Öğretmen

Çalışmalar sonuç verdi: Öğretmenler her sınav için ücret alacak!

Öğretmenler MEB ve ÖSYM tarafından yapılan aynı sınavlarda tek bir sınav ücreti alırken Türk Eğitim Sen tarafından yapılan girişimler sonucunda aynı günde girilen her sınav için öğretmenlere sınav ücreti verilecek.

Türk Eğitim Sen tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Bilindiği üzere, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan merkezi sistem sınavlarında aynı gün içerisinde birden fazla sınav oturumu yapılmasına rağmen o gün için bir sınav ücreti ödenmektedir. Özellikle liselere giriş sınavlarında aynı gün birden fazla oturum yapılmasına rağmen görevli olan personellere bir sınav ücreti ödenmektedir.” İfadeleri kullanıldı.

Ayrıca başlatılan çalışma hakkında bilgi verilerek şu ifadeler kullanıldı:

Birden fazla sınav oturumunda görev alınmasına rağmen aynı gün için bir sınav ücretinin ödenmesi hukuka ve hakkaniyete aykırıdır. Sınavlarda görev alan personellere yapılan bu haksızlığa son verilmesini ve her bir oturum için ayrı ayrı sınav ücreti ödenmesini Milli Eğitim Bakanlığı’ndan talep ettik. Bakanlık ise talebimizi reddetmiş, talebimizin reddi üzerine ise konu yargıya taşınmıştır. Danıştay 12. Dairesi  nezdinde yapılan yargılama sonucunda Danıştay; “2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılı Ortaöğretime Geçiş Ortak Sınavları e-kılavuzunda yapılan güncelleme sonucunda ortak sınavların, sınav günleri yapılan ders yazılıları arasında 30’ar dakika dinlenme süresi verilmek suretiyle her sınav günü üç ders yazılısını içerecek şekilde bir oturum halinde, iki günde iki oturum olarak gerçekleştirileceği ifade edilmiş olup, ders yazılıları arasında 30’ar dakika dinlenme süresinin olduğu göz önüne alındığında her bir ders yazılısının bir oturum, üç ders yazılısının üç oturum olarak değerlendirilerek, buna göre ek ders ücreti ödenmesi gerektiği sonucuna varılmaktadır.

HER SINAV İÇİN ÜCRET VERİLECEK!

Bu duruma göre, Milli Eğitim Bakanlığı  Yönetici ve öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar’ın 12. maddesinin beşinci fıkrası gereğince her bir ders yazılısının bir sınav oturumu olarak değerlendirilerek her bir oturum için 5 saat ek ders ücreti ödenmesi gerekirken, sınav oturum sayısı yerine sınav günü esas alınarak üst hukuk normuna aykırı olarak her sınav günü için beş saat ek ders ücretinin ödenmesi yolunda tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmamaktadır.” gerekçesiyle dava konusu işlemi iptal etmiştir.

Danıştay’ın iptal kararı üzerine aynı gün içerisinde yapılan her bir oturum için ayrı ayrı sınav ücreti ödenmesi gerekmektedir.