Öğretmen

Felsefe Öğretmenleri Mi Fazlalık Yoksa Felsefe Dersi Mi Az?

Hürriyet gazetesi birkaç gün önce 20 alana 2023’e kadar atama yapılmayacağına dair bir haber yayımladı. Bu haber Felsefe grubu öğretmenliğine atama bekleyen Felsefe ve Sosyoloji mezunlarını şok etti.

Söz konusu haberde 7489 Felsefe öğretmeninden 1594’ünün norm fazlası olduğu ifade edilmektedir. Felsefe öğretmenlerinin neden norm fazlası durumunda olduğunu bu haberimizde değerlendirmeye çalışacağız.

1- Felsefe grubu öğretmenlerinin liselerde girebileceği derslerin çoğunun seçmeli olmasından Felsefe öğretmenleri  (ders saati az olduğu için) okullarında norm fazlası durumuna düşmektedirler.

2- MEB’in 2015-2016 yılı verilerine göre ülkemizdeki toplam lise sayısı 10 bin 549’dur. Söz konusu haberde de 7489 Felsefe öğretmeninin görev yaptığı belirtilmektedir. Bu demek oluyor ki binlerce lisede Felsefe öğretmeni yoktur.

3- Birçok felsefe öğretmeni il veya ilçe içinde norm fazlası durumunda olduğu için yer değiştirmektedir. Yıl içinde iki defa yer değiştiren de vardır. Sebebi ise ders saatlerine bağlı olarak okullardaki felsefe normunun düşmesidir. Bunun sebebi de Felsefe öğretmenlerinin girebileceği zorunlu derslerin çok az olmasıdır.

4- Bilgi Kuramı, Demokrasi ve İnsan Hakları, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık gibi dersler seçmeli olarak okutulduğu için belli okullarda bu dersler seçilmektedir. Birçok lisede bu dersler seçilmediği için okulun felsefe normu düşmektedir veya okulda felsefe öğretmeni normu hiç olmamaktadır. Halbuki seçmeli ders olarak sayılan dersler zorunlu dersler haline getirilseydi tüm okulların en az bir (1) Felsefe normu oluşurdu. Bazı büyük okullarda 1’den fazla felsefe öğretmeni olduğu da düşünülürse seçmeli dersler zorunlu hale getirilirse MEB’in binlerce Felsefe öğretmenine ihtiyacı olacaktır.

5- Özür grubu tayinleriyle bölgeler arasında Felsefe öğretmenleri arasında da bir fazlalık-azlık durumu da söz konusu olabilir. Sözleşmeli öğretmenlik bu açıdan bölgeler arasında denge açısından olumludur ancak yine de Felsefe öğretmenlerinin asıl sorunu derslerinin seçmeli olması durumudur. 

Kamupersoneli.net Notu: Felsefe grubu öğretmenlerinin sadece 11.sınıflarda Felsefe dersi zorunludur, diğer dersler seçmeli olduğu için Felsefe öğretmenlerinin gireceği dersler azalmakta ve norm fazlası durumunu düşülmektedir. Sorunun asıl kaynağı öğretmen fazlalığı değildir, ders azlığıdır. Derslerin zorunlu olmasıyla sorun çözülecektir, hem mevcut Felsefe öğretmenleri hem de atanamayan Felsefe öğretmenleri rahat nefes almış olacaktır.

Ortaokullardaki düşünme eğitimi dersinin Felsefe öğretmenlerinin de girebileceği şekilde düzenleme yapılması faydalı olacaktır.

KAMUPERSONELİ.NET – ÖZEL HABER

Bir Yorum

  1. Felsefe dersi okullarda az okutuluyor. Verilen derslerde zorunlu iken seçmeli olarak verilmesi bu durumu ortaya çıkardı. Felsefe dersleri öğrencilere sorgulama ve sistemli düşünme yöntemini kazandırır.

  2. Felsefe dersi sadece 11. Sınıflara bir de 2 ders saatinde anlatarak verim alinacak bir ders değildir. Sınıf bazinda paylaştirilmali yahut ders saati artirilmalidir. Bunın yani sira sosyoloji mantik psikoloji zorunlu olmali müdürlerimizin seçimine bırakilmamalidir. Öğrencilerimizdeki her sene artan çöküntü hali psikoloji ve sosyolojiye verilen değwrin artmasiyla düzeltilebilir.

