Öğretmen

Danıştay'dan Müjde! Öğretmen Eş Durumu Atamalarında Hizmet Puanı Aranmayacak

Hizmet puanı yetersizliği nedeniyle eş durumundan tayin talebi kabul edilmeyen öğretmenin açtığı davada, öğretmen lehine karar veren Danıştay, eş durumu tayinlerinde hizmet puanının aranması gerektiğini hüküm altına aldı.

Hizmet puanı yetmediği için tayin talebi reddedilen öğretmenlere Danıştay müjdeli haberi verdi.

Diyarbakır ili, Ergani ilçesi, Haniköyü İlköğretim Okulunda okul öncesi öğretmeni olarak görev yapan, Emniyet Personeli eşinin Ankara il merkezine atanması üzerine, hizmet puanı yetersizliği nedeni ile atanamayan, eş durumundan atanabilmek için 12.10.2012 tarihinde sınıf değişikliği yoluyla memur olarak Ankara iline atanan davacı tarafından, Şubat 2013 tarihinde Ankara iline okul öncesi öğretmeni olarak atanmak üzere elektronik ortamda yaptığı başvurunun tekrardan puan yetersizliği gerekçesiyle reddedilmesine dair 08.02.2013 tarihli işlemin iptali için dava açıldı.

Ankara 1. İdare Mahkemesi, açılan davada hukuka herhangi bir aykırılığın olmadığını belirterek reddetti. Bu durum üzerine dava açan öğretmen, davayı Danıştay’a taşıdı.

Eş durumundan dolayı atanamayan öğretmenlere emsal teşkil edecek bir karar veren Danıştay 2. Dairesi, eş durumundan tayin taleplerinde hizmet puanının aranmayacağı yönünde hüküm verdi.

Danıştay 2. Dairesinin dava ile ilgili kararı şu şekilde:

“Belirtilen açıklamalar karşısında, öğretmenlik mesleğinin özel bir ihtisas gerektiren kariyer bir meslek olduğu, Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına Dair Yönetmeliğin 9. maddesinde, öğrenim ve uzmanlığın yer değiştirme suretiyle atamalarda göz önünde bulundurulması gereken temel ilkelerden olduğu, kamu görevlilerinin özel koşullarına göre verimliliklerinin en yüksek olduğu ve hizmetlerinden en yüksek oranda yararlanılacak bir biçimde çalıştırılmalarının kamu yararına daha uygun düştüğü ve kamu hizmetinden beklenen faydanın da bu sayede arttığı, kamu görevlilerinin, gördüğü eğitime uygun alanda çalışması sayesinde maddi ve manevi varlığının gelişmesini daha iyi tamamlayabileceği, toplumun temeli olan ailenin korunması ve refahı için Devlet tarafından gerekli tedbirlerin alınması Anayasal bir yükümlülük olduğu hususları birlikte dikkate alındığında, davacının eş mazeretine dayalı olarak yaptığı atanma isteminin “hizmet puanının yeterli olmaması” nedeniyle reddine ilişkin işlemde hukuka uyarlık, davanın reddi yolunda hüküm kuran İdare Mahkemesi kararında yasal isabet bulunmamaktadır”

Kamupersoneli.net – ANKARA