Öğretmen

Bakan Yılmaz: 'En Çok Yatırımı Öğretmene Yaptık'

Yalova’nın Altınova Belediyesi tarafından düzenlenen 11. Kültürler Buluşması Festivali´nin açılışı Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın da katıldığı programla gerçekleştirildi.

“Eğitime ayırdığımız pay 122 milyar lira”
Bakan Yılmaz, etkinliğe katılan vatandaşlara teşekkür ederek başladığı konuşmasında, “Kültür bir milletin ortak hafızasıdır. Milleti millet yapan değerlerin bütünüdür. Birbirimizi tanıyıp, farklılıklarımızı bileceğiz. Bunu bir zenginlik olarak göreceğiz. Çiçek bahçesini daha güzel kılan binlerce çiçeğin farklı renklerde olmasıdır. Dünyamız da insanların farklılığı ile güzeldir. Kültür bayramdır, düğündür, sevinçtir, üzüntüdür. Bu kimlik bizi diğerlerinden farklı kılar ama üstün kılmaz. Eğitimin amacı kültürü geliştirip nesilden nesile aktarmaktır. Eğitim sadece dört duvar arasında değildir ve her yer bir okul görevini üstlenebilir. Bu etkinlik bir okul yeri olduğunu göstermektedir. Halka verilecek hizmetlerin en değerlisi eğitimdir.” dedi.

En çok bütçeyi eğitime ayırdıklarına dikkati çeken Yılmaz, “OECD ülkelerinin milli gelirden eğitime ayırdığı pay en çok yüzde 5,2, bizim eğitime ayırdığımız pay 5,8. Avrupa ülkelerinden çok daha fazla bir payı biz eğitime ayırıyoruz. 2002 yılında milli eğitime ayrılan pay 11 milyar liraydı. Bu o zamanki bütçenin yüzde 10´una tekabül ediyordu. Şimdi eğitime ayırdığımız pay 122 milyar lira. Bu yılki bütçenin de yaklaşık yüzde 20´sine tekabül ediyor. Eğitime önem veren her şeye önem veren demektir. Eğitimi ihmal edersen her şeyi ihmal edersin demektir. Zorunlu eğitim süresini 12 yıla çıkardık. Öğretmen eğitimin kilit taşıdır. Bizim dönemimizde en çok yatırım öğretmene yapıldı. Son atanan 20 bin öğretmeni eklersek 580 bin öğretmeni atadık. Her 3 öğretmenden 2’si bizim dönemimizde atandı. Öğretmenlerimizin özlük haklarını iyileştirdik. Bugün öğretmenimize ödediğimiz ücret 3 binin üzerinde” ifadelerini kullandı.

“Özel okulların açılmasına destek vermeye devam edeceğiz”
“Bizim değişmez hedefimiz eğitimin kalitesini arttırmak” diyen Bakan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Teknolojiyi eğitimle buluşturmak için tabletleri, akıllı tahtaları dağıttık. Gelecek yıl 3 milyona yakın tablet bilgisayarı öğrencilerimize ve öğretmenlerimize dağıtacağız. Şartlı eğitim programı var. Bunu bilen yok ama 23 milyonunun üzerinde öğrenci faydalandı. Öğrencilerimizin ailelerine 4 buçuk milyar lira ödedik. Özel okullara önem verdik. Biz geldiğimizde özel okullardaki öğrenci sayısı 200 binken şimdi 1 milyon 200 binin üzerinde. Toplam desteklenen öğrenci sayısı 316 binin üzerinde. Her özel okulun açılması yeni öğretmen istihdamı demektir. Özel okulların açılmasına destek vermeye devam edeceğiz. OSB’lerde açılan meslek liselerine de destek verdik. 23 bin 654 öğrenciye bu kapsamda destek verdik. Burs veriyoruz, taşıma yapıyoruz. 80 binin üzerindeki engelli öğrencilerimizi okuldan eve, evden okula götürüyoruz. Lösemi hastaları okula gelemiyor. 13 binin üzerindeki okula gelemeyen öğrencinin evine de öğretmen gönderdik. Hastaneye yatmak zorunda kalan öğrencilerimize de eğitimlerinin sürmesi için öğretmen desteği verdik.”

Meslek eğitimini memleket meselesi olarak gördüklerini dile getiren Yılmaz, şu anda liseye giren öğrencilerin yüzde 13´ünün imam hatip lisesinde eğitim gördüğünü anlattı. Lise öğrencilerinin yüzde 44´ünün de meslek lisesine gittiğini aktaran Yılmaz, “Geri kalanı ise anadolu lisesi ve diğer liselere gidiyor. Hedefimiz bu oranı yüzde 60´lara çıkarmak. Bu oran yakalanabilir bir hedef mi? Evet. Bursa´da yüzde 61, İstanbul´da yüzde 53 ancak Antep´te yüzde 36. Meslek lisesini memleket meselesi görüyoruz ve her yere yaygınlaştıracağız. Çıraklık eğitimini zorunlu eğitim kapsamı altına aldık. Çıraklık eğitimini bitirenlere ustalık belgesi ve iş yeri açma belgesi vereceğiz. Finans desteği isterse onu da vereceğiz. Meslek lisesi mezunlarına teknisyen belgesi vereceğiz. Meslek eğitimini Türkiye´de hak ettiği yere getirirsek Türkiye´nin yarını daha güçlü olacaktır.” diye konuştu.

“Türkiye´nin geleceği daha aydınlıktır”

Yılmaz, değerler eğitiminin önemine değinerek, “Değerler eğitiminin sistemimizin bütününde olmasını sağlayacağız. Bunun için müfredatı güncelliyoruz. 51 dersin müfredatının güncellemesi tamamlandı. Kitap yazım işleri ve müteakip basım işlemlerine geçeceğiz. İnşallah önümüzdeki dönemden itibaren 1´inci, 5´inci ve 9´uncu sınıflar yeni müfredatla başlayacak.” ifadelerini kullandı.

Türkiye´nin geleceğinin aydınlık olduğunu vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti: “İnşallah gelecekte 21. yüzyılda evlatlarımızın ihtiyacı olan bilgi, beceri, tutum, davranış ve gereken bilgileri, değerleri vereceğiz. Şuna inanıyoruz ki Türkiye´nin geleceği daha aydınlıktır. Önümüzdeki dönemde okul öncesi eğitimi yaygınlaştıracağız. Daha kaliteli eğitim vermek için bu şarttır. Okul öncesi eğitimi yaygınlaştıracağız, ikili eğitimi kaldıracağız bir de 5´inci sınıflardan başlanmak üzere yabancı dil eğitimine öncelik vereceğiz. Şu anda yüksek öğretim alan öğrencilerimizin sayısı 7 milyon 300 bin. Avrupa´da Rusya´dan sonra ikinciyiz. Dolayısıyla da hiç şüpheniz olmasın, 7 milyon 300 bin öğrencisi, evladı yüksek öğretim alan bir ülkenin geleceği aydınlıktır. Birlik ve beraberliğimiz devam ederse çok daha iyi hizmetleri, çok daha kaliteli eğitimi, hem temel eğitimde hem orta öğretimde hem de yükseköğretimde evlatlarımıza vermeye devam edeceğiz.”

Bakan Yılmaz, konuşmalarının ardından farklı yörelere ait stantları gezdi.