardır, o atamaya sadece öğretmen adayının değil ailesinin de ihtiyacı vardır. Gecesini gündüzüne katıp üşüyerek, aç kalarak, uykusuz kalarak KPSS’ye çalışanların hayalleri vardır. Umudun ekmek olduğunu herkes biliyordur. Umudun ekmek olduğunu sadece fakirler bilmemelidir. 

Zeki KARA (zekikara@kamupersoneli.net) / Kamupersoneli.net – ÖZEL HABER

KAMUPERSONELİ.NET – ÖZEL HABER

NOT: Aktif link dahi verilse hiçbir ortamda kullanılamaz.

Bir Yorum

  1. Buradan sesleniyorum 5 yıldır kpss çalışıp farklı işlerde çalisan ögretmenler var.Úcretli ögretmenlik yapanlar kendi tercihleridr bu koca devlet nasıl böyle bir haksızlık yapıpta 5000 ücretliye kadro verir.Neler oluyor bu kadar haksızlık oladawwww

  2. Kpss icin hem çalısan hem hafta sonu kursa giden bunca ögretmen varken,siz 5000 ücretli atayın bu nasıl bir haksızlıktır.Kınıyorum bu kadar hakka girılmez.

  3. Öyle saçma şey mi olur hani KPSS ile alınıyordu… 5 yıldır KPSS çalışan ne yapsın. Çok büyük haksızlık!!!!!!!!

  4. ücretli öğretmen olmak zorunda mıyız ?10 yildir özel kurumlarda çalisiyoruz. Bizim niye Kpss iz atanma sansimiz yok.

  5. 5 yıl çalışan eğitim mezunu ve FEF mezunları kadroyu ek ediyor. Dershaneciler atanırken neden itiraz edilmedi acaba? Kpss formalite bir sınavdan öğretmen öğretmenin kuyusunu kazıyor. Herkes atansın demek daha iyi değil mi?

  6. Ben atanamayan tarih ogretmeniyim farkli islerde calisan biriyim her yil basvuruyorum ucretli ogretmenlige istanbul oldugundan gelmiyor netazikki kirsal bolgelerde oturanlar ucretli cikiyor. Kpss calismadan ogretmenlik yapacak yazik gunahtir Allah tan korkun boyle adaletsizlik ve acimasizlik yapilmaz yaziklar olsun. Torpillli olan 1 milyon kisiye ortaokul lise mezunlarini sinava tabi tutmadan kadro verdiniz master bitiren disarda issiz veya cuzi ogrete iscilik yapiyor Allahtan korkun baska bisey demiyorum…..

  7. KPSS’Yİ BİTİRDİNİZ BE O ZAMAN NE YAPSIN BIRAKSIN HERKES KPSS Yİ FALAN BAŞVURSUN ÜCRETLİYE BUNU MU İSTİYORSUNUZ ŞU KPSS İLE ALIP VEREMEDİĞİNİZ NEDİR AÇIK AÇIK SÖYLEYİN

  8. Desteklerinizden dolayı teskurler ancak lütfen daha çok dile getirin atama bekleyen 450 bin aday kpss ye girdi ogretmenlik alimlari kpss üstünlüğüne göre yapılmalıdır diğer türlü herşey kul hakkına girer ve hakkımi helal etmiyorum gece gündüz kpss çalıştık karşılığı bu mu en az 40 bin mulakatsiz likayatli atama bekliyoruz

  9. Desteklerinizden dolayı teskurler ancak lütfen daha çok dile getirin atama bekleyen 450 bin aday kpss ye girdi ogretmenlik alimlari kpss üstünlüğüne göre yapılmalıdır diğer türlü herşey kul hakkına girer ve hakkımi helal etmiyorum gece gündüz kpss çalıştık karşılığı bu mu en az 40 bin mulakatsiz likayatli atama bekliyoruz

  10. Yıllarca didinelim uğraşalım sonra biri çıkıp keyfince tecrübeli öğretmen istiyoruz desin. O zaman ona göre eğitim ver ona göre alım yap. Nerde liyakat nerde kpss puanı nerde hakkaniyet. 3 yılı ücretli öğretmenlik yaptım 2 buçuk yıl çeşitli kurumlarda çalıştım. Tam atanacağım dedim mülakat çıktı. E hadi olmadı branşımda ilk 50 ye girdim bu sene olacak derken bu çıktı. Niye yordum kendimi. Niye sevdiklerimin vaktinden çaldım. Çocuğumu teyzesine amcasına bırakıp dershaneye gittim hazırlanmak için. Benim evladıma da yazık değil mi? Değil 5 sene 15 sene dahi ücretli öğretmenlik yapanlar alınmamalı. Çünkü bu işin yolu yordamı liyakat. Beğenmiyorsan liyakatı belirlediğiniz sınav sistemini değiştirin. Uğraşmayın artık insanların umutlarıyla hayalleriyle.

  11. Yıllardır kpss çalış yüksek puanlarla atanma geçen yıl dersanecileri aldınız kpssiz bu yılda ucretlileri alıyorsunuz nerde adalet ozaman kaldırın kpssyi madem bi kıymeti yok puanlarimizin neden kpss sınavını yapıyorsunuz yazık günah değilmi bize yeter hakkımızı yemeyin artik…

  12. dershane öğretmenlerine verilen sözler tutulmadı ya yazıklar olsun.5bin atama sözü yarım yamalak yapıldı.

