Öğretmen

Öğretmen Adaylarının Geçti/Kaldı Önerisi Tam Olarak Anlaşıldı Mı?

Sözleşmeli öğretmenliğe getirilen sözlü sınavların kaldırılması veya sayısal puanlama yerine geçti/kaldı şeklinde sözlü sınav yapılmasına yönelik öğretmen adaylarının önerisi tartışılmaya devam ediyor.

Bakan YILMAZ:  Kaldı Dersem Atama Yapamam

“Biz şunu söylüyoruz: Birincisi herkes müracaat edemiyor, KPSS sınavından 50 puanın üzerinde alanlar başvurabiliyor. Biz alacağımız öğretmen sayısının 3 katına kadar olan sayıdaki kişileri mülakata alıyoruz. Örneğin Adalet dersinden 1 kişi alacaktık, mülakata 3 kişi aldık. KPSS puanları 91, 92, 93. Ben 91’i atadığımda haksızlık mı yapmış olurum? Benim atadığım insanlar 3 katı içerisine girmiş insanlar ve hepsi başarılı insanlar. Başarılılar arasından tercihte bulunuyorum. Şimdi televizyonunuza herkesi spiker yapıyor musunuz? Yani konuştuğunuzun, söylediğinizin vatandaşın anlaması gerekir.

Öğretmenin konuştuğunu, anlattığını öğrencilerimizin anlaması lazımdır. Lider kişiliğinin olması lazımdır. Bunlar için mülakatın olması gerekir. “Geçti-Kaldı” sistemi makul olabilir ama “Kaldı” dersem atama yapamam. İlk atamalarda 1500 tane öğretmen atandığı yere gitmedi. Şimdi 85 puanlı gitmediyse, 84 puanlıyı göndeririz. Kaldı dersem atayamam. Dolayısıyla “geçti-kaldı” dan ziyade derecelendirme yapılması lazım.”

Öncelikle Öğretmen Adayları Neden Geçti/Kaldı İstiyor?  

Puanlamadaki şans faktörünü ortadan kaldırmak. Komisyon başkanlarının sübjektif ölçek üzerinden puan vermeye zorlanmasının önüne geçmek. (Komisyon başkanının haksızlık olmasın diye ne puan vereceğini kestiremediğini birebir komisyon başkanı dile getirmiş.) Puanlama da daha objektif bir standart sağlamak.

Öğretmen Adayları: Geçti/ Kaldı Olursa Kimseye Zararı Olmaz

Sitemize neden geçti/kaldı istediklerine yönelik yazı gönderen öğretmen adayları şunları ifade ettiler: “MEB’in adalet algısına duyulan güven sarsıntısını onarmak için Geçti/Kaldı isteniyor. Geçti/kaldı olursa uygulama nasıl devam edecek ve Bakanımızın bahsettiği yedek problemi oluşacak mı: Uygulama yine aynı şekilde devam edecek. Mülakata yine 3 katı aday çağrılacak Ancak: Komisyon başkanları farklı puanlama yerine 60 üstü puan alan herkesi geçti kabul ederek geçen adayları KPSS puan üstünlüğüne göre sıralayacak. Aslında böyle olması yönetmelikte de belirtildiği gibi olacak. Bakınız. 7.5. Sözlü sınava katılanların sınav puanları “Sözlü Sınav Sonuç Ekranı”na işlenecek; sözlü sınav sonucunda 60 ve üzerinde puan alanlar başarılı sayılarak sözleşmeli öğretmenliğe atanmak üzere tercih yapma hakkını elde edecektir. Yönetmelikte değiştirilecek tek kısım ”Sözlü sınav sonucunda 60 ve üzerinde puan alanlar başarılı sayılarak KPSS puanına göre sıralanacak.” Hiçbir yönetmeliğin milletin talebi dışında yapılamayacağını dile getiren Bakanımızdan yukarıda belirtildiği gibi bir uygulama yapılmasını Nisandan önce bir umutla bekliyoruz.

Peki öğretmen adaylarının bu önerdiği uygulamaya nisanda geçilmesi kime ne zarar getirecek ve mülakatın legal hangi amacına ters düşecek: Tabi ki mülakatın legal olan hiçbir amacına ters düşmeyecek çünkü mülakat ile bakanımızın da belirttiği gibi yine öğretmenin niteliğine bakılacak, Herhangi bir örgüte, teröre meyli olup olmadığına bakılacak ve geçemeyenlere 60’ın altında puan verilerek kaldı denilecek. Yönetmelikte de belirtildiği gibi başarılı olan adaylara 60 üstü verilecek ancak sıralama mülakat puanı yerine KPSS puanına göre yapılacak. Öğretmen adaylarının tek istediği budur. Bu kadar basit, anlamlı, kimseye zarar vermeyecek bir önerimizin reddedilmesinin hiçbir tutar yanı yoktur.

