Genel

İkinci El Otomobil Satışında Dolandırıcılara Dikkat!

Akıl alma yöntemler geliştiren dolandırıcılar “artık bu kadarına da pes” dedirtirken uygulanan yöntemler şaşkınlık yaratıyor. Bu nedenle ikinci el araçlarını satmak isteyen kişilerin çok dikkatli olmaları, tüm işlemlerini adım adım yasalara uygun bir şekilde gerçekleştirmeleri gerekiyor. Yine satış işlemlerinde ödeme ve tahsilatta banka kanalının kullanılması büyük önem taşıyor. 

Çekle Araba Satmak Büyük Risk!

Dolandırıcıların en çok tercih ettikleri yöntem çek ve senetle araba alma yöntemi oluyor. Çek sağlam bir firmadan alınıyor ve bu nedenle çek sorgusu yapılsa dahi hiçbir şekilde şüpheye düşülmüyor. Ancak çekin üzerinde yer alan bölümlerden biri eksik olarak dolduruluyor ya da çift imza atılması gereken çekte tek imza bulunduğu için ödeme yapılmıyor. Yine büyük firmaların çalıntı çekleri de piyasada kullanılabiliyor. Bu nedenle mümkün olduğunca çekle ikinci el otomobil satışı yapılmamaması öneriliyor. 

Banka Havalesi İle Dolandırıcılık 

Son dönemde piyasada ikinci el otomobil satışında sıklıkla karşımıza çıkan bir diğer dolandırıcılık yöntemi ise havale yapan kişi yerine bir başka kişinin otomobili satın alması şeklinde karşımıza çıkıyor. Dolandırıcıların kurduğu tezgahta satış işlemi için banka havalesi yapılıyor ve satıcı peşin ödeme aldığı için hiçbir şeyden şüphelenmiyor. Ancak dolandırıcı havale makbuzuna plaka belirterek araç satış bedeli şeklinde açıklama yazıyor.

Satış günü geldiğinde ise telefonla iletişim kurarak bir işi çıktığı için gelemeyeceğini, satışı bir arkadaşının üzerine yapmasını istiyor. Satıcı yine hiçbir şekilde şüphelenmiyor ve satış işlemi gerçekleştiriliyor. Birkaç gün sonra ise satıcıya bir dava tebligatı geliyor. Araç satış bedelini yatıran kişi bedeli ödemesine rağmen satışın bir başkası üzerine yapıldığını belirterek alacak davası açıyor. Ses kaydı almadıysanız ne yazık ki yapabilecek hiçbir şeyiniz bulunmuyor ve aracın satış bedelini geri ödemek zorunda kalıyorsunuz. Bunun gibi farklı pek çok dolandırıcılık yöntemi bulunurken ikinci el eraç satın almak ve ikinci el araç satmak isteyen kişilerin mümkünse bu işi profesyonel galeriler aracılığı ile yapmaları öneriliyor. 

Kamupersoneli.net | Ankara