  13. hiç dershane öğretmenleri kpss siz atandı demeyin.evet atanan oldu ama torpi̇lli̇ler atandi ankarada dayisi olanlar atandı.bizim gibi kimsesizler sadece işsiz kaldı.

  14. Ben Sanat Tarihi öğretmeniyim.Ne yazık ki ülkemizde göz ardı ediliyoruz.Ne Milli Eğitim Bakanlığı ne de Kültür ve Turizm Bakanlığı bununla ilgili kayda değer bir çalışma yürütmüyor.Ücretli öğretmenlik başlı başına bir haksızlık,zulüm demektir.Bu zulmü daha da ileri götürerek kadro veriliyor.Adaletiniz nerede peki?

  15. 2017 kpss sınavına param olmadığı için girmedim,evet eşim girdi ben girmedim haneye maliyeti çok fazlaydı,6 yıl ücretli çalıştım.bu süre içerisinde keyfimizden değil ihtiyacımız var diye çalıştım.evde oturup kpss çalışacak durumda değildim.şimdi de mülakat için 2017 kpss puanı şartı getirmişler. Kardeşim zaten insanlar zor e bir şey yapacaksanız insanların şartlarını iyi değerlendirin öyle yapın.

  16. ANLADIĞIM KADARIYLA BEŞ BİNLİK ALIM ÜCRETLİ ÇALIŞANLAR ARASINDAN KPSS PUANI SIRALAMASINA GÖRE MÜLAKATA ÇAĞIRILARAK OLACAK 20 BİNLİK ALIMLA İLGİSİ YOK ONLAR KENDİ ARALARINDA YARIŞACAK KPSS PUANINI İSTEMESİ İYİ YOKSA HAKSIZLIK OLURDU.ÜCRETLİ YAPANLARIN KPSS PUANLARININ DA YÜKSEK OLACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM OLSAYDI ÇOĞU ATANIRDI, HEM ÜCRETLİ ÇALIŞACAK HEM DE KPSS YE ÇALIŞACAK ARTIK O İŞ ÇOK ZOR, GENEL KÜLTÜR SORULARI BİLE BİLGİ YARIŞMASINDAN FIRLAMIŞ GİBİ..

  17. gerçek şuan ağlıyorum ben üç senedir sırf kpss ye çalıştım ve bu sene ilk kez bu kadar yüksek puan 89 gibi ve yine atama yok yine yok..kpss kıymeti yok mu anlamıyorum

  18. SAYIN BAKANIMIZ KPSS ŞARTI OLMADIĞINI BEYAN ETMİŞTİ.PEKİ BU KPSS PUANI HANGİ KRİTERE GÖRE BELİRLENECEK ZATEN BU ŞARTLARA UYAN ÇOK AZ KİŞİ VAR.İNŞALLAH KPSS ŞARTINI KALDIRIRLAR.SAYGILARIMLA.

  19. Peki KPSS çalışmayanlar ne olacak.Gerek ekonomik gerek sağlık sebeplerinden çalışmayanlar ya da ücretli öğretmenlikten arta kalan zaman da ağır engelli bir hastaya bakiyorsa.O hastanın hem eli hem ayağı hem gözü hem de kulağıyla bunu o mu tercih etti bu durumda nasıl KPSS çalışacak. Lütfen biraz insaflı olalim.

  20. BEN YAZARAK ÇALIŞIYORUM HEM DE SAĞ TARAFIM TUTMAZ OLDU YAZA YAZA, BENİM DE HASTAM VAR ERKEK HALİMLE BULAŞIKLARI BİLE BEN YIKIYORUM Bİ TARAFTANDA KPSS YE ÇALIŞIYORUM BEN NE YAPAYIM O ZAMAN, KPSSİZ OLURSA HAKSIZLIĞIN DANİSKASI OLUR KİMSE YUTTURMAYA KALKMASIN.

  21. Böyle saçma bi düşünce mi olur madem tecrübe deniliyor o zaman bi kuruma mezun olduktan sonra atamasını yap sonra kadroya al. Yıllardır kpss sınavı için saçlarını döken beyazlayan kimse yokmu?? senelerdir öğretmen olma hayali ile kpss çalışan ve sırf bu kpss için bi işe girmekten kaçının neden öğretmen olabilmek için. Önce mülakat çıkarıp haksızlık yapıldı sırada ise tecrübe öne koşularak ücretli öğretmenleri direk mülakat aşamasına geçirme. Hak adalet nerde bi kulvarda yarışılacak ise herkes aynı seviyede başlamalı. Dersane öğretmenlerinin geçişine karşı biri olarak bu ücretli öğretmenlerin mülakat aşamasında yarışa başlamaları na da son derece karşıyım. Eğer ki biraz hak ve adalet var ise…

  22. İşler karıştı eksik ve net olmayan kriterler var haksız bi uygulama olcak zaten 2016 branşçılar dersane öğretmeni ataması nedeniyle mağdur olmuştu yüksek puanlarına rağmen doğrusu söylenegelen ek on bin atamayla bu telafininin yapılmasıydı ama sonuç hüsran : ((((((