Politika

2019 Seçimlerinde Uygulanacak Oy Verme Sistemi Değişiyor

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) tarfından atılan ortak imzalarla beraber TBMM’ye sevk edilen ittifak yasa teklifi içeriğine göre 2019 seçimlerinde kullanılacak oy kabinlerinin yanı sıra pusulaların içerisine koyulacağı zatfların ve hatta oyların atıldığı sandıklarda dahi değişiklilk yapılması öngörülmekte.

Söz konusu bu teklife göre mahalli idare organlarının seçimlerde kullanılan oy pusulaları ile Cumhurbaşkanı ve Milletvekili seçimlerinde oy pusulalarının aynı zarflara konulması öngörülüyor. Oy sandıklarının üzerinde zarfların atılacağı açıklık konusundad a değişiklik yapılması gündemde. AK Parti kaynaklarından gelen detaylara göre; yerel seçimlerde 3 farklı oy pusulasının tek zarfa sığdırılmaması için zarfların boyutlarının büyütülmesi bu durumlarda kabarık hale gelecek zarfların mevcut seçim sandıklarıın içerisine atılmasında sıkıntı yaşanabileceği ifade edilmekte. Oy pusulalarının tek zatfta kullanılmasıyla alakalı olarak yapılan düzenlemelerde zarfların mevcut sandıklara sığası konusunda uygulamalı olarak tesk edilmiş olduğu ve mevcut sandık üzerinde bulunan açıklığı yeni zarflar için yeterli olabileceiği ancak ileriki süreçlerde yaşanacak problemler için YSK’ya yetki verilmesi talep edildi.

Diğer yandan oy verme kabinlerinin metal profil üzerine kumaştan yapılacak örtü ile kapatılması öngörülmekte. Ancak yeni düzenlemeyle beraber bu düzenlemede kaldırılacak. Söz konusu madde gerekçesi içerisinde; oy verme kabinleri, belediyeler ve muhtarlıklarca muhafaza edilecek ve seçimlerde sandık kurullarınca kullanılacaktır. Paylaşılan uygulamada metal profil ve sentetik kumaştan oluşturulan oy verme kabinlerinin muhafazasında güçlükler yaşanacağı saklama ve nakil sırasında oluşan tüm hasarların tamirinin veya kabinlerin temin maliyetlerinin aşırı yüksek olması nedeniyle metal ve sentetik kumaş olarak yaptırılması zorunluluğu kalkacak ve YSK’ya daha ekonomik ve kullanış açısından kabin yaptırma imkanı tanınacağı bildirildi.

Kamupersoneli.net I ANKARA