  3. Felsefe grubu derslerine ilgi alakasi olmayan diger brans ogretmenlerini girdirir gorevlendirirseniz olacagi budur . Emeklilik zamani gelenleri en kisa surede emekli edilmeli ziraati vs ogretmenlerin kendi kurumlarina gonderilmeli

  4. Felsefe dersleri sadece 11. Sınıflara ve eşit ağırlık öğrencilerine öğretilecek bir ders değildir. Lisede zorunlu ve hem tm hem mf için uygulanmalıdır. Ülkenin düşünen ya da düşünmeyi bilen bireylere ihtiyacı vardır. Aksi taktirde Atatürk’ ün vatanı emanet ettiği gençlik düşünmeyi bilmeyen sürünün büyük bir parçası haline gelecektir…

  5. felsefe, sistemi de dahil herşeyi sorgulayan ve "neden" sorusunu sorarak gerçeği bulmak isteyen insanlara yol gösterir, şu anki gördüğümüz tablo yöneticilerimizin bu şekilde bir gençlik ve toplum istemediğini gösterir. umarım en kısa zamanda bu yanlıştan dönülür ve felsefe=dinsizlik olmadığı görülür.

  6. Tabiki de atamaları olmayacak niye olsun ki biliyorlar öğrenciler bu dersi alırsa sonları gelecek artık tüneyecek yer bulamayacaklar.Bıktım lan şuan psikolojim gerçekten bozuldu.Laaaaaaaaan ne yapalım ne edelim yaaa bu bölümü okumak istiyorum şevkimi kırıyorlar.ne okusak yine aç kalacaz.Tinerci mi olalım uyuşturucu mu satalım adam öldürüp para mu kazanalım şebek olup sosyal medyaya mı düşelim .Yazık lan bize ,gençlere ailelerimize ,vatanımıza… Her geçen gün harcanıyoruz ayağımız bir bok çukurunda battıkça batıyor sonumuz ne olacak .korkuyorum lan korkuyorum .Gidişatan her şey den yöneticilrrden.Daha 18 yaşındayım bi şeyler yapıp üretmem yaratmam gerekirken gelecek kaygısı yaşıyorum.Oluyor mu böyle ?Siz söyleyin ben gerçekten anlam veremiyorum bi şeylrre

  7. Tabiki de atamaları olmayacak niye olsun ki biliyorlar öğrenciler bu dersi alırsa sonları gelecek artık tüneyecek yer bulamayacaklar.Bıktım lan şuan psikolojim gerçekten bozuldu.Laaaaaaaaan ne yapalım ne edelim yaaa bu bölümü okumak istiyorum şevkimi kırıyorlar.ne okusak yine aç kalacaz.Tinerci mi olalım uyuşturucu mu satalım adam öldürüp para mu kazanalım şebek olup sosyal medyaya mı düşelim .Yazık lan bize ,gençlere ailelerimize ,vatanımıza… Her geçen gün harcanıyoruz ayağımız bir bok çukurunda battıkça batıyor sonumuz ne olacak .korkuyorum lan korkuyorum .Gidişatan her şey den yöneticilrrden.Daha 18 yaşındayım bi şeyler yapıp üretmem yaratmam gerekirken gelecek kaygısı yaşıyorum.Oluyor mu böyle ?Siz söyleyin ben gerçekten anlam veremiyorum bi şeylrre.

  8. Tabiki de atamaları olmayacak niye olsun ki biliyorlar öğrenciler bu dersi alırsa sonları gelecek artık tüneyecek yer bulamayacaklar.Bıktım lan şuan psikolojim gerçekten bozuldu.Laaaaaaaaan ne yapalım ne edelim yaaa bu bölümü okumak istiyorum şevkimi kırıyorlar.ne okusak yine aç kalacaz.Tinerci mi olalım uyuşturucu mu satalım adam öldürüp para mu kazanalım şebek olup sosyal medyaya mı düşelim .Yazık lan bize ,gençlere ailelerimize ,vatanımıza… Her geçen gün harcanıyoruz ayağımız bir bok çukurunda battıkça batıyor sonumuz ne olacak .korkuyorum lan korkuyorum .Gidişatan her şey den yöneticilrrden.Daha 18 yaşındayım bi şeyler yapıp üretmem yaratmam gerekirken gelecek kaygısı yaşıyorum.Oluyor mu böyle ?Siz söyleyin ben gerçekten anlam veremiyorum bi şeylrre.