Öğretmen

Öğretmenlikte Mülakat Puanı Hemen Sisteme Girilmelidir

MEB kurmayları önemli bir toplantı gerçekleştirmişti.

16 ilde yaklaşık 75 bin öğretmen adayını değerlendirecek “Sözleşmeli Öğretmen Alımı” mülakat komisyonu üyeleri ile sınav sürecindeki hassasiyet ve prensipleri konuşulmuştu.

Bu toplantıda mülakatlarda +3 /-3 puandan fazla verilmemesi gerektiği prensip kararı alınmıştı. Bu haberimizde öğretmen ataması mülakatlarını değerlendireceğiz.

YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILSA DAHA İYİ OLURDU

Öğretmenlik mülakatları 14 Nisan-8 Mayıs arasında yapılacak. Mevzuatta +5/-5 veya +3/-3 uygulaması olmadığı için komisyonların mülakat puanlarını KPSS puanlarına nasıl uyduracağını açıkçası merak ediyoruz. MEB’in tepkileri azaltmak için komisyonlara adaletli olma çağrısını yapması olumlu ancak komisyon dışında birilerinin mülakat puanlamasına ve atamaya müdahale edecek bir sistemi ortadan kaldırmamız lazımdı.

Hangi adayın hangi komisyonda gireceğinin bilinmemesinden ziyade mülakat puanlarına kimsenin müdahale etmemesi için bir öğretmen adayının hakkını korumak için şu şekilde bir uygulama yapılabilirdi: Öğretmen adayı mülakata girdikten sonra aday kapıdan dışarı çıkarken veya çıktıktan sonra adayın mülakat puanın sisteme girilmesi ve adayların erişimine açılması olumlu olabilir. Yani mülakat puanları anında verilmelidir. Daha sonradan kişiye göre mülakat puanlarının verilmesinin önüne geçilmelidir.

Kamupersoneli.net Değerlendirmesi; Öğretmen adaylarına mülakat getirilmesi belki de ilerleyen dönemde mülakatlarla ilgili düzenleme yapılmasını sağlayacaktır. Çünkü öğretmenlere mülakat getirilmeden önce de mülakat büyük bir sorundu hatta darbe girişiminde bulunan FETÖ mensuplarının birçoğu mülakatla kamuya girmiştir. +5/-5 veya +3/-3, geçti-kaldı gibi sistemler sorunu tam olarak çözmeyecektir. Kimse kusura bakmasın, önce ben ve yakınlarım, sonra partililerim, en son millet diyen kişiler siyasette olmamalıdır.

Bireysel talepleri gizlice halletmeye seçip toplumsal sorunlara sırt çevirmek yanlıştır. Mülakat meselesi de bir toplumsal bir sorunumuzdur. Siyaset, bir bireyi kamuya atamak için yapılmamalıdır. Siyasetçi de birilerinin atanması için referans olmamalıdır. Bu anlayışı terk etmeliyiz. Devlette iki tür kadro olmalıdır: Siyasi kadrolar, idari kadrolar. Siyasi kadroları doğal olarak Hükümet belirleyecektir ancak idari kadrolar (tüm personel alımları) KPSS puanı veya kurumsal sınavla belirlenmelidir.

Zeki KARA | KAMUPERSONELİ.NET – ÖZEL HABER

NOT: Yasal hakkımız saklı kalmak koşuluyla , Aktif link dahi verilse hiçbir ortamda kullanılamaz.