KAMUPERSONELİ.NET DEĞERLENDİRMESİ: MEB’in mevcut öğretmen atama sistemiyle öğretmen adaylarının geçti/kaldı önerisi arasında çok küçük farklılıklar vardır. Geçti/kaldı olursa yine 3 katı kadar aday mülakata girecek. Geçti olarak kabul edilenlerin de KPSS puanı üstünlüğüne göre ataması yapılacak. Yani komisyonun verdiği sayısal puanın atamayı etkilemesi istenmiyor.

MEB de sayısal olarak puanlayıp komisyona göre başarılı olanı atamak istiyorum diyor. Belki de MEB diğer kurumlara da örnek olur diye geçti/kaldı sistemine sıcak bakmıyordur. Öğretmen atamaları için geçti/kaldı sistemini de denemek de fayda vardır genel olarak tüm personel alımlarında mülakat sisteminin gözden geçirilmesi faydalı olacaktır.

ZEKİ KARA / KAMUPERSONELİ.NET- ÖZEL HABER

Bir Yorum

  1. resmen sıkandal.bakan gecti kaldiyi kontenjan kadarina gecti demek olarak algilamis.ve egitim hala bu bakanin iki dudagindan cikacak sozlere bagli.yazik cok yazik

  2. Geçti kaldı falan istemiyoruz bi grup istiyor diye neden genelleme yapılıyor. Mülakat tamamen kalkmalı kötünün iyisi diye birşey yok

  3. Şurada 2 hafta kalmış daha ne geçti kaldısı kabullenin artık değişmeyecek

  4. sınıfçı hocam haksızlığa mı alışalım siz sınıfınızda bu şekilde mi adaleti sağlayacaksınız

  5. yalan söze gerek yok arif olanlar anlar eğitimin durumunu şuan eğitim ayaklar altında başarı yok ve inşAllah daha da berbat olur hiç bir şey bilmeyen birine eğitim sistemimizi emanet etmenin neticesi işte budur

  6. mülakatta diploma notu ve staj notu da katılmalı daha adil olur düşüncesindeyim

  7. mülakatta yapılan adaletsizlikleri bilip şahit olmasam sayin bakana hak vericem
    bir anket yapılsa eminimki %98 memur adayları ve halk mülakata karşı .halkın istemediğini neden ısrarla yapmaya çalışıyorlar anlamıyorum

  8. Sistemin ne kadar yanlış olduğunu anlamak zor değil .Örneğin bir A kişisini alalım diyelim ki Afyon da mülakata girdi 78 aldı yine aynı kişiyi alalım aynı gün Trabzon da mülakata alalım eminim ki 78 alması çok zor bir ihtimal dır bu kişi 65 TE alabilir 85 TE alabilir .Yani diyeceğim o ki objektif bir zeminde hareket etmeliyiz .Abicim işin istihbarat boyutu ayrı bunun için mülakata gerek yok fetöcü mü neyse artık bu emniyetin işidir milli eğitimin değil.insanların kaderini beş dk lik mülakata yem etmeyin ezanların susmadığı şu ülkede biraz vicdanlı olalım.abicim madem öyle üniversite hocaları bu yıldan itibaren öğretmen olarak kayıt yaptıranlara dört yıl boyunca gözlemlerinden oluşan bir puan versin.hangi konuya değinsek berbat .Neyse .Örneklere takılmayın gençler.

  9. Ondan sonra ya Allah için getirilen şeyi önünüze konulan şeyi bir okuyun bir düşünün.deniliyor ki 50 puan alanlar başvuru yapabiliyor zaten yani bir kriteri bir kısıtlaması bir düzeni var deniliyor .Ben şimdi soruyorum öğretmen atamalarında kaç branş yada kaç bölüm diyelim ki atmışin altına düştü ben bir besyocuyum alımın üç katı çagirilmasina rağmen ortalama 74 TE durdu bu sıralama başka bir bölümde durum inanıyorum ki daha kötüdür e şimdi soruyorum elli puan alan adamın başvuru yapmasının yada yapıyor olabilmesinin bir anlamı var mı .Bedava umut veriyorum alan var mı .Neyse.yav madem öyle elli puan alan yani başvuru yapabilen herkesi mülakata çağır