Genel

ÖTV ödemeden de yarı fiyatına araç alabilirsiniz! İşte şartlar

Salgın, otomotiv sektörünü olumsuz olarak etkiledi. Sıfır araçların durma noktasına gelmesi, ilgiyi ikinci el araçlara çıkarttı. Vatandaşlar ikinci el araçlarının fiyatını yükseltmesi sonrasında bir kötü haber de bugün ÖTV zammı ile birlikte geldi. Peki, kimler ÖTV muafiyetinden yararlanabilir? ÖTV ödemeden yarı fiyatına araç nasıl alınır?

ÖTV NEDİR?

Özel Tüketim Vergisi olarak da adlandırılan ÖTV, belirlenen mal ve ürünler üzerindeki harcama vergisini ifade etmektedir. Genel olarak sigara, alkol, mücevher, otomobil ve beyaz eşya gibi ürünler üzerinden ÖTV alınmaktadır.

Bununla birlikte KDV ve ÖTV arasındaki farklar da merak edilmektedir. Malın ithal edilmesinden sonra ilk alıcıya teslim edilirken, ÖTV ödenir.

ÖTV İNDİRİMİNDEN NASIL YARARLANILIR?

Devletin düzenlediği kanun çerçevesinde bazı dönemlerde ÖTV indirim kararı çıkartılabiliyor. Bunun duyan vatandaşlar, ÖTV indiriminden nasıl yararlanılır? sorusunun cevabını araştırıyor. Vatandaşların beklediği ÖTV indiriminden, engelli vatandaşlar, sağlık raporlarıyla birlikte daima yararlanabiliyor. Aynı zamanda engel durumu yüzde 90’ın üzerinde olan vatandaşlar ise ÖTV’den muaf tutuluyor.

ÖTV ödemeden de yarı fiyatına araç alabilirsiniz! İşte şartlar

ÖTV İNDİRİM ŞARTLARI NELERDİR?

ÖTV indiriminden yararlanmak isteyenler ÖTV indirim şartları nedir? araştırması yapıyor. Bu indirimden yararlanmak için ilk olarak kişinin tam teşekküllü devlet hastanesinden sağlık raporu alması gerekiyor. ÖTV indiriminden yararlanmak için yüzde 40, ÖTV’den muaf olmak için yüzde 90’ın üzerinde engellilik halinin bulunması gerekmektedir.

  • Sağlık raporunda, sürücü belgesi alabilir, ifadesi bulunmalıdır.
  • Engelli olan bireyler, ÖTV indirimi ya da muafiyetiyle sadece sıfır araç alabilirler. İkinci el araç alım satımında bu durum devreye girmemektedir.
  • Araçlar, engelli bireylerin üzerine kaydolmalıdır. Birinci derece akrabalar dahil olmak üzere, kişi kendi üzerine araç alamaz.
  • Engelli bireyler için ÖTV indirimi 5 yıl boyunca geçerlidir. 5 yıllık süre dolmadan araçlar satılamaz. Ancak yangın, sel gibi doğal afetler sebebiyle perte çıkan araçlar da, süre şartına bakılmadan yeni bir hak daha tanımlanır.
  • ÖTV indirimi ve muafiyetinden yararlan isteyen kişiler için KDV tüm vergiler dahil olmak üzere 303.200 bin TL altında olması gerekmektedir.