Genel

Araç sahipleri dikkat! Psikoteknik Muayene ve Değerlendirme Raporu için son gün açıklandı!

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, şoförlerin alması gereken “Psikoteknik Muayene ve Değerlendirme Raporu” alma zorunluluğu getirildiğini dile getirerek alınacak son tarihi duyurdu.

Milyonlarca araç sahibini ve şoförü yakından ilgilendiren rapor hakkında yazılı açıklama yapan Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, ticari yük, eşya ile yolcu taşımacılığı yapan sürücülerin her 5 yılda bir yenilemek şartıyla bedeni ve psikolojik açıdan sağlıklı olduklarını gösteren “Psikoteknik Muayene ve Değerlendirme Raporu”nu almalarının zorunlu olduğunu açıkladı.

Araç sahipleri dikkat! Psikoteknik Muayene ve Değerlendirme Raporu için son gün açıklandı!

TŞOF SON TARİHİ AÇIKLADI

“Psikoteknik Muayene ve Değerlendirme Raporu” olmayan şoförlerin esnafına para cezası ve yetki belgesi iptali gibi yaptırımlar uygulanacağını bildiren Apaydın, “Belge alma süresi 1 Aralık’a kadar uzatıldı. Şoför esnafımız cezalarla karşılaşmamak için bu süre bitmeden ‘Psikoteknik Değerlendirme Raporu’nu almalı.” ifadesini kulandı.

Araç sahipleri dikkat! Psikoteknik Muayene ve Değerlendirme Raporu için son gün açıklandı!

PSİKOTEKNİK TESTİ NEDİR?

Psikoteknik Testi Sağlık Bakanlığının denetimindeki Yetkili Psikoteknik Merkezleri tarafından kişinin bedensel ve ruhsal durumunun sürücülük yapmaya yeterli olduğunu, psikolog eşliğinde onaylanmış özel cihazlarda en az 1 saat süren ölçümleme testine Psikoteknik Testi denir.

Araç sahipleri dikkat! Psikoteknik Muayene ve Değerlendirme Raporu için son gün açıklandı!

PSİKOTEKNİK BELGESİ NEDİR?

Psikoteknik Belgesi yetkili Psikoteknik Merkezleri tarafından Psikolog eşliğinde yapılan Psikoteknik Testi sonucu, Yetkilendirilmiş Psikolog tarafından düzenlenen Psikoteknik Değerlendirme Raporunuzun, Özel ya da Devlete bağlı sağlık kuruluşlarında Psikiyatrist onayından geçmesinden sonra adınıza tescil edilen ve Sürücülük yapmanıza bir engel olmadığını belirten belge Psikoteknik Belgesidir

Psikoteknik değerlendirme raporunuz resmi kurumlarca örneğin İlçe Sağlık Müdürlüğünce ya da ilgili devlet hastanesinin başhekimliği tarafından onaylandığında PsikoTeknik Belgesine sahip olabilirsiniz. Belirlenen zaman içinde Onaylatılmayan Psikoteknik Raporları geçersiz sayılır. Psikoteknik Belgesine dönüştürülemezler.

Araç sahipleri dikkat! Psikoteknik Muayene ve Değerlendirme Raporu için son gün açıklandı!

Psikoteknik Belgeleri için kart verilmesi kaldırılmıştır. Devlet sistemine kayıt düşülme uygulaması getirilmiştir.

PSİKOTEKNİK BELGESİNDE PSİKİYATRİK MUAYENE NEDİR?

Psikoteknik Testine katılmış ve adına Psikoteknik Değerlendirme Raporu düzenlenmiş kişiler mevzuat gereği Psikoteknik Değerlendirmeye dayalı Psikiyatrik muayenesine girmek zorundadır.Devlet ya da özel hastahanelerde Psikiyatrist tarafından yapılabilir. Psikoteknik Değerlendirme Raporuyla Psikoteknik Değerlendirmeye dayalı Psikiyatrik Muayene olarak adlandırılan uzman onayı alınır. Psikoteknik Değerlendirme Raporu olmayan kişiler Psikoteknik Belgesi almak amacı ile Psikiyatrik Muayene giremezler.

