ÖSYM '15 Dakika' Yerine 'Tam Saatinde' Kuralı Getirmelidir
ÖSYM Yönetim Kurulu 29/12/2016 tarihinde aldığı kararla 2017 yılından itibaren sınavlarda soruları cevaplama süresi başlamadan önce, sınav salonlarındaki iş ve işlemlerin yapılacağı zaman ve sürelerin dakika cinsinden belirlendiği Sınav Uygulama Talimatı
ÖSYM Yönetim Kurulu 29/12/2016 tarihinde aldığı kararla; 2017 yılından itibaren sınavlarda soruları cevaplama süresi başlamadan önce, sınav salonlarındaki iş ve işlemlerin yapılacağı zaman ve sürelerin dakika cinsinden belirlendiği Sınav Uygulama Talimatını uygulamaya başlamıştı.
Bunun için adayların tümünün salonda bulunmasını sağlamak üzere 15 dakika kuralı getirildi. Buna göre, sınavın zamanında ve hatasız yapılabilmesi için, adayların sınav binalarına girişleri, sınav sorularını cevaplama zamanı başlamadan 15 dakika önce tamamlamaları öngörülmüştü. YGS, KPSS ve LYS’de de sınava geç kalan adaylar konuşuldu, eminiz ki bundan sonra da konuşulmaya devam edilecek.
ÖSYM, 9.45 Kuralıyla İlgili Ne Demişti?
“Geçmiş yıllarda adayların, sınav başlama saatinden sonra binaya gelmeleri; geç kalma telaşından dolayı üst arama işlemlerinin yeterince yapılamamasına ve bunun sonucu olarak sınav sonrasına, tutanaklar ve kamera görüntülerine dayalı olarak birçok adayın kol saati, cep telefonu ve metal eşyalar gibi sınava getirilmesi yasak eşyalar nedeniyle sınavlarının geçersiz sayılmasına neden oldu. Sınav salonlarına adayların kimlik kontrolü yapılarak alınması, sınav kurallarının salon başkanı tarafından hatırlatılması, salonda sınava gireceklerin yoklamalarının yapılması, karekodların salon tutanaklarında adaya ilişkin yere yapıştırılması ve adayların sınav öncesi dolduracakları alanlar gibi, sınav öncesi işlemler zaman alıyor.
Salonda sınava giren adayların sayısına bağlı olarak, sınav öncesi kurallara ilişkin duyurular ve sınav öncesi gözetmenlerin yapacakları işlemler 10-15 dakika arasında bir zaman alıyor. Salona zamanında gelemeyenler hem salonda hatırlatılan kuralları duymamış oluyor hem de salon görevlilerinin ve kendilerinin yapacakları işlemlerin hatalı veya eksik yapılmasına, geç gelen adayların yanlış salon veya sırada sınava girmelerine ve diğer adayların dikkatlerinin dağıtılmasına neden oluyor. Yukarıdaki gerekçeler sınav başlama saatinden 15 dakika öncesinde binaya girişin tamamlanmış olmasını zorunlu kıldı.”
Daha Yumuşak Geçiş Yapılabilirdi
Kamu Denetçiliği Kurumu yapılan şikayetler üzerine tavsiye kararı alarak 15 dakika kuralının ağır olduğunu belirtmişti. Kamu Denetçiliği Kurumu özetle şu ifadelere yer vermişti: “Sınav binası önünde, sınav başlama saatinden 15 dakika öncesinde hazır bulunulma kuralının idarenin amaçlarını karşılama bakımından “elverişli” olduğu; ancak 9.45 ile 10.00 saatleri arasında sınav binası önünde hazır bulunan adayların “sınav binasına giriş yapamayacağı” yaptırımının “gereklilik” ve “orantılılık” unsurlarını sağlamadığı değerlendirilmiştir.
Böylece, idarece getirilen yaptırım suretiyle eğitim hakkına yapılan müdahalenin ölçülü olmadığı, dolayısıyla bu yaptırımın hukuka ve hakkaniyete aykırı olduğu değerlendirilmiştir. Sınav saatinden 15 dakika önce sınav binası önünde hazır bulunma kuralının gözden geçirilerek bundan sonraki sınavlarda benzer radikal kararların alınması durumunda ölçülü ve orantılı davranılması ve yumuşak geçiş yapılarak, adayların ve ailelerinin iletişim ve medya araçları ile yeterince bilgilendirilmesi hususlarında ÖSYM’ye tavsiyede bulunulmasına karar verilmiştir.”
Kamupersoneli.net Değerlendirmesi:
ÖSYM’nin uygulamaya koyduğu 09.45 kuralında değişiklik yapılmasının faydalı olacağını düşünüyoruz. ÖSYM’nin yaptığı sınavlar dışındaki merkezi sınavlarda 15 dakika kuralı yoktur. ÖSYM, yapacağı sınavlarda sınav saatinden 15 dakika önce sınav binasında hazır bulunma kuralı yerine sınav saatinde (10.00’da) sınav binasında bulunma zorunluluğu getirmelidir. Yani 10.00’da sınav binaları kapatılmalıdır. 09.50’de veya 09.55’te sınav salonunda olan adayların iş ve işlemlerinin 1-2 dakikada bitirilmesi mümkündür.
09.45-10.00 arasında sınav binası ve salonunda bulunan adayların işlemleri saat 10.00’u geçerse sınav öncesi yapılacak işlemler sınav sonrasına bırakılabilir. ÖSYM’nin 15 dakika kuralı yerine sınavın tam saatinde sınav binasında olma kuralı getirmesi adayların lehine olacaktır. Ayrıca ÖSYM, sınavda görev alan öğretmenlerin sınav sonrası doldurmaları gereken formda “9.45 kuralının” faydalı olup olmadığını sormaktadır. Eğer görevli öğretmenlerin %50’sinden fazlası “olumsuz buluyorum” şeklinde fikir beyan etmişse ÖSYM’nin bunu dikkate alıp gerekli düzenleme ve değişiklikleri yapması gerekmektedir.
Kamupersoneli.net | ÖZEL HABER
Bakmadan Geçme