Öğretmen

Atama bekleyen Öğretmen sayısı 2023’e kadar 1 milyona ulaşması bekleniyor! Eğitim-Sen’den flaş açıklamalar

Türkiye’nin farklı üniversitelerinden her yıl binlerce genç öğretmen olabilme hayali ile mezun oluyor. Atamasının yapılmasını umutla bekleyen pek çok öğretmen adayı istediği kadroya bir türlü ulaşamıyor. Can kulağı ile Millî Eğitim Bakanlığı’nın kadro açmasını bekleyen işsiz öğretmenlerin sayısı ise her geçen gün artıyor. İşsiz öğretmenler hayata tutunabilmek için farklı sektörlere yöneliyor. Diplomalı işsizler den bazıları günübirlik işlerde 12-13 saat mesai yaparak cüzi miktarlara karşılığında çalışırken bazıları ise çocukluğundan beri hayalini kurduğu öğretmenlikten ataması olmadığı için vazgeçmek zorunda kalıyor. Bunlardan biri de 28 yaşındaki Hicran Kılınç.

Muhasebe bölümünü okuyan Kılıç durumunu şöyle özetliyor;

ATAMA DURUMU YOK!

‘’Atanması olmayan bir bölüm. Daha doğrusu bütün bölümlerde atama yok artık. Muhasebe bölümünü okuduk… Onu da bitirdim ama o konuda herhangi bir iş imkânı yok atama durumu da yok. Şu anda burada ekmek arası patates yapıyoruz’’ dedi.

Millî Eğitim Bakanlığı’nın verilerine göre 376 bin 709 Eğitim-Sen’in verilerine göre ise formasyon alanlar ile birlikte Türkiye’de 460 bin öğretmen atama bekliyor. Özlem Karabacak Türkiye’de binlerce atanamayan öğretmen den biri. Her yıl girdiği KPSS sınavından 80 üstü puan almasına rağmen bir türlü atanamamış. Karabacak durumunu şöyle özetledi;

‘’Çünkü mezun sayıları çok fazla… Sadece Edebiyat Bölümü içerisinde 45 bin öğretmen var. Bunların hepsi atama bekliyor. Bu yüzden atanan sayı çok az olduğu için yüksek puanlar da atama yapıyorlar ve onu da alamıyorum bir türlü. Onun dışında ücretli öğretmenlik yapıyorum. Devlet bizi buna mecbur ediyor bir nevi’’ dedi.

460 BİN ATAMA BEKLEYEN ÖĞRETMEN VAR

2019 yılında kontenjan azaltılmasında karşın eğitim fakültelerinden 48 bin 646 öğretmen adayı mezun olurken, buna karşılık Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2018-2019 yılları arasında açtığı öğretmen kadro sayısı ise 20 bin. En fazla öğretmen açığının yaşandığı bölümlerin başında 21 bin 638’le özel eğitim öğretmenliği, 18 bin 729 ile din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği, 11 bin 459 İngilizce öğretmenliği geliyor. Eğitim emekçileri Sendikası Diyarbakır 1 nolu şube örgütleme sorumlu başkanı Zülküf Güneş, bakanlıktan bir yasal düzenleme yaparak atanamayan öğretmenler sorununu çözmelerini talep ediyor. Güneş yaptığı açıklamalarda şunları söyledi;

1 MİLYONA ULAŞACAK

‘’Türkiye genelinde 460 bin öğretmen arkadaşımız atama beklemekte. Ancak bakanlık tarafından her yıl sadece 20 bin öğretmen arkadaşımız atanmakta. Atanamayan arkadaşlarımızın ataması yapılmayan arkadaşlarımız ise yaşamlarını idame ettirebilmek için olabildikleri her türlü işlerde çalışmaktadırlar. En şanslı arkadaşlarımız ücretli öğretmenlik yapabilmekte… Geri kalan arkadaşlarımız ise sokakta seyyar satıcılık yapmak da tutun da kapıcılık yapan arkadaşlarımıza kadar, inşaatlarda çalışan arkadaşlarımız mevcut. Bir yılda iş bulamayan ve işsiz kalan arkadaşımız var… İşsiz öğretmen arkadaşımızın sayısı her geçen gün artmakta. 2023’te sayının 1 milyona ulaşacağı düşünülmektedir’’ dedi. Güneş Öğretmen mezunlarının atanamamasının yol açtığı psikolojik riskleri de dikkat çekiyor. ‘’Her yıl eğitim fakülteleri ve Fen Edebiyat Fakültelerinden 100 Bine yakın eğitim emekçisi öğretmen adayı mezun olmakta, bunların sadece yüzde 80’i istihdam edilmekte. Ataması yapılmayan öğretmenler iş bulamama kaygısı ile beraber stres ve bunalıma girmektedirler. En şanslı öğretmenler 3 yıl veya 5 yılla atanabiliyorken 10-15 yıldır atama bekleyen öğretmenler var. Tabii bu sorununun çözülmesi gerekir. Bu sorunun çözümü mercide bakanlıktır. Bizler sivil toplum örgütleri olarak bu sorunların çözümüne dair tespitler yaparız ama bunu icracı yapan, İcra kurumu olarak da bakanlığı adres gösteriyoruz. Bakanlığın bu konuda bir düzenleme yaparak bu atanamayan öğretmenlerin mağduriyetinin bir an önce giderilmesini istiyoruz’’ dedi.

2023 yılına kadar sayıları 1 Milyona ulaşması beklenen atanamayan öğretmenler, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan gelecek güzel haberleri bekliyor.