Öğretmen

Öğretmenlikte “Az Mezun, Öz Mezun” Uygulaması Başlatılmalıdır

Öğretmen atamalarıyla ilgili yeni açıklamalarla birlikte tartışmalar da devam etmektedir. Eğitimci- Yazar Zeki KARA, öğretmen atamalarına dair www.kamupersoneli.net’e özel önemli tespitlerde ve yapıcı önerilerde bulundu. İşte Sayın KARA’nın kaleminden madde madde öğretmen ataması değerlendirmesi.

1-Öğretmenlik alanlarının kontenjanları düşürülmelidir

* Tüm üniversitelerde öğretmenlik bölümlerinin olmasına bağlı olarak mezun sayısında artışlar yaşanmaktadır. Atama bekleyen öğretmen sayısı çok fazladır. Hem eğitim kalitesi hem de yığılmayı önlemek için öğretmenlik bölümleri sadece belli üniversitelerde olmalıdır. Öğretmenlik mesleğinin itibarını yükseltmek istiyorsak ve daha başarılı öğretmen yetiştirmek istiyorsak mutlaka kontenjan sınırlaması getirmeliyiz.

2-Öğretmenliğin kadrolusu, sözleşmelisi, ücretlisi olmamalıdır

* Milletlerin kaderini öğretmenler belirlemektedir, öğretmenlik kutsal bir meslektir, öğretmenlik fedakarlık ister. Bunun için öğrencilerimizin karşısına farklı istihdam tiplerinde öğretmen çıkarmak yanlıştır. Okul içerisinde çalışma barışını bozan kadrolu-sözleşmeli-ücretli öğretmen ayrımından vazgeçilmelidir. Ücretli öğretmenlik kaldırılmalıdır, sadece uzun süreli rapor veya izin alan öğretmenin yerine geçici öğretmen görevlendirilmesi yapılmadır.

3-Ücretli öğretmenlik yapmış olanların tamamı kadroya alınmamalıdır

* Sayın Milli Eğitim Bakanımız İsmet YILMAZ, 5 yıl ücretli öğretmenlik yapmış olanları mülakatla sözleşmeli öğretmenliğe alacaklarını açıkladı. Burada henüz detay yoktur. Tahminimiz 5 yıl hizmeti bulunanların tamamının alınmayacağı yönündedir. Yani belli kontenjan dahilinde (örnek: 4-5 bin) bir uygulama başlatılırsa faydalı olacaktır.

4-Öğretmen alımlarında mülakat (sözlü sınav) şart değildir

Ülkemizde mülakata bakış açısı bellidir veya mülakatla personel alımında yaşananları herkes az çok bilmektedir. Mülakatla eleme yerine farklı objektif yöntemler benimsenebilir. İlk önce mülakat puanına göre atama uygulamasından vazgeçilmelidir. Öğretmen adayı yine komisyonun karşısına çıkmalıdır ancak sözlü sınav yapılarak puanlama ve eleme yerine komisyonun birkaç kritere bağlı olarak “öğretmen olabilir” değerlendirme yapması yeterli olmalıdır. Yani nasıl ki güvenlik soruşturmalarına göre öğretmen olmasında bir sakınca bulunmayanların ataması yapılıyorsa komisyonun buna benzer görev üstlenmesi lazımdır. Bu şekilde kimsenin hakkı yenmemiş olacaktır. Nihai olarak da KPSS puanına bağlı olarak atama yapılmalıdır.

5-Ücretli öğretmen düzenlemesinde sürprizler de olacaktır

* MEB, dershanelerin kapatılmasından sonra dershane öğretmenlerinden sınavsız olarak öğretmen ataması yapmıştı. Şimdi de ücretli öğretmenler arasından bir atama söz konusu. Bunun dışında Suriyeli çocukların eğitimi için çalışan öğreticilerin de MEB’den bir talebi olacaktır. Hatta belediyelerin sosyal etkinlik merkezlerinde çalışan öğretmenlere yönelik de orta vadede bazı adımlar atılması mümkündür.

6-2017 KPSS’ye girenler öğretmen ataması yapılmasını istiyor

* Her sene Eylül ve Şubat dönemlerinde öğretmen ataması yapılmaktaydı. İlk kez Eylül-Ekim döneminde öğretmen alımı olmadı, üstelik 10 bin atama yapılacağı bile açıklanmıştı. 2018 yılında Şubat ayında başlatılacak öğretmen atama süreciyle 20 bin öğretmen alımı planlanmaktadır. Atama bekleyen öğretmen adayı sayısına göre elbette 20 bin beklentinin altındadır. Buna bağlı olarak öğretmen atama talebi de yüksek sesle dillendirilmektedir. Önerimiz şudur: MEB’in 5 yıllık öğretmen atama planlamasını yapması faydalı olacaktır. Yani 5 yılda alınacak öğretmen sayısı ve takvimi önceden ilan edilmelidir. Öğretmen adayları da bu planlamaya göre hareket etmelidir.

Kamupersoneli.net Değerlendirmesi; Öğretmen atamalarıyla ilgili mevcut mezunların istihdamı için bir çalışma olmalıdır. Sosyal medyada atama mücadelesi yürüten öğretmen adayları diye bir grup oluşmayacak şekilde öğretmenlik alanı yükseköğretim kontenjanları düşürülmelidir. Öğretmenlik okuyan bir aday, okulu bitirdiği zaman mesleğine başlayacağını bilmelidir. Yani öğretmenlikte az mezun, öz mezun uygulamasına geçilmelidir. Mevcut mülakat sisteminden vazgeçilmelidir, referans olayına bağlanmayacak bir sistem bulunmalıdır. KPSS bir emektir, nihai atamalar KPSS’ye göre olmalıdır. Ücretli öğretmenlik kaldırılmalıdır, boş olan tüm kadrolara atama yapıldıktan sonra her yıl emekli olanların yerine öğretmen alımı olmalıdır.

Bir Yorum

  1. işe eğitim fakültesi haricinde kimseyi öğretmen yapmayarak başlanılablir

  2. Hükümetimiz Suriyeli çocukların iğitimi için alınan zor şartlarda öğretmenlik yapan öğretmenlerimizi mağdur etmez inşAllah çünkü bu öğtetmenlerimiz bütün şartları yerine getirerek gürev yapıyorlar

  3. aynı uygulama pek çok meslek için getirilmeli kanaatindeyim…