Devlet hastahanelerde ücretsiz olan Psikiyatrik Muayene için sıra beklemeniz gerekebilir. Süreci kısaltmak için özel hastahanelerden ücreti karşılığında anında yaptırılabilir.

Araç sahipleri dikkat! Psikoteknik Muayene ve Değerlendirme Raporu için son gün açıklandı!

PSİKOTEKNİK DEĞERLENDİRME RAPORU NEDİR?

Kara Yolu Trafik Kanunu kapsamında ehliyet iadelerine dönük işlemlerde ve Kara Yolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında taşıt kullanacak olan kişilerden ya da istenen rapor, psikoteknik raporudur. Genel tanımı ile psikoteknik raporu, Sağlık Bakanlığının denetimindeki kurumlar tarafından kişinin bedensel ve ruhsal durumunun sürücülük yapmaya yeterli olduğunu, psikolog eşliğinde 1 saat süren Psikoteknik Test sonucunda verilen rapordur.

PSİKOTEKNİK DEĞERLENDİRME RAPORU NEDİR?

Teknik olarak açıklarsak, Psikoteknik değerlendirme; sürücülerin sahip oldukları güvenli araç kullanmalarını sağlayan zihinsel ve psikomotor yetenek düzeylerinin; bu yetenek alanlarında tanımlanan bilgisayar destekli testler aracılığı ile ölçülmesidir.

Genel tanımı ile psikoteknik raporu, Sağlık Bakanlığının denetimindeki kurumlar tarafından kişinin bedensel ve ruhsal durumunun sürücülük yapmaya yeterli olduğunu, psikolog eşliğinde 1 saat süren test sonucunda verilen rapordur.

Psikoteknik belgesi Test sonuçlarını içeren standart formatta ki bilgisayar çıktısından kişiye uygulanan her bir test sonucundan elde edilen bulguların bir arada özetlendiği aşağıda özellikleri tanımlanan Psikoteknik Değerlendirme Raporu düzenlenir.

Psikiyatri uzmanına iletilmek üzere, sekiz bölümden oluşan Psikoteknik Değerlendirme Raporunun ilk 7 bölümünde sırasıyla Psikoteknik Değerlendirmede İncelenecek Sürücü Özellikleri sayfasında yer alan her bir özelliğe yönelik uygulanan testlere ilişkin bulgu ve değerlendirmeler tanımlanır. Her bir özellik için; Değerlerin testin norm çalışması ile karşılaştırıldığında değerlendirme açısından ne ifade ettiği kişinin söz konusu yetenek düzeyi ile sürücülüğe devam etmesinde risk olup olmadığı belirtilir.

Araç sahipleri dikkat! Psikoteknik Muayene ve Değerlendirme Raporu için son gün açıklandı!

Raporun sekizinci ve son bölümünde ise; kişinin yedi alandaki yeteneğini ölçen testlerin bütünü sürücülük açısından değerlendirilerek, kişinin tüm yetenek alanlarındaki düzeyleri ile sürücülüğe devam etmesinde risk olup olmadığı belirtilir.

Düzenlenen psikoteknik değerlendirme raporu ile birlikte psikiyatri uzmanına başvurur. Psikiyatri uzmanı, kişiye ait psikoteknik değerlendirme raporunda belirtilen bulgular ile psikiyatrik muayenesi sonucu elde ettiği bulguları birlikte değerlendirerek, söz konusu kişinin sürücülük yapmasına engel bir durum olup olmadığını belirten bir raporu iki nüsha olarak düzenler.

Raporun birinci nüshası (ekinde psikoteknik değerlendirme raporunun bir nüshası yer alacak şekilde) ilgili makama iletilmek üzere kişiye verilir.

Raporun ikinci nüshası ise psikoteknik değerlendirme raporu ile birlikte raporu düzenleyen psikiyatri uzmanı veya bağlı bulunduğu kurum ya da kuruluş tarafından, yetkili makamlar tarafından talep edildiğinde ibraz edilmek üzere, saklanır.