Öğretmenlerin zihinlerinde geçim derdi var!
Öğretmenler odasında yüzler gülmüyor çünkü öğretmenler borçlarını, geçim dertlerini düşünüyor ve bir çıkış yolu arıyor.Bir 24 Kasım öğretmenler gününü daha coşkuyla değil geçim kaygısı ile geçirdiler.
Öğretmenler odasında yüzler gülmüyor çünkü öğretmenler borçlarını, geçim dertlerini düşünüyor ve bir çıkış yolu arıyor. Bir 24 Kasım öğretmenler gününü daha coşkuyla değil geçim kaygısı ile geçirdiler. Kimi atanamamaktan dertliydi kimi yıldan yıla eriyen maaşından. 2002’de bir öğretmen maaşı ile 15-16 çeyrek altını alınırken bugün kadrolu bir öğretmen 8-9 çeyrek altın anca alabiliyorlar.
ÖĞRETMENLERİN YÜZDE 78'İ BORÇ BATAĞINDA
Öğretmen günü öncesinde Eğitim-Sen yaklaşık 5 bin öğretmen ile bir araştırma yaptı. Anketin sonuçları, önceki yıllardan da düşündürücüydü. Eğitim-Sen Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, yaptığı açıklamada ‘’öğretmen arkadaşlarımızın yüzde 97’sinin son bir yıl içerisinde sayın alma gücünün azaldığını, yüzde 78’inin ise borçlarının ciddi oranda arttığını ifade etmiş durumdadır’’ dedi.
''YENİ NESİL SİZİN ESERİNİZ OLACAKTIR!''
Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘’Yeni Nesil Sizin Eseriniz Olacaktır’’ O öğretmenler bir yanda yeni nesilleri yetiştirirken diğer yandan da geçim dertleri ile mücadele ediyor. Öğretmenlerin geçim sıkıntıları, borçları artıyor, alım güçleri düşüyor ve daha da kötüsü birçok öğretmen ‘’daha iyi bir gelir getiren iş bulabilirsem, öğretmenlikten vazgeçerim’’ diye düşünüyor.
Uzmanlara göre bir öğretmen, öğrencilerine daha verimli olabilmesi için, sosyal aktivitelerini rahatlıkla yapabilmeli ve tiyatroya, sinemaya gidebilmeli, kitap okuyabilmeli, bir dergi gazete takip edebilmelidir. Ama bu liste bile alt alta sıralandığı zaman bile bir öğretmen maaşı bunlara yetmeyecek kadar az geliyor. Öğretmenlerin çoğu kültürü, sanatı unuttu. Öğretmenlerin yüzde 69’u yıllarca hayalini kurduğu öğretmenlik mesleğinden ayrılmayı düşünüyor.
Kadrolu çalışan ama her yıl daha da yoksullaşanlar, yıllardır atanamayanlar, güvencesiz çalışan sözleşmeli öğretmenler, aynı işi yapıp çok düşük maaş alan ücretli öğretmenler… Meslekleri gibi hepsinin dertleri de aynı.
1900 TL MAAŞ İLE ÖĞRETMENLİK YAPMAK
Haftada 30 saat ücretli öğretmenlik yapan bir kimsenin aldığı maaş 1900 TL. Ve bu sözleşmeli öğretmelerin herhangi bir güvenceleri de yoktur. Eğitim-Sen Başkanı Aydoğan ‘’En büyük temel talebimiz, sözleşmeli ve ücretli öğretmenliğe son verilmesi, bütün öğretmen arkadaşların kadrolu ve eşit haklara sahip olarak atamasının gerçekleştirilmesini istiyoruz’’ dedi.
Bakmadan Geçme





