Genel

Araç sahipleri dikkat: Zorunlu kış lastiği uygulaması 1 Aralık'ta başlıyor!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından, Karayolları Trafik Kanunu gereği yolcu ve eşya taşıyan araçlarda kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık tarihinden itibaren başlayacak.

ZORUNLU KIŞ LASTİĞİ UYGULAMASI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Araç sahipleri kadar vatandaşlar da zorunlu kış lastiği uygulamasının ne zaman başlıyacağını merak ediyordu. Bakanlık tarafından açıklanan 1 Aralık tarihinden itibaren yük ve eşya taşıyan araçlar için zorunlu kış lastiği uygulaması başlayacak. Zorunlu kış lastiği uygulamasına uymayan sürücülerin denetimlerini ise Bakanlığın gösrev verdiği personelin yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Ticaret Bakanlığının sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri gerçekleştirecek.

ZORUNLU KIŞ LASTİĞİ NE ZAMAN BİTECEK?

1 aralık tarihinden itibaren başlayacak olan zorunlu kış lastiğinin ne zaman biteceği de şimdiden merak konusu oldu. Kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık’ta başlamasının ardından 1 Nisan 2020’ye kadar devam edecek. Kurala uymayan araçların sürücülerine 625 lira ceza kesilecek. Ayrıca ceza 1 Ocak 2020 tarhinde yeniden güncellenecek.

TRAFİK GÜVENLİĞİ İÇİN KIŞ LASTĞİ TAKTIRIN

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç, zorunlu kış lastiği uygulaması için yaptığı açıklamada, trafikte araçların daha güvenli olacağını aktararak, olası trafik kazalarının önüne geçilebilmesi için lastik değişiminin yanı sıra kullanılan lastiğe de dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca Erkoç, “Lastik ömrüne dikkat edin. Kışlık ya da yazlık lastik alınırken tarihine de mutlaka bakılmalı. Çünkü lastiğin hiç kullanılmasa dahi belli bir raf ömrü vardır. Bekletilmiş, ömrü dolmuş lastikler özelliğini kaybeder, balans da tutmaz. Sıfır lastikler depolarda çok bekletildiğinde deformasyona uğrayabilir. Lastiğin ortalama ömrü 40 bin kilometredir, buna dikkat edilmeli. Zaten rot balansa gittiğinde bunun bilgisi de alınabilir. Kazaların sebeplerinin başında lastikler gelmektedir. Bu sebeple vatandaşlarımızı uyarıyoruz ve bu konuda hassas davranmalarını istiyoruz.” dedi.